Welk schilderij past bij mij?

Je bent op zoek naar een mooi modern schilderij voor in je woonkamer maar hoe pak je dit nu aan? Hoe maak je nu de juiste keuze voor een schilderij dat bij je past? Om je hierbij te helpen geven we je 5 handige tips.

1. Wat voor schilderij zoek je?

Om te beginnen is het natuurlijk belangrijk om na te gaan met welk idee je een schilderij wilt gaan kopen. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn, zoals;

  • Je interieur is al af en je zoekt een schilderij dat past bij je woonstijl
  • Je neutrale interieur vraagt om een schilderij met felle contrasterende kleuren.
  • Je interieur is af maar je zoekt nog een echte eyecatcher waar iedereen over praat
  • Je wilt een kale hoek of saaie hal in je huis opvrolijken
  • Je zoekt een schilderij dat als uitgangspunt moet dienen voor je nieuwe interieurstijl

Houdt goed in je achterhoofd waarom je ook al weer een schilderij wilde gaan kopen tijdens je zoektocht.

Schilderij industriële sfeer

2. Waar wil je het schilderij gaan hangen

Als je weet wat je verwacht van je nieuwe schilderij is het belangrijk om te bepalen hoe groot het moet zijn. Moet bijvoorbeeld boven de bank dan wil je dat het niet te breed maar ook niet te smal oogt. Misschien wil je het combineren met andere interieur onderdelen.

Schilderij meerluik

Hoe hoog moet het schilderij zijn om de muur optimaal te vullen. Hoe hoog wil je het schilderij hangen. Er zijn diverse richtlijnen voor de hoogte waarop een schilderij moet hangen. De algemene richtlijn is de museumhoogte, dat is 140 cm hoog ofwel ooghoogte. Maar je persoonlijke smaak is natuurlijk het belangrijkste.

Heb je een grote muur dan is een meerluik schilderij of XXL-schilderij het overwegen waard. Lees hier meer over het bepalen van de maat van een schilderij.

Extra tip: plak de omvang van het schilderij dat je wilt kopen met schilderstape af op de muur. Dan krijg je een idee hoe groot het is.

3. Wat is je interieurstijl?

Wil je dat het schilderij goed past binnen je interieurstijl dan is het belangrijk om daar goed naar te kijken. Een supermodern schilderij kan natuurlijk best in een klassiek interieur, maar of je dat wilt… Soms moet je gewoon durven maar zorg ervoor dat je bezoek het snapt.

Modern schilderij

4. Welke stijl spreekt je het meest aan?

Veel mensen hebben het liefst een schilderij van iets wat ze herkennen. Een landschap, stad, dier of portret. Anderen zweren bij abstracte schilderijen. Stijl, onderwerp en kleur zijn vaak de belangrijkste punten bij de keuze van een schilderij.

Het is natuurlijk belangrijk dat het kunstwerk past bij je persoonlijkheid, als mensen het niet kunnen rijmen met wie je bent werkt het verwarrend. Zorg dat je interieur in balans is. Zijn er meerdere personen in het huishouden probeer dan samen te zoeken naar overeenkomsten in smaak in plaats van verschillen. Zijn er raakvlakken waar iedereen zich in kan vinden.

Schilderij David Bowie

5. Hoe zal het staan in mijn interieur?

Als je ergens in een winkel of online een schilderij ziet dat je aanspreekt dan kan het soms weleens tegenvallen als je het thuis ziet. Vraag dus na of er retourrecht is. Bij online galerie Kunstvoorjou.nl is het mogelijk om een foto van je interieur te uploaden en het gewenste schilderij er naar verhouding in te plaatsen, dan krijg je echt een idee hoe het er in werkelijkheid uit gaat zien.

Twijfel je nog steeds? Doe dan de online test ‘Welk schilderij past bij mij?’ en ontdek je persoonlijke smaak. Ga naar de test.

Laat een reactie achter