Vijf insectvriendelijke planten voor in de tuin

Vijf insectenvriendelijke planten voor in de tuin

Het zal je wellicht niet ontgaan zijn dat een aantal insectensoorten het echt zwaar hebben in ons land. Diverse insectensoorten worden bedreigd of zijn zelfs al helemaal verdwenen. Er zijn diverse oorzaken hiervoor te benoemen. Deels hebben we als bevolking zelf in de hand, deels ook niet. Feit blijft wel dat we mogelijkheden hebben om een bijdrage te leveren aan het herstel van de insectenpopulatie. Dit kunnen we onder andere doen door insectvriendelijke planten in de tuin te plaatsen. In dit artikel geven we je inzicht welke vijf insectvriendelijke planten hiervoor in aanmerking komen.

Oorzaken afname insecten in Nederland

Er is geen eenduidige oorzaak van de afname van insecten in Nederland te benoemen. De belangrijkste oorzaak is uiteraard dat we in ons land steeds minder landschap bieden waar insecten zich goed kunnen ontwikkelen. Vooral de kwetsbare soorten hebben het erg lastig om te overleven in versnipperde natuurgebieden die ingeklemd zitten tussen landbouw en asfalt. We komen hierbij automatisch op de uitstoot van stikstof en bestrijdingsmiddelen. Daarnaast speelt klimaatverandering uiteraard ook een rol hierin.

Naast de bovenstaande redenen worden er ook keuzes gemaakt die de ontwikkeling van de insectenpopulatie niet bevorderen. Om een eenvoudig voorbeeld te geven: veel gemeenten en provincies kiezen ervoor om de grasstroken in het voorjaar te laten bloeien, om deze medio mei plotseling weg te maaien. Een wilde bij komt hierdoor snel in de problemen omdat deze insect niet verder gaat dan zo’n 500 meter van het nest om aan voedsel te komen. De gevolgen laten zich raden als dit voedsel ineens niet meer beschikbaar is.

Vijf insectvriendelijke tuinplanten

Zoals aangegeven is het zeker mogelijk om op een eenvoudige manier een positieve bijdrage te leveren aan de groei van de insectenpopulatie. Hiervoor hoef je alleen maar ruimte in de tuin vrij te maken voor insectvriendelijke tuinplanten. Dit hoeft zeker niet gezien te worden als een offer. Er zijn veel insectvriendelijke tuinplanten die een prachtige uitstraling hebben.

Insectenvriendelijke planten

Als je bijvoorbeeld ervoor kiest om wat heideplanten in je tuin te plaatsen, kies je voor echte eyecatchers. Deze planten hebben een bloeiperiode tussen augustus en oktober waarbij je aandacht wordt getrokken door een prachtige fleurige roze kleur. Een andere zeer insectvriendelijke tuinplant is de Herfstaster. Deze plant heeft een late bloei (in de nazomer en herfst) en zal in deze periode dan ook graag bezocht worden door de insecten aangezien veel andere planten dan al uitgebloeid zijn. De Herfstaster is een opvallende verschijning in je tuin door zijn paarse langwerpige bladen en oranje knop.

Een wat minder bekende plant is wellicht de Lupine. Toch is het zeker de moeite waard om deze plant te ontdekken want deze plant heeft een mooie fleurige uitstraling. De Lupine heeft en bloeiperiode in de maanden juni en juli. De insecten zullen je tuin dan graag bezoeken. Wil je ze al eerder in het jaar verwelkomen? Door Krokussen in je tuin te plaatsen kun je in deze wens voorzien want deze planten bloeien in de maand februari. Tot slot willen we je erop wijzen dat ook de Lavendel een zeer geliefde plant is en niet alleen door ons maar ook door de insecten. Deze heerlijk geurende plant is in het paars verkrijgbaar maar wist je ook dat er lavendel soorten zijn in een witte, roze en blauwe kleurstelling?

Insectenvriendelijke haagplanten

Naast bovenstaande planten raden we je ook aan om een haag te overwegen. Deze vorm van beplanting is niet alleen erg functioneel in het buitenhouden van ongewenste bezoekers en het creëren van privacy. Haagplanten zijn ook zeer uitnodigend voor insecten. Of u nu een bloeiende laurierhaag zoals de Portugese laurier kiest of een prachtige rhododendron met opvallende kleuren, een haag scoort altijd beter bij insecten dan een schutting of hek. Bekijk diverse haagsoorten voor insecten op www.haag-heg.nl.

 

 

 

Laat een reactie achter