Hoe krijg je meer licht in je huis?

Hoe krijg je meer licht in huis

Donkere kamers ogen klein en voelen ongezellig aan. Een donkere kamer kan zelfs een deprimerend effect hebben. Er zijn mogelijkheden om je donkere kamer lichter te maken. Er zijn verschillende methoden om dat te doen. Welke methode geschikt is voor jou, ligt aan het type kamer dat je lichter wil maken. Natuurlijk is het makkelijker om een woonkamer lichter te maken dan een badkamer. Wil je weten wat je kunt doen? Lees dan snel verder.

Creëer een lichte basis

Als je een donkere kamer hebt in huis, dan is de kans groot dat de muren van deze kamer erg donker zijn. Donkere kleuren absorberen namelijk licht. Ze nemen dus licht op. Het licht wordt niet weerkaatst, waardoor wij het niet zien. Lichte kleuren weerkaatsen, waardoor wij het kunnen zien. Wil je dus meer licht creëren in een donkere kamer, kies dan een witte basis voor de muren en het plafond. De grote oppervlakken zullen het licht reflecteren, waardoor de hele kamer een stuk lichter zal worden.

Kies voor lichte meubels

Hetgeen dat hiervoor beschreven is geldt ook voor meubels. Kies dus voor meubels in lichte kleuren. Denk bijvoorbeeld aan een witte bank, een eikenhouten tafel met lichte stoelen. Of wat dacht je van een wit badkamermeubel in een donkere badkamer? Witte meubels kunnen wonderen doen voor het licht in een donkere kamer.

Licht in huis door lichte kinderkamer

Investeren in meer ramen

Als je een huis met kleine of relatief weinig ramen hebt, dan kan dit een oorzaak zijn voor het gebrek aan licht. Je kunt dan overwegen om enkele muren open te breken en deze te voorzien van grote ramen. Het is wel een behoorlijke investering die veel tijd in beslag neemt, maar je kamer zal gegarandeerd lichter worden. Heb je te maken met een donkere zolder, dan kun je ook dakramen of een dakkapel overwegen.

Een lichtstraat

Een andere manier om meer licht te krijgen is het laten plaatsen van een lichtstraat. Een lichtstraat is een lang framework met meerdere ramen op een rij. De raamsegmenten zijn gekoppeld en worden in een hoek van 15 graden op het dak gemonteerd. Deze glazen dakconstructie zie je vooral op platte daken. Lichtstraten zijn volledig van kunststof, hierdoor is een lichtstraat kunststof erg onderhoudsarm en isoleert deze goed. Een lichtstraat zorgt dat er op een natuurlijke manier veel meer licht in de kamer valt.

Licht in je huis met een lichtstraat

Glazen deuren

In plaats van massieve deuren kun je kiezen voor glazen deuren. Deze fungeren immers als een soort raam. Licht dat in de ene ruimte naar binnen valt kan via het glas van de deur ook meer licht laten vallen in een andere kamer. Je kunt er ook voor kiezen om de deuren weg te laten en de doorgang van de een naar de andere kamer vrij te laten. Ook dit zorgt voor meer licht. Door deze methode toe te passen heb je wel minder privacy.

Plaats spiegels

Een erg eenvoudige manier om meer licht in huis te krijgen is het plaatsen van spiegels. Je moet een spiegel wel op een strategische plek ophangen. Zorg dat de spiegel recht tegenover een raam staat of hangt. Zo wordt het daglicht extra goed gereflecteerd, wat zorgt voor een lichtere kamer.

Een reactie op “Hoe krijg je meer licht in je huis?

  1. Pingback: Interieurfoto's delen op social media? Dit heb je nodig - Woontrendz

Laat een reactie achter