Je tuinhuis inrichten als oranjerie

Je tuinhuis inrichten als oranjerie

Een tuinhuis ruimt je tuin en terras op. Veel mensen gebruiken het tuinhuis dan ook als opslagplaats voor fietsen, tuingereedschap, tuinartikelen en hout. Maar ook steeds meer mensen gebruiken het huisje voor andere doeleinden. Denk bijvoorbeeld aan een atelier, kantoor of logeerplek. En zeker in deze gevallen is het meer dan de moeite waard om mediterrane kuipplanten een plaats in het tuinhuis te bieden. Onze favoriete mediterrane kuipplanten zijn de citroen- of citrusboom, agave, een prachtige olijf, prachtige olijf, Toscaanse jasmijn, of Agapanthus. Schuif er comfortabele tuinmeubelen bij en je geniet van je eigen, luxe oranjerie.

Over de oranjerie

Vroeger werd een oranjerie gebouwd om dure en exotische bomen en planten uit verre landen een onderdak te bieden. Omdat het in ons land in het najaar niet mogelijk is om (sub)tropische planten en bomen buiten te houden, worden ze in kuipen geplant. Zo kunnen ze in de winter gewoon binnen worden gezet. Met een tuinhuis of serre is het mogelijk om de tropische sfeer die de planten geven toch in de tuin te laten terugkomen. En dat is helemaal niet ingewikkeld. Om van je tuinhuis een oranjerie te creëren hebben wij een lijstje gemaakt van punten waar je wel even op moet letten.

Van tuinhuis naar oranjerie

  • De meeste tropische planten hebben een standplaats nodig waar veel licht bij komt. Kies daarom een tuinhuis dat veel natuurlijk licht doorlaat. Er zijn talrijke soorten tuinhuizen beschikbaar, en dus ook met ramen.
  • Besteed aandacht aan het isoleren van je tuinhuis. Dit is beter voor de planten dan ze in een verwarmde ruimte te plaatsen. Met het isoleren voorkom je dat vocht en koude lucht je tropische planten schade aan kunnen doen.
  • Geef de planten één keer per week, op een vast moment, water. Zowel bij warm als bij koud weer blijven de planten water nodig hebben. De planten mogen namelijk niet uitdrogen. Hoeveel water ze precies nodig hebben verschilt per plantensoort. Zoek dit daarom altijd goed uit of vraag het aan een specialist in de winkel.

Laat een reactie achter