Kleine slaapkamer tips

Kleine slaapkamer tips

Ruim een derde van ons leven brengen we slapend door. Het is dan ook geen verrassing dat de slaapkamer een van de belangrijkste ruimtes is in een huis. Om de nachtrust ten goede te komen, is een goede inrichting van de slaapkamer cruciaal. Maar niet iedereen heeft natuurlijk een luxe ‘master bedroom’. Daarom lees je hieronder wat tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer.

Lichte kleuren

Als je een kleine slaapkamer hebt, dan is het niet aan te raden om te veel donkere kleuren te gebruiken. Donkere tinten laten de kamer namelijk kleiner ogen. Daarentegen laten lichte kleuren de slaapkamer juist groter lijken. Je kunt dus kiezen voor wit, maar ook andere frisse, lichte en zachte kleuren zijn erg geschikt voor een kleine slaapkamer. Door een muur in een lichte kleur te schilderen en deze kleur terug te laten komen in bijvoorbeeld accessoires en meubels, creëer je een mooi geheel in de kamer. Ook verticale banen of strepen op een muur kunnen een ruimte groter doen ogen.

Houdt bij het kiezen van een kleur voor de slaapkamer ook rekening met de invloed van verschillende kleuren op je nachtrust. Uit onderzoek blijkt dat mensen met een blauwe slaapkamer gemiddeld het langst slapen. Deze kleur straalt kalmte en rust uit. Ook de kleuren groen en geel zijn geschikt voor in de slaapkamer. Kleuren die je het beste kunt vermijden zijn paars en rood. Mensen met deze kleuren in de slaapkamer slapen gemiddeld het kortst.

Zorg voor voldoende opbergruimte

Rommel in je huis wil je natuurlijk altijd voorkomen, maar voor een kleine slaapkamer is rommel al helemaal een ‘no go’. Zorg er daarom voor dat alle spullen netjes opgeborgen zijn en zorg altijd voor voldoende opbergruimte, zoals (lade)kasten of manden. Ook erg handig en efficiënt is om lades onder je bed te maken. Deze lades zijn nauwelijks zichtbaar en hier kan je erg veel spullen in kwijt.

Pas ook op met de hoeveelheid accessoires en meubels in een kleine kamer. Een kleine kamer ziet er natuurlijk al gauw vol uit en het is dan ook het mooiste om het aantal accessoires en meubels te beperken. Het plaatsen van spiegels in de kamer is wel weer aan te raden. Spiegels in een kleine slaapkamer creëren diepte, waardoor de kamer groter oogt.

Lichtinval

Voor een kleine slaapkamer is het des te belangrijker dat er genoeg lichtinval is. Genoeg lichtinval zorgt direct voor een fris aanzicht. Ramen hebben daarnaast nog een belangrijk doel, namelijk ventilatie. Probeer er altijd voor de zorgen dat de slaapkamer voldoende geventileerd is, door bijvoorbeeld de ramen altijd een stukje open te laten. Op deze manier kan de vervuilde lucht naar buiten en de schone lucht naar binnen. Een slecht geventileerde slaapkamer is slecht voor je gezondheid en kan zelfs schimmel in je huis veroorzaken.

Laat de elektronica in de woonkamer

Een tip voor niet alleen een kleine slaapkamer, maar alle slaapkamers, is het weren van elektronica in de slaapkamer. Hoewel het voor de workaholics en de social media verslaafden onder ons erg verleidelijk kan zijn om de laptop mee te nemen naar de slaapkamer, kan dit een negatief effect hebben op je nachtrust. Zelfs wanneer de elektronica uit wordt gezet, kan het je nog slechter doen slapen. Daarnaast creëert extra elektronica in de slaapkamer, ook weer extra ‘rommel’. Nog een reden dus, om de computer ‘s nachts lekker in de woonkamer te laten.

Gordijnen

Voldoende lichtinval voor een slaapkamer is erg belangrijk, maar voor je nachtrust is het wel fijn om deze ramen ‘s nachts te bedekken met gordijnen. Hoewel je dit misschien niet verwacht, zijn gordijnen in een kleine slaapkamer hartstikke multifunctioneel. De gordijnen zorgen niet alleen voor privacy en verduistering, maar kunnen de ruimte ook groter laten lijken. Kies in dit geval voor hoge gordijnen die lopen vanaf het plafond tot aan de grond. Hierdoor lijkt de kamer hoger, en dus groter.

Gordijnen kunnen ook worden gebruikt om een scheidingswand te creëren. Dit is bijvoorbeeld handig wanneer je slaapkamer tevens je woonkamer is en je je bed af wilt scheiden van de rest van de ruimte.

Schuifdeuren

Doordat je in een kleine slaapkamer maar beperkt ruimte hebt, is het verstandig om hier rekening mee te houden met het uitkiezen van je meubels. Een handige tip: maak gebruik van schuifdeuren. Schuifdeuren nemen geen ruimte in beslag en zien er ook nog eens mooi uit. Met een beetje creativiteit hoeft een kleine slaapkamer dus geen enkel probleem te zijn.

Laat een reactie achter