3 Veelgestelde vragen over LED verlichting beantwoord

LED verlichting tips en trends

Duurzaamheid is een steeds belangrijker thema, zo ook op het gebied van wonen. Een van de trends van dit jaar is hoe je energie kunt besparen met je woning. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor zonnepanelen, maar ook met het aanpassen van de verlichting in huis kun je energie besparen. Kies je voor LED verlichting, dan bespaar je al snel vele euro’s op je energierekening en maak je tegelijkertijd ook je woning een stuk duurzamer. En wist je dat LED verlichting ook gewoon heel gezellig kan zijn? Lees hier onze tips over LED verlichting!

Is LED verlichting dimbaar?

Dit is een veelgestelde vraag. Het antwoord is ja, LED verlichting is in principe dimbaar, maar niet alle LED lampen. Kijk dus goed naar de verpakking of omschrijving wanneer je LED verlichting koopt.

Voor het dimmen van LED lampen heb je wel een speciale LED verlichting dimmer nodig. De oudere dimmers hebben vaak een hoger vermogen en werken hierdoor niet goed samen met LED lampen. Een LED lamp heeft namelijk een lagere wattage waardoor het vermogen van de dimmer vaak niet gehaald wordt. Dit is de reden dat een LED lamp gaat flikkeren wanneer je deze met een ‘gewone’ dimmer probeert te dimmen. Ook kan de lamp zelfs oververhit raken, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Het advies is dus om altijd gebruik te maken van LED dimmers wanneer je jouw LED verlichting wilt kunnen dimmen.

Er zijn overigens ook multifunctionele dimmers verkrijgbaar die voor meerdere soorten lampen geschikt zijn, zoals halogeen en gloeilampen. Wel dien je altijd naar het vermogen te kijken.

Welke warmte van de LED verlichting kies ik?

Afhankelijk van de ruimte waarin je de LED verlichting plaats, kun je kiezen voor een bepaalde warmte van de verlichting. Je kunt in principe kiezen uit drie verschillende warmtes:

  • Koud-wit licht
  • Neutraal-wit licht
  • Warm-wit licht

Heb je geen gezellige sfeer nodig, dan kun je kiezen voor neutraal-wit als kleur. Dit is handig in een ruimte waar je veel werklicht nodig hebt. Bijvoorbeeld in de keuken, badkamer, werkkamer of in de garage. Wil je echt kleine details zien, dan is koud-wit licht de beste keuze. Koud-wit licht is namelijk gelijk aan daglicht, waardoor je dus meer details ziet.

Wil jij jouw werkkamer aan huis inrichten, dan is LED verlichting de juiste keuze. Dit is én duurzaam, én energiezuinig, én het geeft ook nog eens goed werklicht. Kijk eens bij ledwereld voor een ruim aanbod van deze energiezuinige verlichting.

Bij neutraal-wit licht is er een kleine gelige tint in het licht verwerkt en bij warm-wit licht zie je die echte gele tint in het licht terug. Warm-wit licht wordt daarom aangeraden in bijvoorbeeld de woonkamer.

Sfeervolle LED verlichting woonkamer

Hoe krijg ik sfeer met LED verlichting?

Veel mensen denken bij het horen van LED verlichting direct aan fel wit licht. Maar dat is helemaal niet nodig. Deze energiezuinige verlichting is inmiddels al helemaal ingeburgerd en is ook verkrijgbaar als prachtige sfeerverlichting. Een veel geziene trend in LED verlichting is de lamp zonder kap. De lamp zelf is hét design object geworden. Deze type LED verlichting zie je terug als tafellamp, staande lamp, maar ook in hanglampen. Leuk voor in de slaapkamer en enorm sfeervol en warm in de woonkamer!

Ook kun je LED lampen prachtig inbouwen. Kies voor spotjes of strips. Dit kan in de woonkamer, keuken, maar ook als design sfeerverlichting. Wat vind je bijvoorbeeld van dit idee om de trap te verlichten?

Trap met sfeer LED verlichting

Dit geeft én sfeer, maar zorgt ook voor extra verlichting van de trap wanneer je omhoog of naar beneden moet lopen.

Waar in huis gebruik jij deze energiezuinige verlichting?

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter