4 onmisbare tips bij het maken van een zolderkamer

Kunststof dakkapel

De ruimte op zolder wordt vaak onderschat. In veel woningen wordt deze enkel gebruikt voor de opslag van spullen. Zonde, want deze ruimte kan op heel veel andere manieren worden gebruikt. Met enkele aanpassingen kan het een prima slaapkamer, hobbykamer of zelfs badkamer worden. Ben jij benieuwd hoe je de ruimte optimaal kunt gebruiken? Hieronder volgen vier onmisbare tips bij het creëren van een volwaardige zolderkamer.

1. Plaats een dakkapel

Het nadeel van de zolder is dat deze vaak slecht beloopbaar is door de schuine hoeken. Ook het plaatsen van meubels wordt hierdoor bemoeilijkt. Kunststof dakkapellen kunnen dan de uitkomst bieden. Soms is het zelfs mogelijk om aan beide kanten van de woning een dakkapel te plaatsen. Op die manier kun je veel efficiënter gebruikmaken van de ruimte en wordt de totale oppervlakte van het huis benut. Een dakkapel zorgt niet alleen voor extra ruimte, maar geeft ook meer licht. Fijn, want een zolderkamer is vaak wat donkerder door een gebrek aan ramen. In combinatie met lichte kleuren oogt de kamer direct een stuk frisser en ruimtelijker.

2. Goede isolatie

De zolder is meestal slecht geïsoleerd. Dat is geen probleem als het enkel ter opslagruimte wordt gebruikt, maar wordt lastiger als hier ook daadwerkelijk in geleefd en geslapen wordt. Tijdens de wintermaanden kan het hierdoor erg koud worden op zolder. Hoewel de warmte in huis naar boven stijgt, gaat hier dan ook veel warmte weer verloren. Met behulp van de juiste isolatie, houd je de warmte beter vast en blijft het gedurende de zomermaanden ook koeler. Naast goede isolatie is het ook slim om op materiaalgebruik te letten. Warme materialen zoals een tapijtvloer en een vloerkleed zorgen ervoor dat het behaaglijk blijft op zolder.

3. Meubels op maat

Het is niet altijd gemakkelijk om een zolderkamer in te richten. Dit komt met name door de vreemde hoeken in de ruimte. Hierdoor passen traditionele meubels vaak niet. Gelukkig is het tegenwoordig ook mogelijk om meubels op maat te laten maken. Laat bijvoorbeeld een kast op maat bouwen. Eentje die perfect past in die ene vergeten hoek. Zo maak je optimaal gebruik van de hele ruimte en is er meer mogelijk dan je nu misschien denkt.

4. Houd rekening met de trap

Zodra de zolder als volwaardige kamer wordt gebruikt, wordt deze ook dagelijks in gebruik genomen. Dit betekent ook dat de trap goed beloopbaar moet zijn. Daarom is het belangrijk om de staat van de trap te controleren. Is deze veilig genoeg?

Zal de zolder als slaapkamer worden gebruikt? Dan is het prettig als de trap in de nacht zo min mogelijk wordt gebruikt. Dit kan immers de nachtrust van andere gezinsleden verstoren. Het kan daarom prettig zijn om een toilet en wastafel op zolder te installeren. Dit scheelt een hoop op en neer lopen. Zeker wanneer het om een jonger kind gaat.

Laat een reactie achter