Kerst zoals vroeger: ouderwetse kerstverlichting weer helemaal hip!

Kerstboom verlicht bij kerstdiner

Kerst is de tijd in het jaar van warmte, gezelligheid, vrienden en familie. De tijd van het opzetten van de kerstboom, het maken van kerststukjes en het altijd gezellige kerstdiner. En doe jij nog aan kerstcadeau’s onder de boom? Kerst is een nostalgisch feest en het leuke is dat de ouderwetse kerstverlichting van vroeger, nu weer helemaal hip is!

Kerst met opa en oma

Persoonlijk kan ik niet wachten tot het kerst is, alhoewel ik het zonnetje ook heerlijk vind. Maar de donkere, gure dagen, waarbij de verwarming aan staat en je met een kop hete thee of warme chocolademelk bij de kerstboom zit, dat vind ik pas echt genieten. Het doet mij terugdenken aan vroeger, toen ik een klein meisje was en de kerstboom ook bij opa en oma optuigde. Wat een heerlijke familie momenten waren dat.

Mijn opa en oma hadden dié nostalgische kerstverlichting, die nu dus weer helemaal hip is. Opa vond die prachtig, omdat de lampjes net op echte kaarsjes lijken. Toen bleek dat de lampjes niet meer te repareren waren en hij over moest op de ‘moderne’ kerstverlichting, was de sfeer van de kerstboom toch anders.

Ouderwetse kerstverlichting met de kwaliteit van nú!

En nu is de ouderwetse kerstverlichting weer terug van weggeweest! En dan nog beter. Waar ik vroeger op onderzoek uit moest welk lampje kapot was en deze vervangen, is dit met de nieuwe versie van de ouderwetse kerstverlichting kaarsjes verleden tijd! Nu is de klassieke kerstverlichting voorzien van de moderne LED techniek, maar wel in de kleur klassiek warm wit. Dat betekent dus top kwaliteit én wel het ouderwetse sfeertje in huis met de kerst!

Deze klassieke kerstverlichting biedt nog meer voordelen. Zo is deze 5 tot 10 keer zuiniger dan vroeger, gaat deze veel langer mee én is de verlichting veiliger en duurzamer. En het ouderwetse kerstverlichting kaarsje zou niet compleet zijn zonder het klassieke knijpertje waarmee de lampjes op de tak van de kerstboom geknipt werd. Kortom, we kunnen de echte kerstsfeer van vroeger weer in huis halen!

 

Kerstverlichting voor kleine én grote kerstbomen!

Als je nieuwe kerstverlichting gaat kopen, is de eerste (én tevens de belangrijkste) vraag: “Hoe groot is het object dat je wilt versieren?”. Afhankelijk van de afmeting van de kerstboom, of datgene wat jij wilt verlichten, bepaal je het type kerstverlichting.

Kerstverlichting ‘gewone’ kerstboom

Wanneer je een kleine tot gewone kerstboom hebt (0,5 tot 2,5 meter), kun je kiezen voor verschillende soorten kerstverlichting. Wil je een (kerst)boom buiten verlichten, kies dan voor kerstverlichting die geschikt is voor buiten. Afhankelijk van de sfeer die je wilt creëren kun je kiezen voor de volgende kerstverlichting:

  • Mini LED kerstlampjes
  • Clusterverlichting
  • Kerstverlichting bolletjes
  • Kerstverlichting op batterij
  • Klassieke kerstverlichting
  • Koppelbare kerstverlichting

Mini LED kerstlampjes

Dit type lampjes zijn ook nog altijd populair. Ze geven een sprookjesachtige sfeer en hebben een dun snoer. De lampjes zitten in een rij achter elkaar op het snoer met een tussenruimte van zo’n 7,5 cm.

Clusterverlichting

Clusterverlichting is een lichtslinger met honderden lampjes. Er zitten veel lampjes op een korte afstand bij elkaar op het snoer wat zorgt voor een magisch lichteffect in je kerstboom.

