De 4 meest gestelde vragen over schuttingen

Schutting tuin

Door het coronavirus zijn we al een jaar lang meer thuis dan we gewend zijn. Dit betekent ook dat we meer in onze eigen tuin zitten. Helaas is het einde van het virus nog niet in zicht en dat betekent dat we ook dit voorjaar zeker nog veel thuis zullen zijn. Een goed moment om de tuin eens onder de loep te nemen. Heb jij een schutting in jouw tuin en hoe staat deze erbij? Hier lees je de 4 meest gestelde vragen over een schutting.

1. Waar moet je op letten bij het kopen van een schutting?

Schutting Jumbo grenen - GammaEen schutting kopen is iets waar je wel de tijd voor moet nemen. Het is immers niet iets wat je elk jaar even vervangt. Een schutting plaats je vaak als erfscheiding, maar het is eigenlijk ook een stuk decoratie van je tuin, net zoals je in huis kiest voor een specifieke kleur op de muur of behang. Je kunt ze kopen bij de grote doe-het-zelf winkels die een ruim aanbod hebben en je tevens kunnen helpen bij het plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens bij de schuttingen van Gamma.

Dit zijn de 3 stappen die je moet nemen bij het kopen van een schutting:

  1. Bepaal het type
    Kies je voor de kant-en-klare schuttingen of wil je de schutting zelf in elkaar zitten met planken en palen?
  2. Kies je houtsoort
    Elke houtsoort heeft andere eigenschappen. Laat je goed informeren over deze eigenschappen!
  3. Inventariseer je materiaal
    Naast de schuttingen of planken heb je bijvoorbeeld ook palen en bevestigingsmateriaal nodig. Moet er een deur in de schutting komen? Houd hier dan ook rekening mee. Vaak moet je het slot en de handgreep hier los bij kopen.

2. Hoe moet je een schutting plaatsen?

Het plaatsen van een schutting is een klus voor minimaal 2 personen. Zorg dus altijd dat je hulp hebt van iemand. Hoe je een schutting moet plaatsen hangt natuurlijk ook af van wat voor type schutting je koopt. De Gamma heeft een mooi stappenplan gemaakt én een video uitleg over hoe je een schutting moet plaatsen. Bekijk hier de 7 stappen voor het plaatsen van een schutting, of kijk de video.

Staat je schutting en wil je meer weten over hoe je jouw schutting waterdicht kunt maken? Lees dan onze blog “Help, hoe maak ik mijn schutting waterdicht?!

3. Wanneer staat een schutting op eigen grond?

Een schutting is nogal eens een punt van discussie met de buren. Een veelgestelde vraag is dan ook wanneer een schutting op eigen grond staat en wat je rechten (en plichten) zijn. Voorkomen is beter dan genezen, dus mijn advies is om altijd te overleggen met je buren, want beter een goede buur dan een verre vriend!

Op jouw grond
Als een schutting op je eigen grond staat, dan mag jij in principe beslissen wat je doet. Maar er gelden wel regels voor erfafscheidingen, zoals een maximale hoogte.

Op de erfgrens
Staat de schutting op de erfgrens, dan moet je overleggen met de buren en is de schutting van jullie samen. Wie de schutting eventueel betaald heeft, is niet van toepassing. Jij mag bepalen wat je met de schutting doet aan jouw zijde en de buren aan hun zijde, belangrijk is dat je geen schade toebrengt. Dit betekent dus dat jij gerust plantenbakken mag ophangen of de schutting in een andere kleur mag verven als jij dit wilt.

Op de grond van de buren
De schutting is in dit geval van de buren. Je mag dan ook niets zonder toestemming van de buren aan de schutting doen.

4. Mag je een schutting vergunningvrij plaatsen?

Schuttingen (of erfafscheidingen) met een maximale hoogte van 1 meter mogen vergunningvrij geplaatst worden. Wil je een schutting hoger dan 2 meter, dan heb je altijd een vergunning nodig. Voor schuttingen met een hoogte tussen de 1 en 2 meter is een vergunning soms nodig. Dit is o.a. afhankelijk van waar je de schutting wilt plaatsen. daarnaast kunnen er per gemeente specifieke regels gelden. Informeer daarom voordat je een schutting wilt plaatsen, altijd bij de gemeente naar de vereisten.

© Foto: Gamma & iStockphoto

Laat een reactie achter