Tuin onderhoudskalender december

Tuin onderhoudskalender december

In december is het tijd voor het winterklaar maken van huis en tuin. Weet jij waar je moet beginnen? Zo niet, hierbij een aantal praktisch handvaten.

Inrichting en aanleg

Voordat de planten weer beginnen te groeien, kan je de schuttingen vervangen of repareren, net als eventuele schermen en poortjes. Een kas wordt het beste tussen nu en eind januari geplaatst – voordat het zaaiseizoen begint. Hiermee komt ook de drukte van de hovenier, maak nu alvast een afspraak.

Geef je tuin een extra oppepper door een overdekte plaats te maken voor een winterbarbecue of door potten en schalen te vullen met groen steekschuim en hier bessen, bottels en sierappeltjes in te steken.

Voorbereiden

Helemaal klaar staan voor het nieuwe seizoen? Maak een zaai- en plantschema voor het voorjaar. Door het maken van foto’s van de wintertuin, zie je meteen welke delen verbeterd mogen worden. Misschien vind je wel een mooie plek waar je graszoden wilt leggen. Wacht met het plaatsen hiervan wel even tot na de winter, dat is beter voor het gras.

Moderne tuin met gras

Zaaien

Kiem- en spruitgroenten kan je binnen laten groeien. Zo heb je ook in de winter groente uit eigen ’tuin’. Binnen een paar dagen zijn de plantjes klaar om te gebruiken in een salade of op brood.

Planten

Voor winters groen plaats je een Skimmia op een plek met (half)schaduw. Deze groenblijver heeft opvallende bessen in de winter. Andere planten die mooi zijn in de winter zijn de winterbloeiende sneeuwballen Viburnum tinus en Viburnum x bodnantense. Deze kunnen in potten of de volle grond.

Houd ook rekening met de vorstperiode. Als het niet vriest kunnen bladverliezende bomen en struiken geplant worden. Voordat het gaat vriezen ( en voor half december) moeten de voorjaarsbollen geplant zijn. Stel dit niet te lang uit.

Snoeien van planten

Planten beschermen

De planten beschermen tegen de winter is een koud kunstje: potten en bakken kunnen bij vorst in noppenfolie, vliesdoek of een speciale doek worden bepakt en probeer de planten, struiken en bomen erin uit de oostenwind te houden – deze droogt blad en grond razendsnel uit.

Planten bescherming winter

De potten en bakken worden met behulp van voetjes of stenen makkelijk van de terrasvloer getild voor een goede afwatering. Loop de rest van je tuin nog langs: giet water uit de potten met winterviolen, heide en bergthee om wortelrot te voorkomen. Haal bladeren bij rots- en vetplanten weg, check de boompalen van jonge fruitbomen en spreid bij vorst vliesdoek over wintersla.

Verzorgen

Zorg dat nieuwe planten stevig staan, door de grond aan te drukken. Vergeet niet ook water te geven: kuipplanten die binnen overwinteren, groenblijvende planten die door het bladendek beschermd zijn tegen regen en in droge periodes (tenzij het vriest): planten in pot en bak. Bij zacht weer kan je ook de ramen even openzetten om de kuipplanten te ventileren.

Binnenplanten kunnen dor blad krijgen, check dit elke twee weken en verwijder dit.

Botanische planten binnen

Snoeien

Tijd om te snoeien! De leilinde kan gedaan worden tussen nu en eind februari.

Van de herstframboos worden takken die vrucht hebben gedragen tot de grond toe afgeknipt, van de zomerframboos worden de jonge scheuten gesnoeid, niet het hout. Ook van de braam kunnen de oude takken die al vrucht hebben gedragen weg. Bind 3-4 nieuwe sterke takken aan een rek of draden, hier groeien nieuwe vruchten aan.

Hevig ‘bloedende’ soorten (druiven, esdorns en berk) worden voor 15 december gesnoeid, in deze periode staat de sapstroom stil. Zorg bij de druif dat deze gesnoeid wordt bij vorstvrij weer, om boomkanker te voorkomen. Hetzelfde geldt voor de kiwi.

Planten snoeien

Onderhoud

De messenkooimaaier en maaimachines worden even niet gebruikt, maak ze schoon of breng ze weg voor onderhoud. Takken worden het best versnipperd voor ze op de composthoop worden gegooid.

Vriest het? Tap en sluit de waterleiding naar de buitenkraan af.

Dieren

Vergeet de vogeltjes niet! Een vogeltaart is zo gemaakt: vul een springvorm met een mengsel van frituurvet (zacht laten worden, niet helemaal smelten), zaden en ongebrande pinda’s. Haal het afgekoelde mengsel uit het springvorm en leg het op bord en versier het met ongebrande pinda’s, zonnepitjes en bessen. Zo komen niet alleen je planten, maar ook de vogeltjes de winter door.

Vogel voederbak hangend

Een reactie op “Tuin onderhoudskalender december

Laat een reactie achter