Woonblog: Perzische tapijten

Woonblog: Perzische tapijten

Een Perzisch tapijt is een kleed dat afkomstig is uit Perzië, tegenwoordig komen de kleden uit Iran.

Het kleed wordt gemaakt op een weefgetouw. Het tapijtknopen wordt nog altijd met de hand gedaan. Aan grote kleden wordt dan ook jaren lang gewerkt.

De kwaliteit van een kleed wordt bepaald door het aantal knopen. Hoe meer knopen het tapijt heeft, des te beter de kwaliteit. Ook is de materiaalkeuze bepalend voor de kwaliteit. De kwalitatief hoogwaardige materialen zijn katoen, wol of zijde.

De Perzische tapijten zijn onder te delen in een Kelim, handgeweven tapijt zonder pool en een hand geweven geknoopt kleed met pool.

De tapijten worden vaak genoemd naar het gebied waar ze zijn gemaakt, zoals Bidjar of Shiraz. Niet alleen namen van gebieden worden gebruikt, ook namen van de stam die de tapijten geknoopt heeft.

Perzische tapijten zijn in ieder interieur toepasbaar, of het nu klassiek is, stoer industrieel of modern. Het geeft warmte en persoonlijkheid.

Tips voor het aanschaffen van een Perzisch tapijt:

Kleurgebruik Perzische tapijten

  • Als je voor veel kleur kiest in het kleed, zorg dan voor een neurale kleur van je meubelen.

landelijk-interieur

  • Als je toch voor een kleur in je meubelen wilt kiezen, zoek dan een kleur uit die in het kleed voorkomt.

perzisch-tapijt-close-up

Veel mensen denken bij een Perzisch tapijt aan veel kleur en bonte patronen. Dit hoeft niet altijd zo te zijn, er zijn ook prachtige kleden met rustige moderne patronen. Dit kun je natuurlijk bij elke stijl meubelen combineren.

Perzisch-tapijt-eigen-huis-en-interieur

Durf bij bijzondere vormgeving van je meubelen ook een bijzonder kleed te kiezen. Hierbij geldt wel dat het elkaar niet moet ’overschreeuwen’. Dus kies voor een neurale ondergrond, met bijvoorbeeld een patroon in de kleur van het meubel.

Leolux tapijt

Tapijt vormen

Probeer een ander vorm kleed. Bijvoorbeeld een grote pers, wat ruimtelijk werkt of een loper voor onder de bank.

Net even anders en daardoor heel persoonlijk!

woonkamer-perzisch-tapijt-1

Je kunt ook kleden combineren, hierbij geldt weer dat de basis van je meubelen in dat geval rustig moet zijn!!

roomed-kate_tarses-2

Bron foto: Roomed

Mix & Match

Het Perzisch tapijt is geweldig goed toe te passen in de Mix & Match interieurstijl. Moderne vormgeving combineren met klassieke elementen.

Slice-black

Je kunt bij een Perzisch tapijt kiezen uit een veelkleurig tapijt met veel patronen, maar ook uit een rustige ondergrond met een ingetogen patroon. Of uit moderne patronen met een eigentijds kleurbeeld en een klassieke vorm. Een hoge of lage pool. Er zijn volop mogelijkheden! Oftewel een pers is in elke interieurstijl toe te passen.

Fotografie: Beeldig Interieur – Interieurfotografie

Laat een reactie achter