Bloempotten van beton

Bloempotten van beton

In mijn speurtocht naar mooie spullen om de tuin mee op te leuken, kwam ik deze stoere bloempotten van beton tegen. Altijd fijn, die maak-het-jezelf projectjes die niet alleen erg mooi zijn, maar die ook nog lief zijn voor je budget! Ik moet echter eerlijk bekennen dat ik een van die mensen ben die dan roept; ja leuk! Dat ga ik maken!.. en vervolgens blijft het daarbij.. #fail

Maar, dit projectje lijkt zo simpel en de moeite waard dat ik het écht ga proberen. En als ze goed gelukt zijn, dan zal ik in een van mijn volgende blogs mijn ervaringen met jullie delen.

Wat heb je precies nodig:

 • – mallen en vormen in verschillende maten (denk hierbij aan kartonnen melkpakken, oude verfblikken, glazen potjes, plastic flessen, oude drinkglazen, plastic bakjes, etc. )
 • – betonmix zonder steentjes (cementmix kun je eventueel ook gebruiken voor een fijnere/gladdere structuur)
 • – water
 • – rubberen handschoenen (want een kliederboel wordt het ongetwijfeld)
 • – grote emmer
 • – PAM cooking spray
 • – afdek plastic voor op de vloer

 Hoe maak je het: 

1. Leg voldoende afdekplastic op de grond en spuit de vormen en/of mallen ruim in met de PAM cooking spray, zodat deze makkelijk verwijderd kunnen worden wanneer het beton droog is;

2. Vervolgens vul je de emmer met de betonmix. De hoeveelheid betonmix is uiteraard afhankelijk van de groote en het aantal mallen dat je gebruikt. Gooi dus niet direct een hele zak in de emmer maar kijk eerst goed hoeveel je nodig hebt. Daarna voeg je al roerend water toe tot er een (semi) vloeibare massa ontstaat. De vloeibaarheid van de betonmix bepaalt uiteindelijk de structuur van de pot. Hoe vloeibaarder de betonmix, des te fijner de structuur van de pot;

3. Wanneer je klaar bent met mengen en roeren kun je de mallen gaan vullen. Vul de eerste mal niet helemaal tot de rand want er moet ruimte over blijven voor de tweede mal in het midden. Wanneer je de tweede mal in het midden plaatst zal het mengsel een beetje stijgen. Wanneer je klaar bent met vullen laat je het beton drogen.

4. Na een aantal uren kun je de vorm of mal in het midden er voorzichtig uithalen en weer direct weer terugplaatsen, zodat deze wat losser komt te zitten. Dit kan ervoor zorgen dat de vorm makkelijker te verwijderen is wanneer de beton helemaal droog is.
5. Zodra de beton helemaal droog is zoek je een zachte ondergrond om de vormen voorzichtig op om te keren. Op die manier komt het beton zacht neer wanneer het loskomt uit de mal. Vervolgens verwijder je de middelste vorm en je bloempot is klaar!

Woontrendz-diy-betonnen-plantenbak

Paar handige tips:

 • Probeer zelf te bepalen wat je prettig vindt qua vloeibaarheid van de betonmix. Vloeibaar of minder vloeibaar heeft beide zijn voordelen en nadelen. Minder vloeibaar droogt sneller en zorgt bijvoorbeeld voor een grovere structuur. Maar het kan er ook voor zorgen dat je veel oneffenheden krijgt in de afwerking. Zoals een oneffen rand bijvoorbeeld. Een meer vloeibaar mengsel zal op zijn beurt weer zorgen voor een mooiere afwerking maar droogt een stuk langzamer.
 • Wanneer je betonmix erg vloeibaar is geworden is het handig om zand of steentjes in de middelste mal te plaatsen, zodat deze beter op zijn plek blijft. Anders drijft het alle kanten op.
 • Als je de bloempotten buiten wilt plaatsen, vergeet dan niet om gaten in de onderkant te maken voor de afvoer van water. Dit kun je doen wanneer het beton bijna droog is met een schroevendraaier of maak met een boor achteraf gaatjes in de onderkant.
 • Personaliseer je pot of creatie door er met je favoriete kleuren (grafische) vormen op te verven of door het te dompelen in verf (dip & dye).
 • Ook leuk om weg te geven als cadeau!

Succes met deze DIY, mocht je ook geïnspireerd zijn geraakt. En vergeet niet om je ervaringen met ons te delen. Die lezen we graag!

Bron: gardenista.com, Pinterest

2 reacties op “Bloempotten van beton

 1. Elske zegt:

  Leuk voor in mijn nieuwe tuintje! Mijn vriend en ik zijn recentelijk verhuisd van een appartementje naar een huis met tuin, dus we moeten nu volop gebruik gaan maken van de tuin, haha! Eerst de grote dingen aanpakken van de tuin, zoals gras aanleggen of de bedrading voor verlichting, en dan de leuke dingetjes zoals inderdaad zulk soort potten maken.

Laat een reactie achter