Bijzettafel van plexiglas met houten poten

Bijzettafel van plexiglas met houten poten

Stijlcontrasten doen het altijd goed, in elk interieur. Een stijlcontrast kan bestaan uit kleuren, uit materialen, maar ook uit materiaalgebruik. In dit artikel geven we een voorbeeld van een stijlcontrast in de vorm van materiaalgebruik. We houden het eenvoudig en betaalbaar, zodat je er eens onbezorgd mee kunt experimenteren.

Een leuke stijlklus waar ook de onervaren klusser mee uit de voeten kan, en waar iedere klusser een paar handige dingen van kan leren. We gaan iets heel praktisch maken: een opklapbaar bijzettafeltje met een plexiglas blad.

Old meets new in een echte eyecatcher!

Benodigdheden

  • Houten klaptafeltje / bijzettafeltje
  • Plexiglas plaat, gegoten plexiglas 12 millimeter
  • 5 millimeter HSS boor (metaalboor)
  • Tap M6
  • Bouten en onderlegringen M6
  • WD 40
  • Rol schilderstape

Plexiglas bijzettafel

Houd het simpel en betaalbaar, kies de juiste basis(materialen)

We gaan het niet moeilijker maken dan nodig, en daarom gaan we zelf geen compleet tafelonderstel maken. Want op Marktplaats, Speurders en in de kringloopwinkels zijn genoeg kant-en-klare houten klap- en bijzettafeltjes te vinden. Van dit tafeltje gebruik ja alleen het onderstel, het tafelblad hoeft dus niet perfect te zijn.

Het nieuwe tafelblad van plexiglas (ook wel acrylaat genoemd) wil je natuurlijk wel perfect houden, en daarom gaan we ons helemaal richten op het bewerken van het plexiglas tafelblad. Om te beginnen houden we het tafelblad vlak: en komen geen schroeven of bouten doorheen. We gaan het tafelblad van onder af op het tafelframe monteren, dat betekent dat het plexiglas dik genoeg moet zijn om en een bout in te draaien, zonder dat die er aan de bovenkant doorheen komt. Daarom kiezen we een plexiglas plaat die dik genoeg is: 12 millimeter is een goede maat.

Plexiglas is bij elke bouwmarkt te koop, maar dat plexiglas is meestal niet geschikt voor deze klus. Het gaat namelijk makkelijk scheuren als je het gaat boren en wanneer je er een schroef indraait. Wat je nodig hebt is gegoten plexiglas, en dat vind je bij de betere online webshop. Hier verkopen ze ook vaak verschillende kleuren plexiglas. Deze webshops zagen je bestelling bovendien gratis op maat waardoor je een perfecte rechthoekige plaat met strakke randen krijgt. Tip: bestel de plexiglas plaat in dezelfde afmetingen als het oude tafelblad.

Boorgaten aftekenen op het plexiglas tafelblad

Het stijlcontrast in dit project komt niet alleen terug in het contrast hout-plexiglas, maar ook in de strakke montage van het tafelblad op het houten frame. Daarom gaan we ons eerst concentreren op de montage van het plexiglas blad. Daarin gaan we schroefdraad tappen, en daarvoor moeten we een gat op de juiste diameter voorboren waarin vervolgens de schroefdraad ‘getapt’ wordt. Het belangrijkste daarbij is dat je rustig werkt.

Eerst teken je de boorgaten af op de plexiglas plaat. Dit doe je door het oude tafelblad op de plaat te leggen, op de plaatsen waar de bevestigingsgaten in de nieuwe plaat komen, schilderstape te plakken. De schilderstape beschermt het plaatoppervlak tegen scheuren tijdens het bewerken, en je kunt er goed je boorgaten op aftekenen. Trek de boorgaten over op de plexiglas plaat en meet alles goed na, zodat de plaat goed haaks op het tafelframe komt.

Gaten boren en schroefdraad tappen

OK, nu gaat het echte werk beginnen, we gaan boren en tappen. De maat van de schroefdraad is M6, daarvoor moeten we voorboren met een boor van 5 millimeter. Om te voorkomen dat je door de plaat heen boort, plak je een stukje schilderstape op 8 millimeter van de boorpunt. Het totale boorgat wordt dus niet dieper dan 8 millimeter.

Boor rustig en laat de boor het werk doen, zorg ervoor dat je goed recht in de plaat boort, en dat de plaat op een stevige, vlakke ondergrond ligt. Op deze manier boor je alle gaten voor. En niet vergeten: laat de schilderstape en de beschermfolie zitten!

DIY Plexiglas bijzettafel

De volgende stap is het tappen van de schroefdraad in de plexiglas plaat. In elke bouwmarkt kun je draadtapsetjes vinden. Plaats een M6 tap in de houder (het wringijzer) en plak een stukje schilderstape op 8 millimeter van de punt. Vet de tap in met een beetje olie of WD 40.

Nu moet je ervoor zorgen dat je de tap perfect haaks in het boorgat komt. Plaats de punt van de tap in het boorgat en draai de tap in het boorgat. Dit doe je stapsgewijs: na elke 3 halve omwentelingen van de tap draai je de tap een halve slag terug. Hierdoor breekt de spaan en komt er niet teveel spanning in het plexiglas. Op deze manier tap je schroefdraad in alle boorgaten. Vervolgens maak je alle gaten schoon door de resten er met een stofzuiger uit te zuigen.

Plexiglas tafelblad op het tafelframe monteren

Nu komt de finishing touch: het tafelblad monteren. Verwijder de beschermfolie aan de onderzijde van het tafelblad en leg het op het tafelonderstel. Nu hoef je alleen nog te lengte van de bouten te bepalen. Een simpele methode is om een stokje de diepte van het gat te bepalen, dat wordt je boutlengte. Onder de kop van elke bout komen twee onderlegringen. Op deze manier bevestig je de plexiglas plaat op het tafelframe.

Let op: draai de bouten eerst met de hand vast, vervolgens draai je de bouten met een sleutel vast. Daarbij geldt: vast is vast. Mocht een bout tot het einde van de schroefdraad in de plexiglas plaat reiken, plaats dan een extra onderleg ring.

De finishing touch

Nu hoef je alleen nog de beschermfolie aan de bovenzijde te verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om het tafelblad te behandelen met een beschermmiddel dat beschermt tegen statische lading (stof) en waardoor het blad langer mooi blijft.

Als je je nieuwe tafeltje intensief gebruikt, dan kunnen er krassen ontstaan in het tafelblad. Gelukkig kun je het tafelblad als nieuw maken door het te gaan polijsten.

Deze website geeft handige tips voor het polijsten van plexiglas oppervlakken. We wensen je heel veel plezier bij het maken van de nieuwe eyecatcher in je interieur!

Laat een reactie achter