Help, vliegjes in mijn planten! 6 Problemen met kamerplanten en een natuurlijke oplossing

Help, vliegjes in mijn planten! 6 Problemen met kamerplanten en een natuurlijke oplossing

Soms heb je ineens een heleboel vliegjes in je kamerplanten. Dat is niet zo fijn, want die beestjes gaan overal op zitten, ook op je eten. Echt niet fris dus. Gelukkig is er een natuurlijke manier om dit probleem op te lossen. In deze blog vertellen we je wat je moet doen én geven we je nog 5 andere tips om problemen met je kamerplanten op een natuurlijke manier op te lossen.

1. Rouwvliegjes in je planten

De vliegjes die al rondvliegen, kun je vangen met plakband of gele kleefstrips tegen vliegen: hang ze dicht bij de plant. Maar het probleem gaat alleen echt weg als je het aanpakt bij de bron en die zit in de grond rond de wortels van je plant. Gebruik aaltjes tegen rouwvliegjes. Aaltjes zijn kleine wormpjes die de larven van de vliegjes opeten. Ze zijn volledig veilig voor mens en dier en kunnen gemakkelijk worden toegepast door ze in het water te mengen en dit vervolgens over de aarde van de plant te gieten. De aaltjes zullen de larven aanvallen en doden, waardoor het aantal vliegjes snel zal verminderen. Overigens hoef je niet zelf buiten op ‘jacht’ te gaan naar deze wormpjes, want aaltjes kopen doe je heel eenvoudig online!

2. Bladluis en andere plagen

Ongedierte dat op het blad en de stengels van je plant leeft, kun je het beste handmatig verwijderen door je plant schoon te vegen met een stuk vochtig keukenpapier. Daarnaast kun je lieveheersbeestjes inzetten: zij zijn gek op deze kleine beestjes en peuzelen ze lekker op. Zet eventueel je plant een tijdje buiten als je de lieveheersbeestjes erop zet. Ook deze biologische ongediertebestrijder kun je online bestellen of kopen in een tuincentrum. Ook knoflookwater is effectief tegen ongedierte op een milieuvriendelijke manier. Pers hiervoor een teentje knoflook uit en meng dit met water. Giet het mengsel over de aarde van je planten om vliegjes af te weren.

3. Verkleurend blad

Je ziet dat je plant ongelukkig is doordat het blad vergeelt of bruin wordt. In dat geval is het belangrijk om de oorzaak te achterhalen. Dit kan bijvoorbeeld komen doordat je te veel of te weinig water geeft, de plant te veel of te weinig licht krijgt of te weinig voedingsstoffen krijgt. Zoek even op wat de beste standplaats is en hoeveel water jouw plant zou moeten krijgen. Check ook de toestand van de wortels: hebben zij voldoende ruimte om te groeien? Misschien is het tijd om een grotere pot te geven. Als verder alle eventuele oorzaken zijn afgestreept, kan je ook nog je plant wat extra voeding geven.

4. Schimmel

Schimmel is ook een veel voorkomend probleem bij kamerplanten. Ook hier kan een verkeerde standplek de oorzaak zijn. Is de aarde beschimmeld? Ververs dan de aarde en spoel de wortels van de plant schoon. Geef voorlopig iets minder water aan je plant en kijk of hij niet op een lichtere plek moet staan. Is er sprake van schimmel op het blad, veeg het dan schoon met een vochtig keukenpapiertje. Voorkom besmetting door dit apart van andere planten te doen en eventueel meerdere vellen papier te gebruiken. Gebruik knoflookwater om herhaling te voorkomen.

5. Wortelrot

Wortelrot kan worden veroorzaakt door overbewatering, slechte drainage of een gebrek aan lucht in de grond. Om dit probleem op te lossen, moet je de plant uit de pot halen en de wortels inspecteren. Verwijder alle rotte wortels en verpot de plant in verse potgrond. Zorg ervoor dat de nieuwe pot voldoende drainagegaten heeft en dat de plant niet te diep is geplant. Geef in het vervolg iets minder vaak water en check regelmatig of de aarde niet te nat is.

6. Voorkom plagen met neemolie

Neemolie is een natuurlijk insecticide dat effectief is tegen verschillende soorten plagen, waaronder vliegjes en luizen. Meng een paar druppels neemolie met water en spuit dit op de bladeren van je planten om vliegjes af te weren.

Kamerplanten fleuren je interieur op en geven het sfeer en stijl Met deze 6 natuurlijke manieren kun je problemen met vliegjes in je kamerplanten oplossen zonder gebruik te maken van schadelijke chemicaliën. Dat is beter voor jou, je plant en het milieu. Het is belangrijk om geduldig te zijn, omdat sommige methodes misschien wat tijd nodig hebben voordat ze volledig effectief zijn. Blijf consistent in het toepassen van de gekozen methode en houd ook rekening met andere factoren zoals licht, water geven en temperatuur, die van invloed kunnen zijn op de gezondheid van je planten. We hopen dat deze tips je helpen om je kamerplanten gezond te houden!

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter