Zweedse fakkel: binnen enkele minuten een sfeervol vuur

Zweedse fakkel

Ken jij de Zweedse fakkel al? Hij is enorm populair en nu we er zelf één geprobeerd hebben, begrijpen we wel waarom…

De Zweedse fakkel is een rond blok hout, waarin verticale gleuven zijn gezaagd in de vorm van een kruis of ster. In het midden van de gleuven zit een aanmaakblokje (of een ander middel om het ontbranden te versnellen). Door het aanmaakblokje en de perfecte zuurstofaanvoer via de gleuven, ontbrandt de Zweedse fakkel snel, met als resultaat een rechtopstaand brandend blok hout.

Simpel, maar heel sfeervol. Eenmaal brandend heb je al gauw 2 tot 3 uur plezier van de fakkel. Ideaal als sfeermaker voor in de tuin. Het mooie van de Zweedse fakkel is dat je geen vuurkorf nodig hebt. Je plaatst hem gewoon op een stenen ondergrond, in een metalen bak of in het zand. Aansteken en je hebt sfeer!

Filmpje: Zweedse fakkel in actie

In dit filmpje krijg je een goede indruk van de Zweedse fakkel en de sfeer die deze met zich meebrengt:

Eigen ervaring met de Zweedse fakkel

Tijdens de jaarwisseling hebben we er zelf één geprobeerd. Een ideaal moment voor een snel vuurtje. De Zweedse fakkel brandde snel en voor we het wisten stonden we er met een groep van 10 mensen van te genieten…

Als je van sfeervuur houdt, dan raden we je aan om zelf eens zo’n fakkel te proberen!

Zweedse fakkel historie

Hij geeft ook warmte en vanuit die behoefte is de Zweedse fakkel ook ontstaan. Tijdens de Dertienjarige oorlog verzonnen Zweedse soldaten deze manier voor het maken van vuur. Simpel en efficiënt en het voorkwam dat ze verre afstanden moesten afleggen om brandhout te halen.

Zelf een Zweedse fakkel maken

Aan het begin van dit artikel hebben we eigenlijk al een beetje uitgelegd hoe simpel de Zweedse fakkel is. Je maakt er zelf één door een stuk gedroogde boomstam te nemen en hier verticaal gleuven in te zagen over de gehele doorsnede van het blok. Natuurlijk niet helemaal tot de onderkant, want dat resulteert in meerdere kleine blokken voor in de open haard!

Gleuven gemaakt? Eén of meerdere aanmaakblokjes erin en klaar is je eigengemaakte Zweedse fakkel!

Teveel gedoe? Koop een Zweedse fakkel online

Vind je het teveel gedoe om er zelf één te maken, overweeg dan om je Zweedse fakkels online te kopen. Bij de webshop Allesvoortuinen.nl koop je er 4 voor maar €18,95. Deze webshop bezorgt trouwens de volgende dag, dus je hebt ze snel in huis. Echt een aanrader dus.

Bekijk de Zweedse fakkel op Allesvoortuinen.nl

Vind je 4 stuks teveel? Kijk dan even op de website van HEMA, daar koop je ze per stuk voor €4.

Bekijk de Zweedse fakkel bij HEMA

Laat een reactie achter