Begin 2024 goed met een grote schoonmaak

Begin 2024 goed met een grote schoonmaak

2024 is begonnen en januari is voor veel mensen niet de leukste maand van het jaar. De feestdagen zijn voorbij, maar de dagen zijn nog steeds kort en het weer is vaak slecht. Het is niet voor niets dat Blue Monday in januari is. Je geest zit zo in elkaar dat je een gevoel van voldoening krijgt als je een taak voltooit. Begin het nieuwe jaar daarom met een grote schoonmaak en je gaat je vast een stuk fijner voelen. In deze blogpost geven we tips hoe je dit goed aan kunt pakken.

1. Planning en voorbereiding

Een grote schoonmaak kan als een blokkade in je hoofd werken. Waar moet je beginnen? Begin daarom met het maken van een schema. Bepaal welke ruimtes je wilt aanpakken en stel prioriteiten. Dit helpt om het proces te structureren en te zorgen dat je niets overslaat.

Verzamel hierna benodigdheden. Zorg dat je alle benodigde schoonmaakspullen in huis hebt. Denk aan schoonmaakmiddelen, doekjes, bezems, stofzuigers, en mogelijk een ladder voor moeilijk bereikbare plaatsen. Heb je nog wat nodig? Bekijk dan de reinigingsmiddelen van Huchem.nl. In deze webshop vind je professionele schoonmaakmiddelen die gegarandeerd werken. We adviseren om te kiezen voor milieuvriendelijke schoonmaakproducten. Gebruik daarnaast waterbesparende methoden waar mogelijk.

2. Ontspullen en organiseren

Ontdoe je van overtollige spullen. De meeste mensen verzamelen heel veel dingen door de jaren heen. Spullen die ergens staan en nooit gebruikt worden. Ga door je spullen en bepaal wat weg kan. Dit kan variëren van kleding tot oude elektronica. Overweeg om spullen te doneren, verkopen of te recyclen. Zo kun je andere mensen er wellicht nog blij mee maken. Heb je moeite om dingen weg te gooien? Probeer dan eens de Mari Kondo methode.

Na het opruimen, organiseer je wat overblijft. Gebruik opbergdozen, labels en planken om alles netjes en overzichtelijk te houden.

3. Tijd voor de grote schoonmaak

Nu ga je aan de slag met schoonmaken. Vergeet ook niet de gebieden die normaal worden overgeslagen. Denk aan plinten, onder meubels, en bovenop kasten. Vergeet ook niet de binnenkant van apparaten zoals de oven en koelkast. Gebruik de juiste aanpak en materialen. Elke oppervlakte vereist een andere aanpak. Gebruik bijvoorbeeld zachte doekjes voor elektronica en harde borstels voor tegelvloeren.

Zorg tijdens het schoonmaken voor goede ventilatie, vooral als je chemische schoonmaakmiddelen gebruikt. Beschikt je huis over mechanische ventilatie? Zet deze op de hoogste stand. Niet alleen is dit gezonder, maar oppervlakten zullen ook sneller opdrogen. Draag daarnaast beschermende kleding, zoals handschoenen, masker en/of schort om jezelf te beschermen.

4. Frisse start

Een opgeruimd huis zorgt voor een opgeruimde geest. Als je je huis opgeruimd en schoongemaakt hebt, dan is dit ook een mooie tijd voor nieuwe decoraties. Denk ook na over hoe je je ruimte gebruikt en hoe deze bijdraagt aan je welzijn. Bekijk ook eens leuke woontrends voor inspiratie.

5. Onderhoud

Nu je huis schoon is en je de smaak te pakken hebt, is het verstandig een schoonmaakplan te maken om je woning goed schoon te houden. Plan daarom wekelijkse en maandelijkse schoonmaakroutines in. Woon je samen of heb je een gezin? Maak er dan een gezamenlijke inspanning van. Wijs taken toe aan gezinsleden om het huis netjes en georganiseerd te houden

Een grote schoonmaak aan het begin van het nieuwe jaar kan een zeer bevredigende ervaring zijn. Het draagt niet alleen bij aan een schoon en georganiseerd huis, maar het kan ook een positieve impact hebben op je mentale welzijn. We wensen je veel succes en een gelukkig 2024.

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter