Groene stadstuin of kleine tuin inrichten: hoe doe je dat?

Groene Stadstuin of Kleine Tuin inrichten

Afgelopen week was ik op bezoek bij een klant in Nijmegen waar ik een aantal jaren geleden een tuinontwerp voor had gemaakt. Midden in de stad achter zo’n prachtige statige gevel ligt een groene oase.

Nu zijn alle planten terug geknipt en ruik je licht de geur van recent gestrooide korrels koemest, nodig voor de bemesting van de planten. Inmiddels volwassen bomen en een enkele stevige groene Taxushaag zorgen ervoor dat de structuur in de winter en het vroege voorjaar zichtbaar blijft. Over een paar weken zal deze tuin weer volop in bloei staan en vliegen er weer vlinders en vogels.

Een klein stukje natuur midden in de stad…

Een stadstuin hoeft niet altijd klein te zijn en de regels voor een kleine groene stadstuin gelden natuurlijk ook voor een kleine tuin in een nieuwbouwwijk in een dorp.

Tips voor het inrichten van een kleine tuin

Maak eerst een wensenlijst. Welke functies moet de tuin hebben, tuinieren, eten, kindvriendelijk zijn, voor zonaanbidders, moet er nog bergruimte bij, kortom allemaal zaken die van invloed zijn op de indeling van de tuin. Zoek eens wat plaatjes in tijdschriften of op Pinterest en plaats deze op een sfeerbord.

Maak niet de vergissing om een kleine tuin te ontwerpen alsof het grote tuin is en dan alles in miniatuurformaat. De tuin wordt dan petieterig en druk.

Probeer keuzes te maken.

Terras

Groene-stadstuin-kes-na-p2

Kies voor één terras als de tuin heel erg klein is en plaats dit dan wat meer in de tuin, daarmee haal je de tuin meer in huis en in je tuinstoel ervaar je de rust van zitten in het groen. Daar ruik je de geuren van planten en ervaar je de schaduw van een mooie boom in plaats van zitten onder een benauwde parasol.

Gebruik voor het terras grote tegels, dat is rustig en maak de paden of een extra terrasje van grind zodat het regenwater goed opgenomen kan worden in de grond. Dat is beter voor het milieu.

Pergola

Groene-stadstuin-walsem-na-p3

Breng hoogte aan in de vorm van een mooie boom of een pergola. Zo’n pergola kan tevens dienen als schommel voor de kinderen. Een pergola van steigerpalen is heel erg industrieel, stevig en duurzaam. Een houten pergola kan gemaakt worden van Lariks- of Douglas-hout.

In een tuin op het Zuiden kan een pergola een groen dak gaan vormen als deze dichtbij de gevel geplaatst wordt. In landen als Frankrijk en Italië is dat heel gebruikelijk. Dit ziet er sfeervol uit, laat er een wingerd over heen groeien dan heb je in de herfst ook nog prachtige kleuren. Ook een klein hoogteverschil maakt een wandeling door de tuin een stuk interessanter.

Beplanting

Groene-stadstuin-tips-na-p4

Maak de beplanting niet te dicht is, dan vang je nog een glimp op van wat daarachter is. Zorg ook voor groenblijvers en een enkel siergras zodat de tuin in de winter ook nog boeiend is.

Kies niet teveel verschillende kleuren en gebruik veel groen, dat geeft rust.

Zorg voor bladstructuren, gebruik ook hoge planten dat is spannend en plant goede bodembedekkers, dat scheelt onkruid en houdt vocht vast. In de beplanting kun je mooi de seizoenen laten zien.

Indeling

Deel de ruimte zinvol in. Schuif de bestrating naar één zijde van de tuin zodat je aan de andere kant ruimte hebt voor een weelderige border. Daar gaat meer kracht van uit dan aan beide kanten van het terras een klein randje groen. In zo’n smal randje groeit ook nauwelijks iets en is dus niet erg fraai.

Groene tuinafscheidingen zien er fraai uit en dempen het geluid beter dan zo’n harde omheining van hout. Als je een haag plant van beuk of Liguster is dat ook nog eens veel goedkoper dan een schutting. Een oude tuinmuur die je in een stadstuin weleens tegenkomt mag natuurlijk wel gezien worden.

Plaats niet overal losse potjes maar maak een groep op één plek, dat geeft rust.

Planten voor een stadstuin

Groene-stadstuin-sneeuwklokje-na-p1

In zo’n kleine tuin zijn planten erg belangrijk. Ze maken een tuin levendig en boeiend. Planten geven kleur en geur, zorgen voor verkoeling en filteren het fijnstof uit de lucht. Het ruisen van het blad in de boom laat het geluid van druk verkeer wat naar de achtergrond verdwijnen.

Planten lokken dieren zoals vogels, vlinders en insecten naar de tuin, ook dat is goed voor het milieu en leuk voor kinderen.

Lange bloeitijd

Kies planten met een lange bloeitijd zoals Geranium ‘Rozanne’, Persicaria ‘Black Field’, Phlox ‘Blue Paradise’ of Brunnera ‘Jack Frost’ , Sedum ‘Matrona’ en mooie grassen als Stipa Arundinacea en Hakonochloa Macra.

Groene-stadstuin-planten-brunnera-jack-frost

Groenblijvers

Vergeet ook niet de groenblijvende planten, bijvoorbeeld: Pachysandra Terminalis, Vinca Major en de groenblijvende varen Polystichum. Bomen zoals Malus ‘van Esseltine’, of Malus ‘Evereste’, zijn geschikt voor een kleine tuin vanwege de bloesem in mei en de rode appeltjes in het najaar en winter.

Indien nodig zijn ze ook te snoeien. Een grillige goed te snoeien Carpinus Betulus (haagbeuk) is ook een aanwinst in iedere kleine tuin.

Vermijd dakplatanen

Koop geen dakplataan, deze geeft veel te groot blad, is enorm stoffig en wordt te groot. Kies liever een boom met luchtig blad. Voor goed advies ga je op bezoek bij een goede boomkweker.

Meubilair voor in een kleine tuin

Groene-stadstuin-meubelen

Meubels zijn in een kleine tuin zeer sfeerbepalend. Koop niet te zware meubels, laat de eettafel op maat maken, 75 breed en 2 m lang is een erg mooie maat. Plaats daar niet te zware stoelen bij en laat voor de kinderen een bank erbij maken die je onder de tafel kunt schuiven. Ook vaste in het ontwerp meegenomen banken schelen erg veel ruimte en zijn wel functioneel.

Kies voor of een eettafel of een loungemeubel, allebei is vaak te veel. Rondom het meubilair moet voldoende loopruimte zijn. Kijk naar de goede verhoudingen.

Groene-stadstuin-gemertwalsem-afsluiting

Heb jij een originele oplossing voor een tuinafscheiding?

Heb jij zelf een kleine tuin en een goede, groene oplossing bedacht voor de tuinafscheiding laat dit dan even weten. Of heb je nog eigen tips voor het inrichten van een kleine tuin? Reageer door hieronder een reactie te plaatsen.

2 reacties op “Groene stadstuin of kleine tuin inrichten: hoe doe je dat?

  1. Linda Peters zegt:

    Wat een leuke foto’s en handige tips Ineke! Wij willen onze tuin ook aanpakken, en zitten er aan te denken om een hoekje voor de kinderen te maken en daar sporttegels te laten leggen. Heb jij hier ervaring mee?

  2. Klaas zegt:

    We hebben een vrije klein tuin, maar wel met een soort oprijlaantje. We dachten erover na om met wintergroene leibomen een soort natuurlijke afrastering te creëren. Goed idee?

Laat een reactie achter