Opstalverzekering: welke onderdelen zijn verzekerd?

Opstalverzekeringen

De opstalverzekering dekt schade aan je woning. Die mooie sofa is dan misschien niet inbegrepen in het uitgekeerde bedrag, maar toch kunnen heel wat onderdelen van het interieur wel gedekt worden door deze verzekering. Wat wordt er precies gedekt vanuit de opstalverzekering, en waar heb je een inboedelverzekering voor nodig? Wij vertellen het je.

Algemene regels

De meest algemene regel bij de opstalverzekering is: wat vastzit aan je huis, wordt gezien als opstal en valt onder de dekking. Voor wat dan weer niet vastzit aan je huis, moet je beroep doen op een inboedelverzekering. Samengevat: een inbouwkoelkast of -oven wordt gezien als opstal, terwijl een los exemplaar dan weer aanzien wordt als inboedel. Ook bijvoorbeeld een sofa, kast, schilderij of beeldhouwwerk valt onder de inboedel.

Verder geldt er ook een beperking ten aanzien van de soorten schadegevallen. Brand- en blusschade, rook- en roetschade, ontploffingen, wateroverlast, blikseminslagen, storm, neerslag, vorst, inbraak en diefstal vallen bijvoorbeeld onder de dekking. Anderzijds zijn er meestal ook heel wat uitzonderingen voorzien, we denken bijvoorbeeld aan aardbevingen, atoomkernreacties en dijkdoorbraken. Toegegeven: een vulkaanuitbarsting in Nederland zou dan wel iedereen verbazen, maar ook hier heeft de opstalverzekeraar zich uitdrukkelijk van geëxonereerd. Extra uitgebreide dekkingen en allriskdekkingen zorgen dan weer voor extra veiligheid.

Weet trouwens ook dat het steeds moet gaan om een onzeker voorval. Ontstaat een schoorsteenbrand omdat je jarenlang naliet om de schoorsteen te (laten) reinigen, dan zal de verzekeraar niet uitbetalen bij schade.

Hoe zit het met leidingen en fundamenten?

Leidingen, centrale verwarming en elektriciteitsaansluitingen worden aanzien als ‘vastzittend aan het huis’. Alles wat hieraan verbonden is, wordt hierdoor mede aanzien als opstal. Hieronder valt bijvoorbeeld het toilet, de douche en de elektriciteitskast, maar ook bijvoorbeeld zonnepanelen. Een bijzonder geval zijn de fundamenten van de woningen, die toch ook vastzitten aan het huis. Bij sommige verzekeraars zijn de fundamenten ook gewoon begrepen onder de verzekering, maar andere verzekeraars geven expliciet aan dat de fundamenten niet onder de dekking vallen. Het is met andere woorden belangrijk om je goed te informeren voordat je een verzekering afsluit.

Bijzonder geval: appartementen

Ook appartementen vormen een bijzonder geval. Hier is immers sprake van privédelen en gemeenschappelijke delen. Meestal zal de Vereniging van Eigenaren een verzekering afsluiten voor het volledige gebouw. Aangezien alle delen van het gebouw aan elkaar vastzitten, zal deze verzekering ook de opstal in de privédelen dekken. In dat geval volstaat het om alleen een inboedelverzekering af te sluiten. Bij een slapende Vereniging van Eigenaren kan het echter toch noodzakelijk zijn om zelf een verzekering voor de persoonlijke opstal af te sluiten. Informeer steeds goed voordat je een appartement koopt, zo weet je meteen welke extra kosten en verzekeringen achter de hoek loeren.

Opgelet bij kliklaminaat

Kliklaminaat doet steeds vaker zijn intrede in hedendaagse woningen. Alhoewel verzekeraars steeds aangeven dat ook vloeren als opstal aanzien worden, vormt kliklaminaat echter een bijzonder geval. Kliklaminaat zit immers niet echt vast aan de woning en kan zonder schade losgemaakt worden. Enkel indien de vloer ook effectief vastzit aan de woning (door deze vast te lijmen of te spijkeren), zal deze als opstal aanzien worden. In het andere geval moet je bij schade aan kliklaminaat een beroep doen op de inboedelverzekering.

Laat een reactie achter