Een veilige én stijlvolle trap in huis met een trapleuning

Wat is een veilige trap? Nu ik zwanger ben kijk ik veel meer naar de functionaliteit van dingen en de veiligheid. Zo ook bij trappen. Laatst was ik op een bruiloft waar ik naar beneden moest voor het toilet. Hier was géén trapleuning naast de trap. Ik kan je vertellen, als je zwanger bent, is dat niet prettig, vooral als je weer omhoog moet lopen! Maar ook voor mensen die slechter ter been zijn of kinderen is het ontbreken van een trapleuning niet veilig. En er zijn meer nadelen…

Waarom een trapleuning nodig is

Ja, ik vind dat een trapleuning echt nodig is. Soms zie je wel eens van die super moderne trappen, zonder leuning. Dit lijkt inderdaad heel mooi, maar is het ook echt praktisch en veilig als je meerdere keren de trap op en neer moet lopen per dag? Ik vind dus van niet en dat ondervind ik nog meer nu ik zwanger ben en iets minder evenwicht heb.

Een trapleuning geeft steun en evenwicht wanneer je een trap omhoog of naar beneden loopt. De kans dat je uit balans raakt wordt sterk verminderd als jij ergens op kunt steunen. En het is ook makkelijker om een trap omhoog te komen met behulp van een leuning. Een ander voordeel van de trapleuning is dat je géén (of veel minder snel) vieze vegen op je muur krijgt. De meeste mensen zijn trapleuningen ook gewend, dus raak je even uit evenwicht, dan grijp je automatisch naar de leuning, of je doet het gewoon al uit gewoonte! Ontbreekt deze? Dan heb je dus handen aan de muur. Kortom, de trapleuning geeft stabiliteit.

Een trap balustrade

Heb jij een open trap in de woonkamer, dan is een trap balustrade een stuk veiliger, zodat iemand niet zomaar van de zijkant van de trap kan vallen. De balustrade werkt dan ook direct als trapleuning en scheidt de trap deels van de woonkamer. Je kunt kiezen voor een glazen balustrade, of voor een balustrade met spijlen. Heb je kleine kinderen, kies dan bijvoorbeeld voor gekruiste spijlen, zodat ze er niet tussendoor kunnen glippen of voor de glazen variant.

De trapleuning als eye-catcher in je interieur

Wist je trouwens dat je de trapleuning een heel goed stijlvol onderdeel van je interieur kunt maken? Verf de leuning in de kleur van de accessoires in je huis en de leuning wordt opeens een van de eye-catchers in je woonkamer! Of kies voor een bijzonder model en of materiaal, bijvoorbeeld een platte RVS leuning.

Gele trapleuning

Overigens kun je de balustrade ook combineren met de trapleuning. Zo kun je je aan beide zijden van de trap vasthouden bij het omhoog en naar beneden lopen. Dubbele veiligheid voor jong én oud!

Heb jij thuis een trapleuning? En vind jij dit net als ik een must-have in ieder huis met een trap?

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter