5 Tips voor een kleurrijke zomerborder

Het is volop zomer. De tuindeuren van mijn kantoor staan open zodat ik terwijl ik dit blog schrijf volop kan genieten van alle bloemen in mijn tuin. Al die kleurige bloemen in de borders, daar word je vrolijk van.

Kleur geeft beplanting karakter

Kandinsky: Kleur beïnvloedt de ziel

Een mooie uitspraak. Als je bij een goede vriend of vriendin de tuin bekijkt kun je deze persoon herkennen in de kleuren van de bloemenborders. Een bescheiden persoon zal vaker kiezen voor zachte enigszins romantische kleuren en bloemen. Iemand met lef heeft meer heftige kleurencombinaties en een vriend of vriendin die wat filosofisch is zal rustige borders hebben met wat donkere tinten zoals paars en blauw.

Kleurrijke border

Kleur in de zomerborder

Kleuren ontstaan dankzij het licht. Zonlicht is er op verschillende tijdstippen van de dag en is feller afhankelijk van het jaargetijde. Dit heeft dus invloed op de kleuren van de planten.

In de zomer is het zonlicht fel en zonlicht is gelig, dat betekent dat de kleuren van de planten in deze periode zachter zijn. De rode Persicaria ‘Speciosa’ heeft een warme kleur, deze wordt gedempt door het felle zonlicht. Maar ook grappig is Phlox ‘Blue Pardise’ overdag is deze bloem paars en verkleurt tegen de avond naar blauw. Een witte Hemerocallis ‘Gentle Sheperd’ krijgt door het zonlicht een zacht gele gloed.

Zomerse border in de tuin

5 Tips voor een kleurrijke zomerborder

Tip 1: Hoe groter het contrast, hoe voller en helderder de kleur wordt. Een mooie roos die je echt wilt laten zien moet tussen contrasterende kleuren geplant worden. Sommige bloemen in contrastkleuren zoals, bijvoorbeeld Phlomiss russeliana (geel) met Salvia ‘Caradonna’(blauw) zorgen voor een sterke combinatie.

Ook de bruinrode Helenium vormt een sterk contrast met Perovskia ‘Blue Spire’. Plant een rode Berberis ‘Atropurpurea’ tussen vrouwenmantel en groen/witte Astrantia en het word boeiend.

Border in romantische tuin

Tip 2: Kies planten die ook fraai groen blad hebben om de heftige kleuren wat te temperen en te verbinden. Dit kan met Hosta, Phlomiss, Persicaria en vrouwenmantel. Ook grijsbladige planten zoals Artemissia verbinden felgekleurde bloemen met elkaar.

Kleurrijke tuin

Tip 3: Maak geen bonte mengeling van je tuin, overal allemaal bloemen in verschillende kleuren is heel onrustig. Maak de plantgroepen wat groter of plant grassen tussen bloeiende planten dan wordt een border luchtig, transparant en evenwichtiger. Grassen zoals Stipa arundinacea, Hakonochloa, Pennisetum of  Helictotrichon zijn dan geschikt.

Tip 4: Plant een donkergroene Taxushaag of een rode beukenhaag achter of tussen de borders. Zo ontstaat er een rustige achtergrond waardoor de kleuren beter uitkomen. Ook een donkerrode Cotinus (pruikenboom) tussen paarse en blauwe bloemen, of een grijze Pyrus salcifolia (sierpeer) gecombineerd met roze en rode bloemen geeft een spannend effect.

Border afgeschermd door hagen

Tip 5: Wil je toch wat rustiger ton-sur-ton beplanting zorg er dan voor dat bloeiwijze van de bloemen of de bladstructuren contrastrijk zijn. Het lichtgroene siergras Hakonochloa combineert prachtig met de bloemetjes van Coreopsis ‘Moonbeam’ Maar ook de fijne Geranium ‘Rozanne’ combineren uitstekend met de grote bollen van hortensia ‘Renate Steiniger’.

Rustige border met ton-sur-ton kleuren

Wil je meer plantcombinaties weten mail dan naar info@brunekreeftelst.nl.

Laat een reactie achter