Oh deer, de jachttrofee

Inspiratie blog van Leonie over geweien

De tijd dat de hertengeweien synoniem stonden aan wintersport en opa’s jachthut en dat rendiervellen alleen gebruikt werden om de noordelijkste volksstammen van onze aardbol warm te houden zijn voorbij! Anno 2015 zien we de ‘jachttrofee’ terug in verschillende vormen en in de meest uiteenlopende interieurs.

Jachttrofee: een dier, een gemakkelijk herkenbaar deel of afgeleid product dat door een jager legaal tijdens de jacht is verworven

Love it or hate it

Het gebruik van dierenschedels, geweien, vel, vacht en opgezette dieren als accessoire in het interieur is van alle tijden maar komt de laatste jaren meer in zicht en deze trend groeit! Dit komt omdat deze elementen een unieke kwaliteit hebben, goed te combineren zijn met vintage items en in hele diverse interieurs passen waaronder interieurs met Scandinavische invloeden. Het is helemaal van nu om duurzaam om te gaan met je meubelen en accessoires door deze optimaal te (her)gebruiken.

De brocante en vintage winkels naast de tweedehands winkels en marktjes worden goed bezocht en het kan daarom ook niet anders dat vooral in deze winkeltjes bovenstaande goed vertegenwoordigd is! Verzamelen is immers van alle tijden. Onze voorouders worden niet voor niets ‘Jagers en Verzamelaars’ genoemd.

Gelukkig is het persoonlijk voor iedereen hoe ver je hier in wil gaan en zijn er ook veel synthetische varianten op de dierenschedels, vel en vacht verkrijgbaar!

Een opgezette pauw is wel een echte eyecatcher!

Ik kom er eerlijk voor uit dat ik absoluut warm loop voor deze interieurtrend, mits niet te heftig (daarmee doel ik op dubieuze herkomst, bedreigde diersoorten etc.).

Ik hou van interieurs met ongebruikelijke accessoires

Ook wij hebben een koevel ‘Herman’ op de vloer liggen, hertenbokjes schedels aan de muur gehangen en hebben twee konijnenvelletjes als decoratie.

Wat mij heel erg aanspreekt in de huiden is de aanbreng van een andere textuur in je interieur met vaak gemêleerde, subtiele kleuren. Samen met een gewei of dierenschedel in combinatie met bijvoorbeeld moderne meubelen en accessoires wordt je interieur speels met een stoer en gezellig effect.

Geweien aan de muur Geweien aan de muur Geweien aan de muur

Think Vegan

Ik begrijp dat deze trend niet bij iedereen in de smaak valt. Gelukkig is deze trend goed na te doen! Nu we allemaal hopen er over een paar maanden warm en zonnig bij te zitten (en daar horen niet gelijk de warme associaties van een jachttrofee bij); een introductie met de Vegan jachttrofeeën. Zomers en diervriendelijk.

De Vegan Jachttrofee is het antwoord op de traditionele dierenschedels/koppen en geweien zonder dat er een levend dier aan te pas komt. Veelal DIY en daarom een absolute trend voor 2015 en wat mij betreft een interieur musthave voor deze zomer door de luchtige touch!

Kartonnen dier aan de muur

Het gewei van een mannelijk edelhert wordt elk jaar afgeworpen en komt dan groter terug. Dit gaat gepaard met de symboliek voor overwinnen en sterker terugkomen!

Op die manier natuurvriendelijk en met een leuke gedachtegang, mooi toch?

Hieronder een aantal voorbeelden van (DIY) vegan geweien en dierenkoppen:

Diervriendelijk gewei met bloemen

Speel in op de seizoenen met bloemen..

Gewei voor wieler liefhebbers

..of wat dacht je van een gewei met fietsonderdelen? Zie ook het blog ‘DIY gewei van fietsonderdelen’ van Hiske..

Kartonnen neushoorn

een neushoorn van papier..

Eland van draadstaal

..of een eland van draadstaal!

Wat mij betreft is de ‘jachttrofee’ – echt of vegan – kunst op zichzelf en heeft het geen andere accessoires nodig om gezien te worden.

Wat vinden jullie? Laat het weten of laat het zien!

P.s. voor de liefhebbers. Deze trend is ook te vinden onder ‘taxidermie’

Bronnen in volgorde: Fenton and Fenton, Residence, bloodandchampage, Cardboard Safari, Elkebana, Andreas Scheiger, etsy

2 reacties op “Oh deer, de jachttrofee

 1. Anouk zegt:

  Ze zijn wel prachtig, maar horen eigenlijk niet aan een muur te hangen natuurlijk.
  Ik denk dat het mensen ook zo aanspreekt omdat je dergelijke dieren maar zelden van zo dichtbij kunt bestuderen….ik heb ooit eens twee kleine geweien op de rommelmarkt gevonden, nieuw zou ik er niet zo snel eentje kopen.

  Die eland van draadstaal is te gek, zo’n project staat al lang op mijn verlanglijstje!

  Leuke Blog Leonie!!

  • Leonie Koenders zegt:

   Dankjewel Anouk!

   Ik kan me zeker vinden in jouw visie, gelukkig zijn er daarom de leuke diervriendelijke vegan varianten!
   Als je die eland van draadstaal gaat maken, deel dan vooral het resultaat met Woontrendz!

Laat een reactie achter