Lente klaar tuininspiratie

Lente klaar tuininspiratie

Tuin lente-klaar maken:

Het is eindelijk zover! Of nou ja, eindelijk..? Eigenlijk kwam de lente dit jaar al vroeg om het hoekje kijken. En daar is wat mij betreft helemaal niks mis mee. Heerlijk dat vroege voorjaarszonnetje en de steeds langer wordende dagen. Maar ik ben voorzichtig wanneer ik zeg “hoekje”, omdat het mij niet zou verbazen wanneer we begin april ineens weer sneeuw krijgen..  Je weet het maar nooit met ons kikkerlandje. Maar goed, daar gaat het nu niet over. Het gaat nu over de lente. De lente in je tuin om precies te zijn!

Woontrendz-magnolia-op-vaas  Woontrendz-tuin-lente-klaar-maken

Zo halverwege februari begint het bij mij meestal al te kriebelen. Niet alleen in m’n neus maar vooral in mijn handen. Herken je dat? Ik kan niet wachten tot dat waanzinnige lenteweer begint zodat ik de tuin in kan en niet meer uit het raam naar die trieste bedoeling hoef te kijken. Fijn de boel weer gezellig en netjes maken, tuin-set uit de schuur halen, nieuwe bloemetjes neerzetten en van het voorjaarszonnetje genieten. Die winterperiode duurt wat mij betreft veel te lang. Laat die lente maar komen!

Inmiddels hebben we dus al een beetje van het lenteweer mogen genieten en misschien ben jij ook al bezig geweest in de tuin. In dat geval komen onderstaande tips en ideeën vast nog wel van pas om je tuin sfeervol en af te maken. Heb je nog geen begin kunnen maken en moet je de tuin of je balkon nog aanpakken? Volg dan eerst de volgende  stappen om snel en effectief te werk te gaan.  

Tuin netjes maken in 6 stappen:

  1. Opruimen van losse takken en bladeren, haag bijknippen met een accu heggenschaar en struiken en bomen snoeien;

  2. Onkruid wieden en dode, zieke of te oude planten verwijderen;

  3. Grond omwoelen zodat de wortels weer voldoende zuurstof en water kunnen krijgen. Voeg eventueel verse aarde en/of mest toe;

  4. Gazon maaien, maar maai aan het begin van het seizoen de grassprieten niet te kort want zo krijgt het de kans om zich te herstellen van de wintermaanden;

  5. Groene aanslag van tegels en/of vlonders verwijderen;

  6. Zaaien en planten.

Woontrendz-tuin-klaar-voor-lente  Woontrendz-tuin-klaarmaken-voor-de-lente

Het stylen van je lentetuin is eigenlijk vrij simpel en hoeft niet veel tijd te kosten. Allereerst ga je naar het tuincentrum of naar de bloemist om je favoriete lentebloeiers uit te kiezen. Kies hierbij ook een aantal nieuwe potten, bakken en/of manden uit. Dat is een must! Vaak heb je in de schuur nog wel wat liggen van het vorige seizoen, maar je mag jezelf best iets nieuws gunnen. Dat hebben we wel verdient na die suffe winter, toch? Nieuwe lente, nieuwe trends en dus een nieuwe tuin!

Woontrendz-lente-bloeiers  Woontrendz-lente-bloeiers-2

 Vervolgens vul je de potten met de bloeiende bolletjes en kies je een mooie plek uit op het terras of op je balkon om ze uit te stallen. Tip: probeer de potten niet allemaal los door tuin te verspreiden want dat geeft al gauw een rommelig aangezicht. Maak in plaats daarvan groepjes door meerdere potten en/of bakken bij elkaar te plaatsen. Heb je gekozen voor meerdere bloemsoorten met verschillende kleuren? Kies er dan voor om de potten rustig te houden qua kleur en materiaalsoort. Anders komen de mooie bloeiers niet meer goed tot hun recht.

Tot en met april kun je kiezen uit een groot scala aan bloeiende bollen bij de verschillende tuincentra en bij de bloemist. Erg fijn is ook dat de bolletjes in potten in de buitenlucht wekenlang mooi kunnen blijven. Alleen bij droog weer moet je er aan denken om ze af en toe wat water te geven. Na een koude nacht kunnen ze er wat lusteloos bij hangen, maar in de loop van de dag zal je zien dat ze weer opleven.  Het lente-zonnetje maakt alles weer goed.

Happy spring-gardening!

Laat een reactie achter