5 Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

Als je écht wilt genieten van je tuin, dan kun je er het beste maar voor zorgen dat deze onderhoudsvriendelijk is. Dan kun je wanneer het zonnetje schijnt direct de tuinstoelen tevoorschijn halen, in plaats van dat je past kunt gaan zitten wanneer het gras gemaaid is, de perkjes onkruidvrij zijn en je vijver schoon is.

Maar, hoe regel je nu zo’n onderhoudsvriendelijke tuin? Wij hebben vijf tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1: Kies je beplanting slim

Het type beplanting dat je kiest, bepaalt voor een groot deel hoeveel werk je eraan hebt. Gebruik klimop als heg, hortensia’s als bloemen en vul eventuele potjes soms ook gewoon met nepplanten. Klimop blijft altijd groen en groeit vanzelf, hortensia’s komen jaar na jaar gewoon weer terug. En nepplanten, die zien er altijd fleurig uit. En is dat niet meer het geval, dan vervang je ze gewoon.

Minder handig zijn eenjarige planten, die jaarlijks vervangen moeten worden en bladverliezende bomen en struiken. Daar heb je vooral in en na de herfst veel werk van. Eenjarige planten worden bij voorkeur niet toegepast in een onderhoudsvriendelijke tuin.

Tip 2: Ga voor kunstgras

Een mooi grastapijt heeft veel voordelen: het geeft meer ruimte en is gemakkelijk te onderhouden. Nog makkelijker is kunstgras aanleggen. Kunstgras hoeft niet gemaaid te worden, blijft vrij van onkruid en mos en geeft geen enkele kans op kale plekken. Hierdoor is het uiteindelijk veel voordeliger dan gewoon gras én je hebt er veel meer plezier van. Bijkomend voordeel: tegenwoordig ziet kunstgras er zo realistisch uit, dat het niet meer van echt te onderscheiden is.

Echt gras is dus geen eigenlijk niet meer van deze tijd als je gaat voor een onderhoudsvriendelijke tuin.

Tip 3: Leg een vijver goed aan

Een vijver brengt veel werk met zich mee en is eigenlijk geen goed plan in een onderhoudsvriendelijke tuin. Geen vijver plaatsen is dus het makkelijkst.

Wil je echter toch wat meer leven in je tuin middels een vijver, kies dan voor een vijver met een goed natuurlijk zuiveringssysteem of een goede filter en pomp. Zo voorkom je dat je tijdens warme dagen regelmatig algen uit de vijver moet vissen.

Kies ook de planten en bewoners van je vijver met zorg. Er zijn dieren die algen eten en je vijver zo schoon maken. Hetzelfde geldt voor planten; zuiverende planten zijn goed voor bijvoorbeeld vissen, maar houden ook de waterkwaliteit op peil, wat nare geurtjes en extra werk voorkomt.

Tip 4: Gebruik een sproeisysteem

Als het erg warm is, kan het verstandig zijn om je planten of gazon extra te besproeien. Gebruik daarvoor een sproeisysteem waar je alleen de tuinslang nog maar aan hoeft te koppelen. Let erop dat de verschillende sproeikoppen op de juiste afstand van elkaar staan en goed kunnen sproeien.

Heb je een ‘vast’ sproeisysteem? Let er dan ook op dat de koppen niet te ver boven het gazon uitsteken. Dit om te voorkomen je ze kapot maakt tijdens het maaien.

Tip 5: Onderhoudsvriendelijke bestrating

Bestrating nodig? Kies dan voor een onderhoudsvriendelijke variant. Tegels en grind, gecombineerd met worteldoek, zijn erg handig. Eventuele perkjes en randjes kun je voorzien van boomschors of houtsnippers. Die houden onkruid tegen.

Wil je een vlonder? Ga dan voor composiet; dat is niet zo glad en verkleurt ook minder snel.

Wat is jouw tip voor een onderhoudsvriendelijke tuin?

Heb je zelf ook nog aanvullende tips om je een onderhoudsvriendelijke tuin te maken, deel ze dan met ons. Plaats hieronder jouw reactie met jouw tips, of tweet jouw tips en noem @Woontrendz in je tweet.

Een reactie op “5 Tips voor een onderhoudsvriendelijke tuin

  1. Marie zegt:

    Goede tips! Een tuinsproeier is inderdaad erg handig. Helaas kan niet iedereen dat financieel opbrengen. Een Storz koppeling om de slangen te koppelen in een grote tuin is een goeie oplossing. In ieder geval voor de mensen doe sproeiers niet aan kunnen of willen schaffen.

Laat een reactie achter