Veiligheid in je woning

Veilig wonen

Het is altijd een prettig gevoel om te weten dat je in een veilige woning woont. Om een veilige woning te creëren kan je aanpassingen doen waarbij een aannemer nodig is, maar er zijn ook kleine aanpassingen die je zelf kunt doen. Denk hierbij aan stappen tegen inbraak of extra onderhoud aan de ketel, waarbij de monteur koolmonoxidemetingen verricht. Veilig wonen komt niet vanzelf, maar hieronder lees je tips om de veiligheid makkelijk en tegen lage kosten aanzienlijk te verbeteren.

Goede ketels en uitstekend onderhoud

Een veel voorkomende situatie in huis is een oude cv-ketel voor verwarming die niet onderhouden wordt. Wanneer de ketel niet door een professioneel installateur wordt opgehangen is de kans op lekkage aanwezig. De kans op koolmonoxidevergiftiging is zo aanwezig. Een aanrader bij een ketel die 15 jaar of ouder is, is een energiezuinige hr-ketel te kiezen en een installatiebedrijf deze te laten monteren. Zij kunnen ook regelmatig onderhoud uitvoeren, om een veilige werking te garanderen.

Alarmsystemen

Een inbreker komt altijd wanneer je het niet verwacht. Sommige buurten en wijken hebben het zwaarder dan andere te verduren. Je kunt je dierbaren en bezittingen er maar beter op voorbereiden dan voor verrassingen komen te staan. Inbraakpreventie! Een alarmsysteem is helemaal geen extreem luxe accessoire en past ideaal in het gemiddelde huishouden. Veel alarmsystemen werken ook met een app, zodat je van elke locatie je alarm kunt bedienen en een oogje in het zeil kunt houden.

Camerasystemen

Beveiligingscamera’s is een goede ondersteuning voor de huisbeveiliging. Aangezien de camerasystemen tegenwoordig vaak te bedienen zijn via een app is het mogelijk de beelden live te bekijken op je tablet of telefoon. Erg handig als je niet thuis bent om een oogje in het zeil te houden.

Melders van rook, koolmonoxide en gas

Met componenten die je per direct kunt aanschaffen bij een beveiligingssysteem leef jij morgen al vele malen veiliger. Met bijvoorbeeld een rookmelder word je op tijd gewaarschuwd als er rookontwikkeling bij brand ontstaat. Handig om te weten is dat bepaalde rookmelders met alarmsystemen te koppelen zijn waardoor je op afstand op je toestel een melding krijgt.

Een koolmonoxidemelder is ook niet te missen in de woning. Koolmonoxide is geurloos en kleurloos en dus niet te detecteren. Koolmonoxide wordt niet voor niets de stille sluipmoordenaar genoemd. De koolmonoxidemelder gaat bij een vroegtijdige constatering af met een luid alarm.

Met nog een gasmelder in je woning is het risico op verstikking door gevaarlijke stoffen vrijwel verholpen. Een gasmelder behoudt je woning voor een gasexplosie. Bij detectie van een hoge concentratie van gassen geeft de detector een alarmsignaal. Indien je een alarmsysteem met meldkamer hebt, krijgt de meldkamer ook een melding bij het afgaan van het alarm. Dat geldt ook voor de koolmonoxidemelder en rookmelder.

De melders verkleinen de kans op ongelukken en zorgen ervoor dat je veilig kunt wonen. Een officiële beveiligingsmonteur kan de melders volgens de voorschriften voor je installeren!

Laat een reactie achter