Zelf laminaat leggen, hoe doe je dat?

Laminaatvloer woonkamer

Toen ik in mijn appartement ging wonen, hebben mijn vader en oom zelf het laminaat gelegd. Het is niet moeilijk, maar je moet wel de juiste stappen nemen. Daarom neem ik jullie mee in dit handige stappenplan voor zelf laminaat leggen.

Tip: Koop altijd 10% extra laminaat, in verband met zaagverlies!

Stap 1: Kies de ondervloer

Ik woon in een appartement en dus was ik verplicht om een geluiddempende ondervloer te kopen. Deze ondervloer moest een TNO certificaat hebben met minimaal 10db geluidsreductie. Ik heb daarom voor platen van houtvezel gekozen. Heb je een gewone woning, dan kun je ook kiezen voor een ondervloer op rol, die minder dik is en minder geluiddempend.

Heb je last van optrekkend vocht onder de vloer? Dan kun je ook hiervoor een speciale ondervloer kopen.

Stap 2: Leg de ondervloer

De tweede stap is het leggen van de ondervloer. Heb je een ondervloer op rol, dan kun je deze uitrollen. Zorg dat deze aan het uiteinde overal een stukje uitsteekt. Dit kun je later bijsnijden.

Heb je een ondervloer van platen, dan dien je deze in halfsteensverband te leggen. Dat betekent dat je de eerste baan met een hele plaat begint. De tweede baan begin je met een halve plaat. Op die manier ligt een ondervloer goed stevig.

Laminaatvloer woonkamer

Stap 3: Laminaat laten acclimatiseren

Voordat je het laminaat gaat leggen, is het belangrijk om het laminaat minimaal 48 uur te laten acclimatiseren in de ruimte waar de laminaat gelegd wordt. Laminaat kan namelijk uitzetten bij temperatuurverschillen. Het is daarom belangrijk dat het laminaat eerst acclimatiseert.

Tip: Laat laminaat minimaal 48 acclimatiseren voordat je gaat leggen

Stap 4: Laminaat leggen

Qua hoeveelheid laminaat is het altijd aan te raden om minimaal 10% extra te kopen. Je moet namelijk altijd planken versnijden, waardoor je planken verliest.

Op elke verpakking van laminaat staat aangegeven hoe je deze moet leggen. Kijk goed aan welke kant je het randje en aan welke kant je het gootje moet leggen. Om een sterk geheel te krijgen, kun je het beste als eerste beginnen met een hele plank. De tweede baan begin je met 1/3 plank en bij de derde baan begin je weer met een hele plank. Zo krijg je een mooie strakke laminaatvloer. Wel kost deze manier van zelf laminaat leggen meer planken.

Zelf laminaat leggen

Een alternatief is om de tweede baan te beginnen met het stuk laminaat wat je overhoudt aan het einde van het leggen van de eerste baan. Zorg wel dat dit stuk laminaat minimaal 25 cm lang is.

Stap 5: Afwerking

Wanneer het laminaat ligt, ontbreekt enkel nog de afwerking. Je kunt kiezen voor een plint rondom. Het makkelijkste is om te kiezen voor een plakplint. Deze kun je eenvoudig rondom plakken. Een luxere uitstraling krijg je wanneer je kiest voor een opstaande plint.

Zelf aan de slag!

Bij het zelf leggen van laminaat is het handig om de volgende hulpmiddelen in huis te hebben:

  • Laminaatknipper of laminaatsnijder
  • Meetlat
  • Timmermanspotlood
  • Profielmal
  • Zwaaihaak
  • Rubberhamer

En nu zelf aan de slag om laminaat te leggen! Je kunt je laminaat eenvoudig online bestellen bij Laminaatenparket.nl. Zij hebben 5 showrooms door heel Nederland en hebben een 9,2 als klantbeoordeling!

Bron foto’s: Istockphoto.com

Laat een reactie achter