4 Tips voor een barok stijl in huis

Barok behang slaapkamer oranje roze

De barok stijl kent zijn oorsprong in Italië, het land wat voorop loopt qua mode en interieurdesign. De barok stijl is te herkennen aan ronde en gebogen vormen die symmetrisch zijn. Barok is ook prima te combineren met een moderne stijl in jouw interieur. Hieronder lees je 5 tips voor een barok stijl in jouw huis.

Wat is de barok stijl?

De barok stijl is ontstaan onder invloed van de Italiaanse architecten Francesco Borromini, Gian Lorenzo Bernini en de Zwitserse Carlo Maderno. De stijl wordt gekenmerkt door een overvloed aan gebogen vormen. Vooral die overvloed zorgt ervoor dat deze stijl indruk maakt. Een van de belangrijkste gebouwen die ontworpen is tijdens de barokke architectuur is het kasteel an Versailles.

De barok stijl vind je veelal in oude kastelen en landhuizen terug. Maar inmiddels is het ook een trend in het interieur en wordt deze stijl veel toegepast in een moderne woonkamer.

Tip 1: Barok behang

De meest bekende vorm waarin wij tegenwoordig de barok stijl laten terugkomen in ons interieur is in de vorm van behang. Dit behang bestaat uit symmetrische patronen met sierlijke vormen.

Barok behang zwart en wit

Je kunt er voor kiezen om een hele muur in je interieur met dit behang te doen, of enkel een bepaald vlak, als een soort accent. Op die manier kun je een modern interieur eenvoudig combineren met de barok stijl. Barok behang is in vele kleuren en ook in vele motieven  verkrijgbaar. Wil je een niet te uitgesproken barok stijl in huis, kies dan voor wit. Wil je wel een statement maken, dan kun je kiezen voor bijvoorbeeld zwart, donkerblauw of oranje.

Barok behang blauw grijs

Tip 2: Spiegels met ornamenten

Spiegels met veel versieringen en ornamenten zijn ook onderdeel uit de barokperiode. Veel spiegels uit deze periode hebben een soort kuif bovenop met veel versieringen. Wil je de echte authentieke barok stijl? Kies dan voor een spiegel met goud.

Tip 3: Kroonluchters

De kroonluchter is dé verlichting die bij de barok stijl hoort. Ze zijn, net zoals alles in deze stijl, symmetrisch en gebruiken ronde vormen. Het gaat dan wel om de klassieke kroonluchter. De versie met kaarslampjes, versiersels en vaak iets van goud erin. Hang de kroonluchter in een rustige omgeving, dus juist niet voor een muur met barok behang erop. Dan komt de vorm van de lamp namelijk het mooiste uit.

Woonkamer met barok spiegel en kroonluchter

Tip 4: Barokmeubelen

Kenmerkend aan meubels uit de barokperiode is dat ze versierd zijn met weelderig houtsnijwerk. De meubels worden vaak versierd met dierenklauwen, kronen, fruit of emblemen. Hét meubelstuk uit de barokperiode is de commode. Deze heeft weer die specifieke ronde, golvende vorm. Daarnaast zijn de poten vaak leeuwenklauwen en zijn de sleutelgaten en handgrepen van geelkoper.

Barok stoelen

Een meubelstuk uit de barokperiode die eenvoudig binnen een moderner interieur gecombineerd kan worden is de stoel. Eventueel kun je ervoor kiezen om de stoel opnieuw te laten bekleden, zodat deze beter bij je huidige interieur past. Maar door het weelderige houtsnijwerk blijft het toch een eyecatcher in je interieur!

Wat vind jij van de barok stijl en hoe laat jij deze in jouw interieur terugkomen?

Bron foto’s: Behangexpert.nl, iStockphoto

Laat een reactie achter