Een verhuizing, wat komt er bij kijken?

Verhuisdozen verhuizing

Ik denk dat ik mijzelf inmiddels wel een verhuisexpert kan noemen. Tenminste, ik heb het al 5x gedaan en zelfs 2x internationaal! Een goed moment om eens stil te staan wat er allemaal bij een verhuizing komt kijken.

Een goede voorbereiding is key! Dat begint met de benodigde spullen in huis hebben voor je verhuizing.

Basis benodigdheden verhuizing

1. Verhuisdozen

Verhuisdozen zijn noodzakelijk voor je verhuizing. Zelf heb ik gekozen voor verhuisdozen in twee formaten: medium en groot. Grote spullen kon ik in de grote dozen kwijt en kleinere accessoires en spullen in de kleinere dozen.

Houd bij het inpakken van je verhuisdozen ook rekening met het gewicht. Vul bijvoorbeeld geen grote doos compleet met boeken, dan wordt de doos te zwaar. Dan kun je beter kiezen voor 2 kleinere verhuisdozen.

2. Oude kranten

Voor het inpakken van breekbare spullen zijn oude kranten enorm handig. Wanneer je weet dat je gaat verhuizen, is het dus handig om te beginnen met sparen van oude kranten. Schakel je opa en oma, buren, vrienden en vriendinnen in, zodat je voldoende kranten hebt.

Verkreukel de krant een beetje voordat je hier spullen mee gaat inpakken, dan beschermt deze je breekbare producten beter. Zelf heb ik bijvoorbeeld al mijn glaswerk in kranten ingepakt, evenals breekbare accessoires.

Een alternatief voor oude kranten is het speciaal inpakpapier voor je verhuizing kopen. Of noppenfolie (van dat ‘knapplastic’).

Verhuisdozen woonkamer

3. Stiften

Een goede stift is nodig om zo op de verhuisdozen te kunnen aangeven wat hier in zit. Daarnaast zet ik altijd op elke doos naar welke kamer/ ruimte in het nieuwe huis de doos moet. Toen ik naar Italië ging verhuizen, heb ik alles er zowel in het Nederlands als in het Italiaans op gezet. Wel zo handig wanneer ook Italiaanse vrienden meehelpen met verhuizen.

En is iets breekbaar, zet dit dan ook groot op de doos! Het liefst bijvoorbeeld met een rode stift, zo valt het goed op!

Ben je geen schrijver? Dan kun je ook kiezen voor tape/ plakband in verschillende kleuren. Maak vervolgens wel een legenda, zodat je weet welke kleur bij welke ruimte hoort.

Vervoer verhuizing

Naast de basis voorbereiding, is ook de voorbereiding van de verhuizing zelf belangrijk. Hoe ga jij al je spullen van locatie A naar locatie B verhuizen? Zelf had ik geluk bij mijn verhuizingen, omdat mijn ouders een VW Transporter hebben en ik dus daarmee al mijn spullen kon verhuizen.

Je kunt dus iemand in je omgeving vragen voor het vervoer. Maar je kunt hiervoor ook een verhuisbedrijf inhuren die je helpt bij het verhuizen.

Uitpakken & installeren

Mijn advies is om eerst de grootste zaken uit te pakken en te installeren in je nieuwe huis. Zet je bank neer, de kasten, tafel en stoelen. Plaats het bed in de slaapkamer en de kledingkast. Als je alle grote meubels hebt staan, kun je het beste per kamer/ ruimte de dozen gaan uitpakken.

Let op dat je al het glaswerk dat je in kranten gewikkeld hebt, wel moet afwassen voordat je het in de kast zet. Zelf heb ik nog altijd 2 onuitgepakte dozen in mijn kast staan (inmiddels 3,5 jaar na mijn verhuizing). Mijn advies is dus om alles direct uit te pakken in het begin, omdat het er anders niet meer van komt. Aan de andere kant… ik gebruik die spullen dus ook al 3,5 jaar niet ;-).

Mijn volgende verhuizing

Het plan is om deels in Italië te gaan wonen met mijn Siciliaanse vriend. Dat betekent dat ik straks dus weer moet verhuizen… Helaas is zelf naar Sicilië rijden te ver, dus ik ben nog op zoek naar een goede verhuisservice voor mijn meubels, kleding en andere spullen. Dus heb je een goede internationale verhuistip voor mij, laat het mij weten in een reactie!

Bron foto’s: iStockphoto.com

Laat een reactie achter