Clusterverlichting kerstverlichtingbuiten

Kerstverlichting bolletjes

De bolletjes zijn net even anders. Je kunt ze verkrijgen in verschillende kleuren, waarmee je jouw boom een speels effect geeft. Dit type verlichting is ook erg leuk als kerstdecoratie!

Kerstverlichting op batterij

Dit type verlichting is ook ideaal om te gebruiken in kerstdecoratie. Je hebt dan geen gedoe met een stopcontact. Batterij kerstverlichting is zowel voor binnen als voor buiten verkrijgbaar. Dus ook handig wanneer je jouw tuin wilt verlichten, maar daar geen stroom hebt!

Klassieke kerstverlichting

Deze kerstverlichting is anno 2018 weer helemaal hip. Jouw kerstboom krijgt een nostalgische uitstraling met deze ouderwetse kerstverlichting kaarsjes. En je kunt ze net als vroeger, eenvoudig met de knijper, op een tak bevestigen!

Tip: koop je deze kerstverlichting bij KerstverlichtingBuiten.com dan kun je deze ook koppelen tot grote lengtes! Ideaal voor de grotere kerstboom in de tuin bijvoorbeeld!

Koppelbare kerstverlichting

Koppelbare kerstverlichting is professionele kerstverlichting. Dit type verlichting zorgt voor een uitbundige kerstsfeer waar je vele kerstmissen van kunt genieten. Door het koppelsysteem kun je deze lichtsnoeren op maat maken. Ideaal dus voor de versiering van een grotere kerstboom, meerdere struiken in je tuin of je woning!

Koppelbare kerstverlichting

Kerstverlichting grote kerstboom

Heb jij een grote kerstboom, dan kunnen ook de lampjes in de boom groter. Bij een kerstboom van 5 meter of groter is het advies om te kiezen voor bolverlichting of koppelbare kerstverlichting. Heb jij een boom tussen de 2,5 meter en 5 meter, dan is ook de hippe klassieke kerstverlichting mogelijk!

De (ongeschreven)regels van de kerstboom opzetten en aftuigen

Wij Nederlanders houden van de kerstperiode. En dat blijkt wel als je kijkt naar het feit dat wij in Nederland 2 kerstdagen hebben, terwijl andere landen maar 1 dag vieren. Maar onze liefde voor de kerst zien wij vooral terug in het opzetten van de kerstboom. Sinterklaas heeft het land nog niet verlaten, of wij halen de kerstballen en kerstverlichting alweer van zolder.

Wanneer mag je de kerstboom optuigen?

De meeste mensen beginnen met het optuigen van de kerstboom na Sinterklaas, maar sommige mensen zetten de boom nog eerder op. Zelf ben ik een enorme kerst liefhebber. Ik begin dan ook direct op 6 december met het optuigen van de kerstboom. Maar weet jij precies wanneer dit officieel mag?

Na wat onderzoek blijkt dat 6 december eigenlijk te vroeg is. Officieel zou je de kerstboom pas vanaf 21 december mogen opzetten. Dit komt van heel vroeger, toen de armen enkel met de feestdagen langs de deuren mochten om om eten te vragen. In Duitsland zetten ze de kerstboom pas op 24 december op.

Laten we dus zeggen dat kerst inmiddels wat gemoderniseerd is en het nu dus prima is om de kerstboom na Sinterklaas op te tuigen. Wil je toch nog een beetje in de oude sferen blijven, kies dan voor nostalgische kerstversiering, zoals de ouderwetse kerstverlichting kaarsjes.

Wanneer moet je de kerstboom weer opruimen?

Officieel zou de kerstboom tot de Driekoningen, op 6 januari, moeten blijven staan. Echter ruimen veel mensen de boom direct na Oud en Nieuw weer op. Vroeger dachten de mensen dat het ongeluk bracht om de boom vóór de Driekoningen af te tuigen. Zelf laat ik hem, nu ik dit weet, voor de zekerheid toch maar staan t/m 6 januari…

Wanneer tuig jij jouw kerstboom op en weer af? En wat vind jij van de ouderwetse kerstverlichting die weer hip is?

Bron foto’s: iStockphoto, Unsplash, KerstverlichtingBuiten.com

Laat een reactie achter