5 zonnepaneel mythes ontkracht

5 zonnepaneel mythes ontkracht

Er wordt veel over zonnepanelen geschreven en gesproken. Maar wat er gezegd wordt is niet altijd (helemaal) waar. Zonnepanelen zijn complex en het is dan ook eenvoudig om zaken door elkaar te halen of verkeerd te begrijpen. Een aantal van deze misvattingen wordt stug verspreid, in dit blog ontkrachten we ze stuk voor stuk. Wanneer jij de volgende keer een discussie over zonnepanelen hebt, weet je in ieder geval wat je niet moet zeggen.

1. Zonnepanelen zijn niet rendabel in de winter

In de winter zijn de dagen korter en zijn er dus ook minder zonuren. Hierdoor ligt de opbrengst van je zonnepanelen in de winter lager dan in de andere seizoenen. Maar dat betekent zeker niet dat zonnepanelen niets of nauwelijks iets opwekken. Op een zonnige winterdag kan je zonnestroomsysteem zomaar evenveel of zelfs meer opwekken dan op een bewolkte zomerdag. Uiteindelijk gaat het om de jaaropbrengst en de winter is toch goed voor zo’n 15% van de totale jaaropbrengst. Dat levert je op jaarbasis toch enkele tientjes tot honderden euro op.

2. Zonder subsidies zijn zonnepanelen niet interessant

Toen zonnepanelen nog geen gemeengoed waren, kon je nog gebruik maken van subsidies van de overheid. Tegenwoordig kosten zonnepanelen een fractie van wat ze toen kostten. Zonnepanelen zijn betaalbaarder geworden en daarom zijn de meeste subsidies opgeschort. De belangrijkste vorm van subsidie is echter nog steeds actief: de salderingsregeling. Hiermee bespaar je jaarlijks nog veel meer op je energierekening. Maar zelfs zonder de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog steeds interessant. Je bespaart dan nog steeds ieder jaar op je energiekosten en ook op je CO2-uitstoot.

3. Zonnepanelen zijn niet groen

Het produceren, transporteren en verwerken van zonnepanelen kan toch nooit goed voor het milieu zijn? Dat zonnepanelen niet groen zijn, omdat het productieproces vervuilend is, wordt regelmatig aangehaald. Ja, het produceren van zonnepanelen is niet 100% groen en hoewel fabrikanten er veel aan doen om dat proces zo klimaatneutraal te maken, zal dit niet van de ene op de andere dag veranderen. Toch zijn zonnepanelen onderaan de streep hartstikke groen. Na 2 jaar is de CO2 die is vrijgekomen bij de productie alweer gecompenseerd. Vanaf dat moment bespaar je met de zonnepanelen op je dak ieder jaar duizenden kilo’s aan CO2-uitstoot. Hoe langer de zonnepanelen op je dak liggen, hoe groener ze dus worden.

4. Je moet flink investeren voor een zonnestroomsysteem

Zonnepanelen zijn al lang niet meer zo duur als 10/20 jaar geleden. Bovendien verdienen zonnepanelen zich in 5 tot 7 jaar terug. Die investering zie je dus ook weer heel snel terug op je bankrekening. Bovendien kun je er ook voor kiezen om zonnepanelen te huren. Je hoeft dan geen eenmalige kosten te betalen en kan voor een vast bedrag per maand toch profiteren van een aardige besparing op jaarbasis. Kijk eens op www.dakscanzonnepanelen.nl voor meer informatie over het huren van zonnepanelen.

5. Zonnepanelen zijn alleen interessant als je een dak op het zuiden gericht hebt

In Nederland is een dak op het zuiden ideaal voor zonnepanelen, maar het is zeker niet de enige oriëntatie die interessant is. Sterker nog, als je een dak op het oost-westen hebt, heeft jouw dak meer potentie dan een dak dat op het zuiden gericht is. De zonnepanelen vangen dan van zonsopgang tot zonsondergang zonlicht op. Zelfs wanneer een oost-west opstelling niet mogelijk is, kan je met een westelijke of oostelijke opstelling alsnog op een mooie opbrengst rekenen.

Bonus: zonnepanelen zijn lelijk

Deze mythe kunnen we niet ontkrachten met feiten, want de uitstraling van een dak met zonnepanelen blijft een subjectieve waarneming. We begrijpen ook wel waar het idee dat zonnepanelen lelijk zijn vandaan komt. De eerste zonnepanelen waren blauw en vlekkerig, met opvallende frames. Niet zo heel fraai. De moderne full-black zonnepanelen lijken in de verste verte niet op deze traditionele modellen. Met een full-black zonnepaneel op het dak hoef je je echt niet te schamen. Maar dat hoef je sowieso niet, want iedereen kan zien hoe jij met jouw zonnepanelen de planeet een dienst bewijst.

Een reactie op “5 zonnepaneel mythes ontkracht

  1. Pingback: Alles wat je moet weten over zonnepanelen aanschaffen voor je huis - Woontrendz

Laat een reactie achter