De Japanse tuin

De Japanse tuin

Een typisch Japanse tuin is een plek waar rust prioriteit heeft. Druppelende waterpartijen, asymmetrie, wind die door bamboe waait en met zorg geharkt grind. In dit blogartikel vertellen we je aan de hand van 4 tips hoe je de Japanse sfeer in jouw tuin terug kan laten komen.

1. Japanse tuin met rotsen en keien

‘In de Japanse tuin worden rosten zo geplaatst alsof het lijkt alsof ze er al jaren waren.’

In de Japanse tuin zijn rosten onmisbaar. Volgens Japanners is elke steen namelijk een kunstwerk op zich. Ze zijn uniek door hun vorm, textuur, kleur en karakter. Ook zie je in de Japanse tuin vaak het gebruik van keien terug in oneven aantallen. Asymmetrie is namelijk een belangrijk thema in de Japanse tuin. Vaak gaat de keuze uit naar de aantallen 3,5 of 7.

2. Planten voor in de Japanse tuin

‘Kies planten en bomen voor 356 dagen.’

De keuze voor planten en bomen is in de Japanse tuin net zo belangrijk als de keuze voor rosten. Ga bij voorkeur voor planten en bomen die ook tijdens het najaar in Nederland buiten kunnen overleven. Let bij de keuze op de stengels, takpatronen, bladkleuren en de schors. Ook asymmetrie is bij hier een doel op zich. Zo hebben onregelmatig gevormde bomen met golvende takken de voorkeur. Japanse esdoorns of dennen zijn zeer geschikt.

Japanse tuin

3. Een pergola voor dynamiek

‘Creëer zowel dynamiek als privacy in je Japanse tuin.’

Een pergola in de tuin geef rust en dynamiek. De open overkapping is in talrijke soorten en materialen beschikbaar. In de Japanse tuin raden we je aan om te kiezen voor een houten pergola. Dit sluit goed aan bij de natuurlijke uitstraling van de tuin. Zeker als je er klimplanten langs omhoog laat groeien. Blauwe regen of kamperfoelie zijn goede klimplanten.

4. Paden die je door de Japanse tuin leiden

‘Paden in je tuin bepalen je point-of-view.’

Jij bepaald met paden hoe je gasten je Japanse tuin zien en beleven. Kaarsrechte paden kom je daarom vrijwel nooit tegen. De paden laten je tuin zien vanuit verschillende perspectieven. Ze kunnen gemaakt zijn van hout of er wordt bijvoorbeeld gebruik gemaakt grote stapstenen. Natuurlijk en onregelmatig.
Kom voor inspiratie in de tuin een keer langs in de grote showroom van Fonteyn op de Veluwe. Ontdek meer over de Japanse, maar ook andere tuinstijlen. Krijg deskundig advies, geniet van een leuke middag en neem de tuinartikelen waar je al die tijd al naar opzoek was direct mee naar huis!

Een reactie op “De Japanse tuin

  1. Pingback: De magie van de Japanse tuin: Creëer je eigen oase van rust - Tuintrendz

Laat een reactie achter