Topstylist Paulette: Vintage look in huis is populair

Topstylist Paulette: Vintage look in huis is populair

Ken je Topstylist Paulette nog? Ze won het tv-programma Topstylist Home Edition, werkte daarna voor vtwonen als stylist en is nu interieurstylist bij Vesta in Groningen. Regelmatig zal ze haar kennis over de laatste trends op gebied van wonen delen in blogartikelen op Woontrendz. Haar eerste artikel gaat over de vintage look.


Paulette-foto-blogVintage meubelen, woonaccessoires en stoffering zien eruit alsof ze al heel lang meegaan en veel meegemaakt hebben. Vintage producten hebben een verhaal; ze stralen nostalgie uit.

De elementen van de ‘vintage look‘ stammen uit de periode van 1900 t/m de jaren ’80. Kleuren die veel gebruikt worden zijn bijvoorbeeld vergrijsd geel, olijfgroen, loodgrijs, petrol blauw en pasteltinten.

Paulette: De Vintage look is dit jaar helemaal terug!

De kunst van het toepassen in je interieur zit hem in de combinatie. De balans tussen de vintage look en modern moet goed zijn. Denk bijvoorbeeld aan vintage stoelen rondom een strakke vormgegeven tafel, of een oude industriële staande lamp, naast een designerfauteuil.

Vintage in allerlei verschijningsvormen

Veel accessoires uit verschillende stijlperiodes worden neergezet in de mix, bijvoorbeeld op onderstaande foto. Hier zie je wandlampen uit de jaren ’50 – ’60, in combinatie met een oude lijst van begin 1900 en industriële letters.

Let erop, dat wanneer je gaat mixen, je qua kleuren een beetje bij elkaar in de buurt blijft; dus diverse blauw- en groentinten bij elkaar of bruin- en grijs.

vintage look 1

Vintage in meubelstoffen

Ook in de meubelstoffen zie je deze trend van vintage terug komen. Een aantal grote stoffenfabrikanten, zoals Kvadrat en de Ploeg, hebben de vintage look omarmt. Stoffen met een sleetse look; geometrische, grafische en veloursstoffen in combinatie met moderne vormgeving. Ook bij leer zie je de sleetse look en vol aniline leren voor een doorleefd effect.

Dat geeft een spannend beeld! Zie bijvoorbeeld deze vintage stalenwaaier van Kvadrat:

Stof 'Memory' van Kvadrat

Foto: Stof Memory van Kvadrat

Leolux Fauteuil Elixer

Foto: Leolux Fauteuil Elixer – Beurs in Milaan 2014

Vintage in meubelvormen

Ook de meubelvormen moeten eraan geloven. Vormgeving geïnspireerd door het verleden in zowel de vorm als het detail. Bijvoorbeeld de organisch vormgegeven bank, maar ook de houten en zwart metalen poot zijn helemaal terug. Er wordt veel hout gebuikt voor kasten en salontafels, in combinatie met organische vormen en retro kleuren. Zoals deze bank van Movani en stoel van Eigen Huis & Interieur.

vintage look bank Movani

Foto: Bank hotspot van Movani

stoel Eigen Huis & Interieur

Foto: Stoel Pit van de Eigen Huis & Interieur collectie.

Vintage in behang

Natuurlijk blijft ook behang niet achter in dit verhaal. Opvallend zijn de grote prints met een vintage look van de jaren ’50 – ’60. Hierin geldt wel: maak een keuze voor één stijlperiode. Teveel grote wandvullende vlakken, uit verschillende stijlperioden, gaan niet samen!

Vintage look behang

Foto: Vintage look behang – Beurs in Milaan 2014

Vintage in kleuren

Qua kleur geldt hetzelfde: kies de stijlperiode die je het meest aanspreekt en combineer die kleuren met elkaar. In de jaren ’50 waren de kleuren voornamelijk hout in combinatie met bruin- en groentinten. In de jaren ’60 werden dat fellere kleuren zoals oranje, fuchsia en limoengroen.

Ook gespot in Milaan: de koper- en bruintinten in combinatie met vergrijsd groen.

Kare Design

Foto: De beurs in Milaan 2014 – Stand: Kare Design

We kennen natuurlijk de kelims, Perzische- en patchwork tapijten al. Deze passen erg goed bij de vintage look. Helemaal nieuw is de kamerbrede vloerbedekking met vintage uitstraling. Deze kan je als groot karpet toepassen.

vintage look is populair

Foto: Bonaparte Vintage vloerbedekking

In alle gevallen geldt: zoek naar de juiste combinatie. Te veel vintage kan je huis ‘stoffig’ maken, maar een goed geplaatst item kan je huis een persoonlijke uitstraling geven. De vintage look is creatief en gedurfd!

Of zoals Oscar Wide zegt:

Nothing is so dangerous as to be too modern:
You risk to become suddenly out of fashion

 Fotografie: Klaas de Jong – Interieurontwerper bij Studio Woonforum

Laat een reactie achter