Hoe kies je een top kwaliteit vaatwasser voor jouw huis?

Ingepakte vaatwasser

Afwassen, ik ben er geen fan van. Een goede vaatwasser in huis is voor mij dan ook een must. Waar moet je op het letten bij het kiezen van een top kwaliteit vaatwasmachine?

Vier tips voor het kiezen van een top vaatwasser

1. Indeling

Een van de belangrijkste zaken bij het kiezen van een vaatwasser is de indeling. Welke ruimte heb je nodig en welke type rekjes? Wil je de rekjes zelf kunnen verplaatsen of is dat niet nodig? En hoeveel ruimte voor borden heb je nodig? Je kunt ervoor kiezen dat een bordenrek bijvoorbeeld inklapbaar is. Daarnaast heb je speciale houders voor bijvoorbeeld wijnglazen.

2. Geluidsniveau

Een ander belangrijk punt is het geluidsniveau van de vaatwasmachine. Heb jij een open keuken in je huis, dan is een stille vaatwasmachine wenselijk. Je wilt immers niet ’s avonds gestoord worden door het geluid van de draaiende vaatwasser.

Vaatwasser oranje keuken

3. Droogresultaat

Niets is vervelender dan een vaatwasser die de vaat niet goed droogt. Dan moet je alsnog zelf je servies en glazen gaan afdrogen. Koop je een nieuwe vaatwasmachine, dan is het dus goed om het droogresultaat te controleren.

4. Type programma’s

Soms is het handig om een kort programma te hebben. Bijvoorbeeld wanneer je een huis vol visite hebt en je snel weer gebakbordjes of kopjes nodig hebt. Ook kan het handig zijn om een half programma te kunnen kiezen. Dan hoef je niet altijd de vaatwasser volledig vol te ruimen alvorens je deze aanzet.

Twee tips om je vaatwasser in top conditie te houden

Als je een vaatwasser hebt, wil je ook dat je vaat er schoon en fris uit komt. Onderhoud is daarom enorm belangrijk. Zo kun je voorkomen dat glazen bijvoorbeeld dof worden door kalk en dat de vaatwasmachine gaat stinken.

1. Voorkom doffe glazen

Doffe glazen kunnen ontstaan wanneer de glazen gewassen worden met water waar veel kalk in zit. Het regelmatig schoonmaken van de vaatwasser kan ophoping van kalk voorkomen.

Daarnaast kunnen glazen ook dof worden door corrosie. Allereerst is het belangrijk dat de glazen vaatwasmachine bestendig zijn. Was tere glazen daarnaast af op een speciaal glaswerkprogramma. Tevens kun je hiervoor ook speciaal afwasmiddel gebruiken. Gebruik je echt veel glaswerk thuis, dan kun je kiezen voor een glasspoelmachine.

Zorg dat de glazen kunnen afkoelen voordat je ze uit de vaatwasser haalt. Bij een moderne vaatwasser zit er vaak een ingebouwde ventilator in die de stoom afvoeren. Heb je een wat oudere vaatwasmachine, zet dan de deur even open voordat je hem leeg ruimt, zodat de stoom weg kan.

Vaatwasser stoom eruit laten

Een andere tip voor het weer mooi krijgen van je doffe glazen: laat de vaatwasmachine draaien met een paar tabletten kunstgebit reiniger in de bestekmand!

2. Voorkom onfrisse geurtjes

Je hoort regelmatig dat een vaatwasser onfris ruikt. Het beste is natuurlijk om deze geur te voorkomen. Zoek dus uit waardoor dit ontstaat en los dit op. Onderhoud van je vaatwasser is hierbij belangrijk. Zo dien je regelmatig het volledige programma te draaien op de hoogste temperatuur. Ook kun je een vaatwasmachine reiniger gebruiken.

Vaak ontstaan de onaangename geurtjes door de ophoping van vuil in de vaatwasser. Daarom dien je regelmatig de onderdelen schoon te maken. De volgende onderdelen dien je regelmatig schoon te maken:

  • filters
  • sproeiarmen
  • deurrubbers

De gaatjes in de sproeiarmen kun je eenvoudig schoonmaken door deze af te spoelen en de gaatjes door te prikken met bijvoorbeeld een cocktailprikker.

Ook gaat de vaatwasser onfris ruiken wanneer deze lang niet gebruikt wordt. Ga je op vakantie, zet de vaatwasmachine dan een stukje open

Ga je op vakantie? Zet je vaatwasser dan een stukje open!

Helpt bovenstaande niet, dan kun je verfrissers gebruiken. Echter verbloem je daarmee enkel de geur natuurlijk. Een simpele tip om hem wat frisser te laten ruiken is door een halve citroen in de bestekmand te leggen.

Bron foto’s: iStockphoto

Een reactie op “Hoe kies je een top kwaliteit vaatwasser voor jouw huis?

  1. irma zegt:

    Ik denk dat bijkans alles op telossen is met warmwater en azijn hoor. Zou mij niet uitmaken wat voorwasher ik heb maar zal de mooie tips sowieso menemen.

Laat een reactie achter