Help, hoe maak ik mijn schutting waterdicht?!

Houten schuttingen impregneren

In ons kikkerlandje hebben wij nou eenmaal veel regen. Regen is niet zo goed voor hout, het zorgt ervoor dat er aanslag op komt. Daarom is het belangrijk dat je jouw schutting waterdicht maakt, zo is deze jarenlang beschermd tegen weer en wind!

Maar hoe doe je dat nu, een schutting waterdicht maken? Het waterdicht maken van hout wordt ook wel impregneren genoemd. Om je schutting waterdicht te maken, moet je het hout dus impregneren, zo voorkom je dat het hout gaat rotten.

Wat is impregneren?

Als je hout gaat impregneren, dan betekent dit dat je een beschermlaag op het hout aanbrengt waardoor deze waterafstotend wordt. Hierdoor kan het water niet meer in het hout trekken en dus niet verrotten. Zo gaat hout dus jarenlang mee!

Er zijn verschillende soorten impregneer middelen verkrijgbaar. Je kunt deze middelen krijgen bij elke bouwmarkt of je kunt dit eenvoudig online bestellen, hoef je ook niet door de regen! ;-)

Hoe moet je een schutting impregneren?

Wanneer je jouw schutting gaat impregneren, wil je natuurlijk wel dat de structuur van het hout zichtbaar blijft en de natuurlijke uitstraling behouden blijft. Daarom is het belangrijk om een goede impregneer verf te kiezen waarmee je de houten schuttingen waterafstotend maakt. Wanneer het hout geïmpregneerd is, kun je ervoor kiezen om hem ook nog te beitsen.

Wat is een goede beits voor hout?

Er zijn verschillende soorten beits verkrijgbaar. Het verschil zit hem niet enkel in de kleur, maar ook in de mate van vochtregulering. Hout wat erg nat gaat worden, dient behandeld te worden met een beits met hele hoge vochtregulering. Hierdoor kan het hout beter ademen en wordt het toch beschermd voor de regen. Dit type beits wordt ook wel tuinbeits genoemd en is uitermate geschikt voor schuttingen.

Kies voor een beits met een hoge vochtregulering voor jouw schutting!

Hout wat minder nat wordt, kun je behandelen met een beits met een minder hoge vochtregulerende werking. Dit type beits wordt ook wel buitenbeits genoemd.

Houten schutting impregeneren

Stappenplan schutting waterdicht maken:

  1. Maak de schutting helemaal vrij van hang- en sluitwerk
  2. Veeg het hout goed schoon met een handveger
  3. Ontvet het hout
  4. Breng het impregneermiddel aan
  5. Laat het 6-8 uur drogen

Het is belangrijk dat het hout goed schoongemaakt wordt, daarom is het aan te raden om je schutting direct bij plaatsing te impregneren. De impregneer verf hecht zich namelijk direct in het hout en vult de microgaatjes op. Op die manier kan er geen water of vocht meer in de schutting trekken.

Voor het aanbrengen van het impregneermiddel kun je een kwast, roller of lage drukspuit gebruiken. Belangrijk is dat je het middel op elke plek aanbrengt!

Een schutting van hout en beton, hoe impregneer ik dat?

Geen probleem! Er zijn verschillende impregneermiddelen voor hout en beton. Heb jij bijvoorbeeld betonnen palen tussen je schutting staan, dan kun je deze waterdicht maken met speciaal impregneermiddel voor beton. Zo komt er ook geen aanslag op de palen tussen je schutting. Het stappenplan voor beton is hetzelfde als dat voor hout. Je kunt het betonoppervlakte weer gebruiken zodra de toplaag droog is.

En nu zelf aan de slag!

Met deze tips en het stappenplan moet jij je schutting eenvoudig waterdicht kunnen maken. Zo blijft ook jouw schutting jarenlang beschermd tegen weer in wind in ons kikkerlandje! Dus nu aan jou de taak om jouw schutting waterdicht te maken!

Bron foto’s: HomingXL, iStockphoto

2 reacties op “Help, hoe maak ik mijn schutting waterdicht?!

  1. Guus zegt:

    Inderdaad. Schoonmaken is heel belangrijk. Het helpt vooral bij de houdbaarheid van de beschermlaag. Stel dat er een laagje vet achterblijft alvorens de de beschermlaag aanbrengt. Het wordt verloren tijd en energie.

  2. Pingback: De 4 meest gestelde vragen over schuttingen - Woontrendz

Laat een reactie achter