Tuin aan huis en huis aan tuin

Tuinhuis met ramen en veranda

Je ziet ze wel langskomen, van die prachtige tuinfoto’s van een stoer tuinhuis met veranda waar men gezellig onder zit te barbecueën. Zo’n tuinhuis mét veranda, dat is een van mijn dromen, voor later in mijn tuin. Met zo’n tuinhuis wordt je tuin nog meer een onderdeel van je huis.

Het plaatsen en kiezen van het juiste tuinhuis, is nog niet zo makkelijk. Ik ben daarom op zoek gegaan naar wat tips die jou helpen bij het kiezen van het perfecte tuinhuis voor jouw tuin!

Waarvoor gebruik je een tuinhuis?

Dit is de eerste vraag die jij jezelf moet stellen. Waarvoor ga jij jouw tuinhuisje gebruiken? Je kunt hem o.a. voor de volgende zaken gebruiken:

  • Als ‘garage’ voor fietsen;
  • Als opbergruimte voor tuinmeubelen & gereedschappen;
  • Als werk- en hobbyruimte;
  • Als speelruimte voor de kinderen.

Tuinhuisje voor opslagruimte

Tuinhuisje als kantoor

Op basis hiervan kun je kijken naar je behoeften. Kies jij bijvoorbeeld voor één deur, of ga je voor een dubbele deur? Een dubbele deur is handig wanneer je er grote spullen in kwijt moet.

Wil je erin werken of gebruiken de kinderen het buitenhuisje als speelkamer? Dan is het handig om er ook ramen in te hebben voor extra licht.

Wil je naast je tuinhuis ook direct een overkapping? Dan moet je kiezen voor een tuinhuis met veranda. Zo heb je bijvoorbeeld een opslagruimte of buitenhuis en terrasoverkapping in één! Je kunt hiermee als het ware een klein tweede huis in je tuin creëren met misschien zelfs een buitenkeuken.

Modern tuinhuis met veranda

Vergunning nodig?

Helaas mag je niet in alle gemeentes zomaar een tuinhuis in de tuin plaatsen. In sommige gemeentes moet je hier een vergunning voor aanvragen of geldt hiervoor een meldingsplicht. Mijn advies is dus om hierover altijd navraag te doen bij jouw gemeente, voordat je iets in je tuin plaatst.

Welke ondergrond?

Wanneer je een tuinhuis in je tuin plaatst, is het belangrijk dat deze op een verharde ondergrond geplaatst wordt. Deze ondergrond moet waterpas liggen en mag natuurlijk niet verzakken. Je kunt daarom als ondergrond kiezen voor tegels of andere bestrating of kies voor een betonnen fundering.

Waar moet ik op letten bij het kopen van een tuinhuis?

Als je over gaat tot de koop, kijk dan altijd goed wat wel en niet inclusief is. Is de dakbedekking inclusief en zitten er dakgoten bij? Dakgoten zijn niet altijd nodig, echter betekent geen dakgoten dat regenwater langs de muren naar beneden loopt. In dat geval kan je buitenhuis dan minder lang mee gaan. Controleer als laatste of de vloer inclusief is of niet.

Kapschuur met overkapping

Met deze tips kun jij jouw nieuwe buitenhuis uitzoeken. Een ruim aanbod tuinhuisjes vind je bij Blokhutwereld. Zij zijn specialist in maatwerk, dus ook voor een buitenhuis met veranda op maat ben je bij hun aan het juiste adres!

Foto bronnen: PinterestBlog Lisacoxdesigns, SunsetBogarden, Welke

Een reactie op “Tuin aan huis en huis aan tuin

Laat een reactie achter