Zonnepanelen; waarom zou je ze aanschaffen?

Voordelen zonnepanelen woning

De zomers in Nederland worden steeds warmer en we hebben steeds vaker zon, tenminste zo voelt dit voor mij. Om mij heen hoor ik steeds meer over duurzaamheid en eerlijk gezegd wil ook ik een steentje bijdragen aan een duurzamere wereld. Zonne-energie is dus iets wat mijn vriend en ik serieus overwegen. Okee, mijn vriend heeft een huis op Sicilië, dus voor je gevoel zou het daar nog meer van toepassing zijn. Maar eerlijk gezegd had Sicilië een regenachtige zomer, daar waar het in Nederland juist super zonnig was. Een bewijs van de klimaatverandering?

Waarom zonnepanelen?

Mijn vriend en ik overwegen om dit jaar zonnepanelen op zijn huis aan te brengen. En ik moet eerlijk zijn, de voornaamste reden is dat er momenteel een zeer gunstige subsidie op zit. Dit betekent dat je dus in verhouding weinig hoeft te investeren, maar je daarna wel van vele voordelen geniet, zoals:

  • Duurzamer huis
  • Besparing energiekosten
  • Woningwaarde stijgt

Dit zijn zo even 3 voordelen die direct in mij opkomen. Maar er zijn er nog veel meer voordelen en die ben ik eens gaan opzoeken. Zo neem ik je mee in mijn plan om zonnepanelen aan te schaffen en wie weet kunnen wij zo samen de wereld een stuk duurzamer maken!

Voordelen zonnepanelen

De voordelen van zonnepanelen kan ik indelen in 2 verschillende categorieën: voordelen voor mijn portemonnee en voordelen voor het milieu. Beiden vind ik belangrijk en ik ben wel benieuwd naar de verhouding.

Economische voordelen

  1. Korte terugverdientijd – minder energiekosten en er zijn subsidies en fiscale voordelen mogelijk!
  2. Besparing energiekosten – we wekken immers onze eigen energie op met zonlicht en zonlicht is gratis!
  3. Minder afhankelijk – we zijn niet meer afhankelijk van een energiemaatschappij.
  4. Woningwaarde stijgt – een duurzame manier van energie opwekken is erg waardevol.
  5. Subsidieregelingen – zo is de stap kleiner om voor deze investering te kiezen.
  6. Weinig onderhoud – geen periodieke gascontroles meer.
  7. Verkopen energie – je kunt overmatig opgewekte energie verkopen aan energiebedrijven.
  8. Makkelijk te verplaatsen – ga je verhuizen, dan kun je ze of doorverkopen, of gewoon mee verhuizen.

Duurzame voordelen

  1. Minder uitstoot schadelijke stoffen – er is geen verbranding van fossiele brandstoffen meer nodig voor energie en dat betekent dus minder CO2 uitstoot!
  2. Besparing fossiele brandstoffen – energiemaatschappijen hoeven minder energie te leveren als we het zelf hebben, dus worden fossiele brandstoffen bespaard.
  3. Geen lichtnet nodig voor plaatsing – zonnepanelen kunnen overal geplaatst worden, ook op afgelegen plekken.
  4. Duurzaam – we hoeven niet bang te zijn dat de zon niet meer zal schijnen, deze energiebron zal niet uitgeput raken zoals fossiele brandstoffen.
  5. Weinig slijtage – zonnepanelen gaan wel zo’n 25 tot 30 jaar mee.
  6. Remming opwarming aarde – de uitstoot van CO2 vermindert.
  7. Stil – zonnepanelen zorgen op een geluidsarme manier voor energie, dus geen overlast voor de natuur.

Zonnepanelen zijn op vrijwel ieder type dak te plaatsen, of je nu een puntdak hebt, of een plat dak. De enige voorwaarde is dat er voldoende plek is voor het plaatsen. Overigens hoef je ze niet persé op het dak te plaatsen. Overleg met de installateur voor de mogelijkheden bij jouw woning.

Duurzame woningen met zonnepanelen

Advies voor het kopen van zonnepanelen

Na het schrijven van deze blog ben ikzelf nog enthousiaster over zonnepanelen. Ik ga dan ook zeker overwegen om dit jaar hierin te gaan investeren. Een investering voor het milieu en voor mijn eigen portemonnee!

En overweeg jij nu ook om zonnepanelen op jouw huis te nemen? Je kunt eenvoudig een scan online doen om te zien hoeveel opbrengt zonnepanelen op jouw huis zouden genereren. Je kunt deze scan o.a. doen op de website van Zonnepanelen.net. En als je vervolgens overweegt om ze aan te schaffen, dan kun je hier ook alle informatie vinden voor het kopen van zonnepanelen bij Zonnepanelen.net. Zo weet je precies waar je op moet letten!

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter