Welk type raambekleding past bij mijn interieur?

Zonnelux raambekleding

Een van de moeilijkste aspecten van het inrichten van mijn huis vond ik de keuze voor de juiste raambekleding. Kies ik voor rolgordijnen, jaloezieën, gewoon gordijnen of ga ik voor een wat luxere inrichting met plisségordijnen? Elk type raambekleding heeft z’n eigen voor- en nadelen. Daarbij moet jij zelf de afweging maken welke voor- en nadelen voor jou het belangrijkst zijn. Welke raambekleding past bij jouw interieur?

Bedenk welke functie(s) moet jouw raambekleding moet hebben.

Waarvoor gebruik je raambekleding?

Als eerste is het belangrijk om te bedenken welke functie(s) jouw nieuwe raambekleding moet hebben. Wil je gordijnen hebben als zonwering, of wil je juist de inkijk in je huis verminderen? En als je de inkijk wilt verminderen, wil je dan zelf nog wel naar buiten kunnen kijken of is dat niet belangrijk?

Aluminium jaloezieën Zonnelux

Ook kan het zijn dat je enkel raambekleding wenst voor decoratie van jouw interieur. In dat geval is de functie minder belangrijk en gaat het meer om het visuele aspect van kleur en materiaal.

Per woonvertrek kan de functie van de raambekleding verschillen!

De functie van de raambekleding kan ook weer per woonruimte verschillen. Zo wil je misschien in de slaapkamer verduisterende (rol)gordijnen en in de woonkamer juist iets specialers voor je interieur en gaat het dus grotendeels om ‘decoratie’.

En in de badkamer is het van belang dat de bekleding tegen water en vocht kan. Het is dus belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen die jouw raambekleding nodig heeft.

Soorten raambekleding & type ramen

Niet elk type raambekleding is geschikt voor alle soorten ramen. Heb je een woning met normale formaten ramen, zonder bijzondere vormen? Dan kun je veel heel veel soorten gordijnen gaan: van rolgordijnen, tot vitrage en van plisségordijnen tot shutters.

Lamellen

Heb jij een huis met zeer grote raampartijen? Dan is niet elke raambekleding direct geschikt voor jou. Lamellen zijn bijvoorbeeld ideaal voor grote ramen, omdat ze elektrisch te bedienen zijn. Je kunt natuurlijk ook kiezen voor de standaard bediening met een trekkoord, waardoor lamellen ook prima in een keuken of woonkamer kunnen met normaal formaat ramen.

Zonnelux lamellen woonkamer

Zonnelux lamellen keuken

Rolgordijnen

Rolgordijnen kunnen goed gecombineerd worden met overgordijnen. Daarnaast kun je zelf kiezen wat voor transparantie je wenst voor je rolgordijn: verduisterend of juist een beetje licht doorlatend. Hieronder zie je twee foto’s met rolgordijnen van Zonnelux.

Zonnelux rolgordijnen wit

Plisségordijnen

Zelf ben ik enorm fan van de plisségordijnen. Deze gordijnen kun je namelijk voor bijna elk type raam gebruiken, ook ronde ramen! Daarnaast zijn ze vochtbestendig, waardoor ze perfect in de keuken of badkamer kunnen.

Zonnelux plisségordijnen keuken

Plisségordijn op kantelraam in keuken

Naast bovenstaande soorten raambekleding, zijn er natuurlijk nog veel meer opties zoals: vitrage, overgordijnen, shutters, vouwgordijnen en jaloezieën. Welke raambekleding past bij jouw woonstijl?

Een reactie op “Welk type raambekleding past bij mijn interieur?

Laat een reactie achter