Maak van je huis een duurzame woning

Duurzaam wonen

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker thema binnen veel gezinnen. Hoe ga je de uitstoot van schadelijke broeikasgassen tegen? Op welke manier voorkom je dat milieu en klimaat verder verslechterd worden? Enzovoorts. Niet alleen kunnen grote bedrijven hun CO2-uitstoot terugdringen, ook kun je als woningbezitter bijdragen aan een duurzamere wereld. Welke energiebesparende veranderingen heb jij al in je woning doorgevoerd?

Niet alleen is het verbeteren van bijvoorbeeld de isolatie in huis een goede stap richting een duurzamere wereld, ook houd je op deze manier geld over in je portemonnee. Geld besparen doe je ook door verschillende energieleveranciers met elkaar te vergelijken. Energie vergelijken kan via een van de online vergelijkingstool! Op basis van je huidige energieverbruik wordt berekend welke energieleverancier het gunstigste aanbod biedt.

Zelf groene stroom in huis opwekken

Naast de mogelijkheid om voor groene stroom van energieleveranciers te kiezen, kun je natuurlijk ook zelf groene stroom opwekken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van zonnepanelen op het dak van je woning. In de afgelopen jaren is het rendement van deze zonnepanelen dermate sterk verbeterd, dat het steeds rendabeler geworden is om voor zonnepanelen te kiezen. Kijk bijvoorbeeld eens naar de Tesla Powerwall, waarmee je overdag energie opwerkt om dit vervolgens in de avond te kunnen gebruiken. Zo hoef je minder grijze stroom af te nemen van je energieleverancier.

Tip: laat je vooraf uitgebreid adviseren door een specialist op het gebied van zonnepanelen.

Zo kun je een weloverwogen keuze maken en weet je zeker dat je voldoende stroom opwekt om de investering rendabel te maken.

Energiebesparende verbouwingen in huis

Groene stroom opwekken met zonnepanelen is niet de enige manier om van je huis een duurzame woning te maken. Zo zou je ook voor verschillende energiebesparende verbouwingen kunnen kiezen. Denk aan een verbetering van de isolatie in huis, het vervangen van enkel glas voor dubbel glas, enzovoorts. Hoewel dergelijke veranderingen vooraf een behoorlijke investering met zich mee kunnen brengen, zal je dit op termijn eenvoudig terugverdienen. Met deze verbeteringen neemt namelijk ook de isolatiewaarde van je woning toe. Een hogere isolatiewaarde betekent doorgaans ook een hogere verkoopprijs voor je woning.

Gebruik ‘slimme apparatuur’

Ook zou je er voor kunnen kiezen om apparatuur aan te schaffen en aan te sluiten om al het energieverbruik te meten en hier wat mee te doen. Een slimme thermostaat geeft bijvoorbeeld aan hoeveel je verbruikt en op welke dagdelen het verbruik het hoogst is. Hij past zich automatisch aan op het gedrag van de bewoners en zo wordt de maandelijkse energierekening nooit te hoog. Over het algemeen is de terugverdientijd van een slimme thermostaat zo’n 2 jaar.

Bron hoofdafbeelding: Dezeen

Laat een reactie achter