Schutting: kant-en-klaar of do-it-yourself

Schutting in de tuin

Affiniteit met klussen en zin in een nieuw project? Of heb je juist weinig tijd en wil je toch een prachtige tuinafscheiding hebben staan? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder geven wij in ieder geval een aantal overwegingen weer die belangrijk zijn bij het maken van deze keuze.

Kant-en-klare tuinschermen

Er zijn veel opties bij het kopen van een schutting, waardoor er voor de meeste tuinen wel bijpassende schutting panelen te vinden zijn. Het grote voordeel aan kant-en-klare tuinschermen is dat het minder tijd kost om neer te zetten, doordat de planken al aan elkaar bevestigd zijn. Tevens zijn er hierdoor minder palen nodig om de schutting stevig te bevestigen en kost het boor- en schroefwerk minder tijd. Natuurlijk is de prijs een belangrijke overweging bij het kopen van schutting panelen en hoewel kant-en-klare tuinschermen over het algemeen hoger in prijs zullen uitvallen dan een eigen gebouwde schutting van tuinhout, zijn er genoeg opties te vinden met een lager prijskaartje. Zo zijn tuinschermen van geïmpregneerd grenenhout al een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld schutting delen van douglashout.

Heb je wel wat meer te besteden, dan is er eveneens de keuze om de schutting te laten plaatsen door een professional. Hierdoor weet je zeker dat de tuinschermen stevig en naar wens bevestigd worden en kan je nog sneller genieten van een prachtige tuinafscheiding!

Do-it-yourself schutting van tuinhout

Wanneer kant-en-klare tuinschermen niet helemaal jouw wens kunnen vervullen of als je zelf graag aan de slag gaat met het bouwen van schutting, is een goede eerste stap het aanschaffen van tuinhout. Net als bij het kopen van schuttingdelen is het goed om te verdiepen in de verschillende houtsoorten. Ga je bijvoorbeeld voor een strakke, moderne look? Dan is zwart geborsteld Zweeds rabathout een uitstekende keuze. Voor een stevige, natuurlijke uitstraling is douglas hout juist weer een mooie optie. Ook heeft elke houtsoort weer andere producteigenschappen die erg nuttig zijn om te weten bij montage, maar ook gedurende de levensduur van de schutting. Zo sta je later niet voor verassingen en kan je goed voorbereid aan de slag. Gelukkig is tegenwoordig online steeds meer informatie hierover te vinden en mocht je toch nog vragen hebben, kun je vaak goed terecht bij de leverancier van het tuinhout.

Een ander voordeel is dat je de schutting precies kan maken zoals je voor je ziet. Zo zijn er voor bijvoorbeeld tuinschermen een aantal opties beschikbaar qua hoeveelheid doorkijk, terwijl je met tuinhout zelf de verhoudingen tussen de planken kan bepalen.

Al met al zijn er een aantal belangrijke overwegingen bij het kiezen voor een kant-en-klare schutting of voor het zelf aan de slag gaan. In ieder geval is het bij beide opties belangrijk om goed onderzoek te doen naar de verschillende houtsoorten en bijbehorende producteigenschappen zodat je zo lang mogelijk plezier hebt van een prachtige tuinafscheiding!

Laat een reactie achter