Scandinavisch wonen

Scandinavisch wonen

Dat Scandinavisch wonen tegenwoordig een enorme trend is daar kun je inmiddels niet meer omheen! En gelukkig maar want ik ben zelf ook een groot liefhebber van de stijl van onze bovenburen.

Maar wat is nou precies een Scandinavisch interieur? Wat zijn de kenmerken en sterker nog; hoe kun je zelf een Scandinavische sfeer of interieur creëren? Lees verder..

Inrichting en design

De inrichting van de noorderlingen straalt voornamelijk rust uit en is vrij sober, authentiek en minimalistisch. Dit wordt echter weer in balans gebracht door comfort en functionaliteit wat zeker ook hoog in het vaandel staat bij de Scandinaviërs. Aandacht voor details, gebruiksvriendelijkheid en slimme innovaties zijn kenmerkend voor Scandinavisch design.

Een persoonlijke favoriet uit de jaren 50 is van de Deense designer Arne Jacobsen. Onder meer bekend van zijn design stoel The Egg chair. Een prachtig design waar ik al jaren hooked aan ben en welke nog steeds hoog op mijn “to buy” lijst(je) staat. Nog even doorsparen..

Nog een aantal basisprincipes van Scandinavische designers zijn het gebruik van strakke lijnen, duurzaamheid, handwerk en vakmanschap. Hier zal het nimmer aan ontbreken.

Authentieke charme

De authentieke charme zie je voornamelijk in steden als Kopenhagen en Stockholm. Hier worden veel relatief oude gebouwen gerenoveerd waarbij de authentieke elementen bewaard worden gebleven. Denk hierbij aan prachtige oude houten vloeren, hoge plafonds met sierlijke ornamenten en soms zie je zelfs dat de originele witte openhaarden, die je bijna alleen maar in Scandinavië tegenkomt, bewaard zijn gebleven.

Kleuren en prints

In Scandinavische interieurs wordt veelal wit toegepast. De reden hiervan is omdat het in die landen relatief gezien snel donker wordt. Door gebruik te maken van lichte kleuren in het interieur wordt dit gecompenseerd.

In de witte basis worden natuurlijke materialen en kleuren veelal aangevuld met grijze nuances en zwarte accenten. Soms met felle nuances maar merendeel met pasteltinten of vergrijsde tinten. Industriële invloeden kom je ook veel tegen en niet te vergeten veel grafische vormen en prints in de decoratie.

Bronnen: HK Living, Stylizimo, Trendenser, Alvhem Makleri, Nordic Design, Paulina Arcklin, Pinterest

Scandinavisch wonen jouw stijl?

Is Scandinavisch wonen ook jouw favoriete woonstijl, laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen! Je mag natuurlijk ook reageren via Twitter of Facebook!

5 reacties op “Scandinavisch wonen

  1. Merel zegt:

    Het voordeel van een zwart-witte basis is ook dat je heel makkelijk kleuren kan toevoegen en kan veranderen wanneer je wilt. Je kunt bijvoorbeeld gele accessoires toevoegen en zodra je deze zat bent, kun je deze gemakkelijk vervangen. Altijd een interieur naar je hart!

  2. Geert de Ruiter zegt:

    Zeer interessante achtergrond achter de design keuzes van onze boven buren. Ben zelf meer weg van Marokkaans interieur, maar de functionaliteit van de Zweden spreekt me ook zeker aan.

  3. Stephanie Tehupeiory, Woontrendz zegt:

    Marokkaanse invloeden gaan ook erg goed samen met een Scandinavische basis. Houd de basis licht en rustig en voeg verschillende invloeden toe. Mix and match!

Laat een reactie achter