Snelle opkomst van domotica; the connected home!

Domotica in huis

Tegenwoordig kan je je huis op afstand in de gaten houden. Ook kan je apparaten in je woning vanaf elke plek en tijdstip bedienen. Zo heb je via je telefoon inzicht in de temperatuur, audio, verlichting en het sanitair. Waar een paar jaar geleden nog werd gestookt met houtblokken en het huis verlicht werd met olielampen, is het tegenwoordig mogelijk om de woning voor te verwarmen en wanneer je thuiskomt. Een ontspannen sfeer heb je dan ook al gauw gecreëerd via je mobieltje met een achtergrondmuziekje en gedimd lampje dat brandt. Een voorproefje van domotica; je eigen smart home!

Wat is domotica

Wat houdt domotica nou precies in? Domotica is simpelweg huisautomatisering of het tegenwoordig veelgenoemde smart home. Het doel is de integratie van meerdere technologieën en diensten in de woning ten behoeve van een betere woon- en leef kwaliteit. Hierbij hoort ook de bediening en beheer van apparaten op afstand.

Een aantal domotica systemen

Momenteel wordt er door verschillende bedrijven gewerkt aan nieuwe snufjes maar er is al veel beschikbaar in de huidige markt. Inzicht in de temperatuur via je slimme thermostaat in je woning en de verwarming, of eigenlijk de cv-ketel op afstand kunnen bedienen. Door bewakingscamera’s de beelden op je device de woning kunnen bekijken. Of het alarmsysteem in verbinding met je smartphone hebben. Ventilatiesystemen op afstand kunnen besturen. Daarnaast zijn er nog de smart meters die jouw veiligheid garanderen zoals de gasmeter en de koolmonoxidemeter bijvoorbeeld, die ook in contact staan met je mobiel.  Dit is nog maar een klein aantal van de mogelijkheden!

Voordelen van home automation

Het grootste voordeel is natuurlijk het gemak waarmee je op afstand alles regelen kan in de woning. De domotica systemen zorgen ook voor een hoge veiligheid aangezien alles in beeld wordt gebracht en je ongelukken tijdig voor kunt zijn. Met de huisautomatisering is het bijkomende voordeel ook dat monteurs en installatiebedrijven meldingen krijgen vóórdat een product kapot gaat en zij hetgeen op komen lossen voor je er last van hebt. Tijdbesparing vanwege een simpele applicatie op je device en inzicht in de gebruiksresultaten zijn andere voordelen die ook nog eens heel leuk zijn!

Financiële voordelen

Door inzicht in je eigen gebruiksresultaten is het heel makkelijk om de kosten te beheren en te zien waar nodig is wat aanpassingen te doen. Prettig om te weten is of je bijvoorbeeld minder hoeft te stoken om tóch de gewenste temperatuur te krijgen bij binnenkomst. Maar ook het op afstand besturen van de verwarming kan financiële voordelen met zich meebrengen omdat de monteur altijd storingsmeldingen tijdig kan aanpassen. Dat scheelt de kosten van een nieuwe cv-ketel. Je woning door middel van beveiligingssystemen beveiligen behoedt de woning voor inbraak. Dat scheelt je ook de bijkomende kosten die door diefstal worden gemaakt. Kortom, wees slim en start vandaag nog met jouw eigen smart home!

Laat een reactie achter