Welke bomen voor in de tuin?

De afgelopen week was het heerlijk weer, de terrassen zaten iedere dag vol en bijna iedereen liep met een vrolijk gezicht rond, de zomer komt eraan!

Ook in de tuin kon je merken dat het een aangename temperatuur was. De planten begonnen aan een stevige groeispurt en de boomknoppen sprongen open met bloem of blad. Ik woon aan de rand van de Betuwe en daar geniet ik momenteel van al die prachtige fruitbomen die in bloei staan. De kersen beginnen meestal eerst, gevolgd door de peren, pruimen en als laatste de appels. Prachtig al die witte en roze wolken.

Bloeiende bomen voor in de tuin

Ook de bomen in de tuinen staan uitbundig te bloeien. Dat begint altijd met de winterbloeiende Prunus ‘Autumnalis’ Deze luchtige vriendelijke boom bloeit in de wintermaanden ook als het niet vriest, in maart geeft deze nog even een flinke na-bloei.

bomen-voor-in-de-tuin-prunus-autumnalis

Foto: Prunus autumnalis

Dan volgt de Magnolia. Ik ben zelf zo gelukkig dat ik een oude Magnolia x soulangia in de tuin heb staan en als deze in bloei staat geurt de hele omgeving. Op straat blijven mensen stilstaan onder de boom of er worden foto’s van gemaakt. Het is een kostbaar bezit, de boom is statig maar groeit langzaam. Ook een donkere paars/rode magnolia is een aanwinst voor de tuin. De boomvormen van de magnolia zijn niet geschikt voor een kleine tuin.

bomen-voor-in-de-tuin-magnolia-wuurde

Foto: Magnolia Wuurde

Afgelopen week was ik bij een klant in Bosch en Duin, op de zandgrond dus en daar bloeiden overal de krentenbomen. Deze gemakkelijke boom, is ook goed te gebruiken in de schaduw. Eerst komt het licht rode blad tevoorschijn, later verkleurt dat naar groen, vervolgens komen de roomwitte bloemetjes tevoorschijn en in het najaar luidt de boom met knal oranje blad de herfst in.

Waarom een boom in de tuin?

In mijn tuinontwerpen gebruik ik altijd bomen, zelfs in een kleine stadstuin. Waarom ik dat doe… Bomen voegen iets toe aan mijn ontwerpen. Bomen bloeien meestal al als er in de borders alleen nog maar blad te zien is. Ze geven de tuin al vroeg in het voorjaar kleur, maar ook sluiten ze het tuinseizoen vaak kleurrijk af met prachtig verkleurend blad.

Bomen geven hoogte, geborgenheid, schaduw, en verkoeling in de tuin. Een kleine voortuin lijkt groter als er een boom in staat. Een roodbladige boom tussen allemaal groen trekt de aandacht, maakt de tuin spannend en geeft diepte.

bomen-voor-in-de-tuin-prunus-nigra-zomer

Foto: Prunus Nigra Zomer

Een boom is voor een gezonde leefomgeving natuurlijk ook erg belangrijk want deze filtert het fijn-stof uit de lucht. Alleen al daarom zou iedereen een boom in zijn of haar tuin moeten plaatsen.

Bomen in de tuin: veel werk?

Heb je geen tijd of zin om veel tijd aan de tuin te besteden, plaats dan juist een boom in de tuin. Dat geeft een heerlijke groene tuinsfeer zonder dat er wekelijks onkruid geplukt moet worden. Het enige wat je hoeft te doen is misschien een beetje blad opruimen.

Een boom vraagt nauwelijks onderhoud, mits deze goed gekozen is. Dat wil zeggen, staat de boom in de juiste grond, is deze geschikt voor de afmeting van de tuin, is het een snelle of juist een trage groeier. Allemaal belangrijke afwegingen. Heb je een boom uitgezocht die ieder jaar gesnoeid moet worden laat dit dan doen door een hovenier. Slecht snoeiwerk geeft veel schade. Laat je goed adviseren bij een boomkweker, door een hovenier of tuinontwerper.

De 10 leukste bomen voor in de tuin

Dit zijn mijn favoriete bomen voor in de tuin:

Magnolia x soulangia (in een grote tuin)

Prunus sub. ‘Autumnalis’ (in een middelgrote tuin)

Krentenboom

Prunus ‘Nigra’ ( middelgrote tuin)

Carpinus japonica, geeft leuke hopbellen

Pauwlonia tomentosa (grote tuin, wind gevoelig)

bomen-voor-in-de-tuin-pauwlonia

Foto: Pauwlonia Tomentosa

Ginko ‘Horizontalis’ als dak-boom op het terras

bomen-voor-in-de-tuin-ginko-horizontalis

Foto: Ginko Horizontalis

Gleditsia ‘Sunburst’ (middelgrote tuin, fijn blad)

Cercis canadensis

Malus ‘Evereste’

N.B.: de bomen waar geen tuinaanduiding bijstaat zijn te snoeien en klein te houden.

Wat is jouw favoriete boom voor in de tuin?

Ik hoop dat dit artikel je geïnspireerd heeft. Laat weten wat jouw favoriete boom is in een reactie onder dit artikel.

Weet jij nog andere leuke bomen mail dan naar: info@brunekreeftelst.nl

Foto’s door: Ineke Brunekreeft

Laat een reactie achter