Vetplanten in beton

Maak je eigen bloempotjes van beton. De woontrend voor 2014 is groen! Het liefst met cactussen, vetplanten of wilde bloemen. Deze betonnen bloempot maak je heel eenvoudig zelf door deze 10 stappen te volgen:

Dit heb je nodig:

 • Plastic flessen om als mal te gebruiken. Een kleine en grote fles. De grote fles moet minstens 1 cm in doorsnee groter zijn dan de kleine fles.
 • Cement
 • Bouw zand
 • Emmer
 • Oude grote lepel
 • Meetlint
 • Boormachine met betonboor
 • Tang
 • Stanleymes
 • Rubberen handschoenen en stof masker
 • Schuurpapier

Stap 1:

Spoel de grote fles en snijd er de bovenkant vanaf.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-1

Stap 2:
Trek je handschoenen aan en zet het stofmasker op. Meng 2 delen bouw zand met 1 deel cement in de emmer met de metalen lepel. Met 2 liter bouwzand en 1 liter cement kan je een aantal bloempotten maken.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-2

Stap 3:
Voeg beetje bij beetje al roerend 1 deel water toe (in dit geval dus 1 liter). Heb je ongeveer driekwart water toegevoegd check dan de dikte van het mengsel. Het moet ongeveer even dik worden als yoghurt. Voeg dus meer water toe indien nodig!

Stap 4:
Schep het  cement mengsel in de grote op maat geknipte fles tot ongeveer driekwart vol. Tik voorzichtig tegen de fles om de bellen te verwijderen.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-4

Stap 5:
Druk de kleine beker in het midden van de fles. Pas op dat het cement er niet overheen loopt. Indien nodig voeg nog wat cement toe. Let op: zorg dat je aan alle zijden minimaal 1 cm ruimte overhoudt, ook de onderzijde! Vul dan de beker met wat grind (of ander zwaar gewicht om de beker op zijn plaats te houden. Laat hem een aantal uren harden.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-5

Stap 6:
Als het cement hard is kan je de steentjes verwijderen. Plaats de fles met cement in een emmer met water voor ongeveer 24 uur. Deze stap is nodig om het cement sterker te maken. Anders is de kans groot dat het cement barst.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-6

Stap 7:
Verwijder de binnenste beker met behulp van de tang. Gebruik het stanley mesje om de buitenste fles kapot te snijden. Gebruik de tang om de plastic fles eraf te trekken.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-7

Stap 8:
Wrijf de bovenzijde van de plantenbak over een stuk schuurpapier om hem egaal te maken. Strijk hem met water weer glad.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-8

Stap 9:
Boor een gat in de binnenzijde van de plantenbak. Dit  om het water weg te laten lopen. Gebruik bij het boren een houten blok als ondersteuning en bescherming van je tafel.

Woontrendz-vetplanten-in-beton-9

Stap 10:
Laat de plantenbak 2 tot 3 dagen drogen. Daarna is hij klaar om opgemaakt te worden!

Bekijk hier de hele uitleg nogmaals op video:

Bron: Ideas magazine

 

 

Laat een reactie achter