Hoe maak jij jouw huis geschikt voor mindervaliden?

Woning rolstoel geschikt - mindervaliden

Vaak staan we er helemaal niet bij stil. Maar als er plots iets in je leven gebeurt, waardoor je mindervalide wordt, heeft dit ook invloed op je woning. Je huis moet misschien wel aangepast worden naar jouw nieuwe situatie. Waar moet je op letten wanneer je mindervalide wordt? En welke tips zijn er voor het geschikt maken van jouw woning voor mindervaliden? Wij zijn het voor jou gaan uitzoeken!

5 Tips om je huis geschikt te maken voor mindervaliden!

1. Geen drempels

Drempels zijn lastig in een woning wanneer iemand mindervalide is. Dat geldt voor iemand die met een rollator moet lopen, maar ook voor iemand die aan een rolstoel toegewezen is. Zorg dus ook dat je alle drempels in het huis verwijderd, ook de drempel bij de entree!

Sommige woningen hebben een klein trappetje wat naar de voordeur leidt. Dit trappetje is een obstakel voor iemand met een rollator, rolstoel of in een scootmobiel. Een oplossing hiervoor is een helling aanleggen. Let wel op dat deze helling niet te steil is.

Helling voor rolstoel

2. Brede doorgangen

Deurposten zijn normaalgesproken zo’n 90 cm breed. Gangen ook. Moet je echter met een rolstoel door een gang heen en vanuit daar een draai maken, dan is een minimale ruimte van 1.10 meter vereist. Voor een scootmobiel zijn nog bredere gangen noodzakelijk, namelijk van minimaal 1.45 meter.

Om een woning geschikt te maken voor mindervaliden die afhankelijk zijn van een rolstoel of scootmobiel, zijn bredere gangen dus een must!

Komt er iemand in een rolstoel bij jou op bezoek, dan heeft deze een minimale doorgang nodig van 90 cm. Controleer ook of deze persoon met de rolstoel bij het toilet kan komen.

3. Lift

Idealiter woont een mindervalide persoon in een gelijkvloerse woning. Heb je echter al een huis, welke meerdere etages heeft, dan kun je deze woning ook laten aanpassen. Wanneer traplopen (tijdelijk) niet meer mogelijk is, is een traplift een uitkomst. Er zijn trapliften verkrijgbaar voor elk type trap: rechten, met een bocht en met meerdere bochten.

Triplift trap meerdere bochten

Wanneer iemand al op leeftijd is, kan een tweedehands traplift ook een uitkomst zijn. Zo kun je een hoop kosten besparen!

4. Automatische verlichting

Automatische verlichting is ook erg makkelijk wanneer iemand mindervalide is. Zo hoef je niet helemaal naar het lichtknopje te lopen, maar gaat de verlichting op basis van bijvoorbeeld een bewegingssensor automatisch aan. Tip: kies ook voor buitenverlichting met sensor. Handig wanneer je in de donkere wintermaanden ’s avonds thuis komt!

5. Aangepaste meubelen & inrichting

Naast de woning, kunnen ook de meubelen en de inrichting aangepast worden op de mindervalide. Zorg dat er geen obstakels in de weg staan. Daarnaast kan in sommige situaties een aangepast toilet of een aangepaste badkamer noodzakelijk zijn. Afhankelijk van de situatie kunnen bijvoorbeeld muurbeugels voldoende zijn.

Toilet mindervaliden

Bron foto’s: iStockphoto & 123Trapliften

Laat een reactie achter