Alles wat je moet weten over zonnepanelen aanschaffen voor je huis

Alles wat je moet weten over zonnepanelen

Een slimme manier om je huis duurzamer en energiezuiniger te maken is door zonnepanelen op je dak te plaatsen. Zonnepanelen maken namelijk zelf stroom waardoor je minder stroom van het netwerk hoeft af te nemen. Misschien denk je zelf ook aan het aanschaffen van deze panelen op je dak maar loop je nog met een heleboel vragen rond. Wij behandelen hieronder alle belangrijke wetenswaardigheden over zonnepanelen.

Ook voor de winter

Zonnepanelen klinken alsof ze alleen werken op warme en zonovergoten zomerdagen. Gelukkig is dat niet helemaal waar. Het klopt dat er in de winter minder zonuren zijn dan in de zomer. De dagen zijn dan nu eenmaal korter. Het is echter niet zo dat zonnepanelen het hele winterseizoen niets doen voor je stroomvoorziening. Een zonovergoten zomerdag kan zelfs net zoveel opleveren als een zomerdag waarbij er veel wolken in de lucht hangen. Verder is het ook niet zo dat de panelen alleen zouden werken als je dak op het zuiden licht. Het is zelfs zo dat een dak dat een oost-westelijke richting heeft beter werkt. Dus staar je op deze twee zaken niet blind voordat je overgaat tot de aanschaf van zonnepanelen.

Zonnepanelen maken deel uit van je opstalverzekering

Je wilt zonnepanelen verzekeren. Het zijn immers dure objecten en de investering die je erin gestoken hebt is zeer ruim. Het goede nieuws is dat zonnepanelen onderdeel uitmaken van je opstalverzekering. De panelen zitten immers aan je huis vast en behoren dus tot de opstal van het huis. Het is natuurlijk wel slim je nieuw gelegde zonnepanelen door te geven aan de verzekeraar. Je opstal verandert immers en daarmee wellicht ook je opstalverzekering.

Er zijn geen subsidies meer voor zonnepanelen maar wel andere regelingen

De Nederlandse overheid is gestopt met het verstrekken van subsidies voor mensen die zonnepanelen willen aanschaffen. Dat betekent dat de aanschaf van panelen voor 100% uit eigen zak betaald moet worden op dit moment. De overheid heeft wel bepaalde leningen in het leven geroepen waarmee je tegen gunstige voorwaarden geld kunt lenen om energiebesparende investeringen aan je huis te bekostigen. Daarnaast spreekt de overheid ook over het voordeel van ‘salderen’. Tot 2023 kun je nog geld krijgen voor de stroom die je niet gebruikt en teruglevert aan het elektriciteitsnetwerk. Dat noemt men salderen. Vanaf 2023 wordt deze regeling stap voor stap afgebouwd tot het jaar 2031.

Je kunt zonnepanelen in enkele jaren terugverdienen

Het aanleggen van zonnepanelen kost geld en zoals gezegd zijn overheidssubsidies afgebouwd. Dat betekent niet dat het investeren in panelen oninteressant is geworden. Het duurt dan ook geen tientallen jaren voordat je je investering in zonnepanelen eruit hebt. Over het algemeen zou je binnen zo’n zes jaar je investering in zonne-energie terug moeten kunnen verdienen. Daarna kun je genieten van gratis stroom. Deze periode wordt ook wel aangeduid als de ‘terugverdientijd’. Het betekent dat je volop kunt genieten van je investering.

Ook rijksmonumenten mogen zonnepanelen hebben

Het was lange tijd niet toegestaan om zonnepanelen te plaatsen op rijksmonumenten. Dat zijn panden die een monumentale waarde hebben. Denk bijvoorbeeld aan oude huizen in een historisch centrum. De regels zijn echter inmiddels versoepeld. Dat betekent dat ook op historische gebouwen zonnepanelen geplaatst mogen worden. Natuurlijk is daar wel toestemming voor nodig, maar als je eenmaal groen licht hebt, kun je net zoals de Koninklijke familie op Paleis Noordeinde in Den Haag zonnepanelen aanleggen op een historisch gebouw.

Zonnepanelen zijn allang niet lomp meer

Een grote zorg van huizenbezitters voor de aanschaf van zonnepanelen is de esthetische waarde van hun dak. Zonnepanelen waren in het begin vaak erg groot en lomp en bedekten het gehele dak. Ontwerpers zitten natuurlijk niet stil en hebben inmiddels nieuwe soorten zonnepanelen ontwikkeld die veel platter en kleiner zijn en zelfs de grootte kunnen hebben van een gewone dakpan. Op die manier vallen de panelen minder op en blenden ze als het ware gewoon mee met de rest van je dak.

Let op de garantie

Het is tot slot belangrijk om bij de aanschaf van zonnepanelen goed onderzoek te doen. Lees reviews over de panelen, bekijk ze misschien in het echt en laat je ook informeren over de garantie. Deze zal per bedrijf verschillen. Ook de zogenoemde omvormer, die de stroom aan het netwerk geeft, moet vallen onder de garantie. Een omvormer zou ongeveer 15 jaar mee moeten gaan.

Een reactie op “Alles wat je moet weten over zonnepanelen aanschaffen voor je huis

  1. Pingback: Btw, subsidie en saldering bij zonnepanelen: hoe staat het ervoor? - Woontrendz

Laat een reactie achter