Hoe schoon is jouw airco?

Airco in woonkamer

Een airco is ideaal met de toch wel mogelijk hete zomers in Nederland. Heerlijke verkoeling op de hete zomerse dagen. Maar het is dan wel fijn dat die lucht die verkoeling biedt, ook schoon en fris is. Daarom is het belangrijk dat jij jouw airconditioning regelmatig onderhoudt en schoonmaakt.

Frisse lucht met een airco?

Een airco zorgt niet voor ‘frisse’ lucht, maar regelt enkel de temperatuur en/of de luchtvochtigheid in een ruimte. Ruikt een ruimte onfris, of wil je een ruimte ventileren, dan zul je dus een raam moeten openzetten, of gebruik moeten maken van een ventilatierooster.

Wel kan het een airco voor verfrissing zorgen. Dit is dan geen frisse lucht, maar gekoelde lucht. Belangrijk is dan wel dat de airco schoon is, zodat die lucht die de airco de ruimte in blaast, fris is. Zo voorkom je dat je last krijgt van vreemde luchtjes of allergieën. Hieronder lees je hoe je eenvoudig je airco schoon kunt maken.

Hoe maak je de airco schoon?

In principe is een airconditioning onderhoudsarm, maar zoals aangegeven, is het wel verstandig om deze af en toe te reinigen, zodat je ‘frisse’ lucht houdt. Een slecht onderhouden airconditioning kan diverse klachten veroorzaken, zoals brandende ogen en benauwdheidsklachten. Belangrijk is om de airco regelmatig te reinigen, zodat ophoping van schimmels en bacteriën voorkomen wordt.

Tip: je kunt je airco laten reinigen door Strooming.nl.

Luchtfilters airco reinigen

De luchtfilters van de airco kunnen stof uit de omgeving verzamelen. Wanneer de filters vol stof zitten, kan de werking ervan verminderen. Zorg dus dat je de luchtfilters regelmatig schoonmaakt, zodat de airco goed blijft functioneren.

Je kunt de luchtfilters eenvoudig schoonmaken door deze schoon te zuigen met de stofzuiger. Mocht dit niet voldoende zijn, dan kun je de filters ook afspoelen met lauwwarm water. Zorg er wel voor dat je de filters goed laat drogen alvorens je ze terug plaatst! Een ander goed alternatief is het gebruiken van een stoomreiniger voor het schoonmaken van de filters. Hiermee wordt het filter vrij gemaakt van vuil en tevens bacteriën gedood.

Airco omkasting

Maak de omkasting los en reinig deze met ontvettend schoonmaakmiddel. Reinig zowel de binnen- als de buitenkant.

Vocht uit de airconditioning halen

Vocht in de airco kan zorgen voor de groei van schimmels en bacteriën. Belangrijk is het dus om te voorkomen dat er teveel vocht in zit. Schimmel en bacteriën kunnen voor een onzuivere lucht zorgen met een vreemde geur uit de airco. Veel airco’s hebben een zelfreinigende functie. Het advies is om aan het begin van het seizoen deze functie te gebruiken en tevens aan het einde van het seizoen.

Koelmiddel

Het bijvullen van het koelmiddel mag enkel gedaan worden door een erkend installateur. In principe is een airconditioning een gesloten systeem, maar het is mogelijk dat het koelmiddel in gasvorm uit het systeem verdwijnt. Hierdoor ontstaat drukverlies en gaat de airco minder goed werken. Wanneer hier sprake van is, dient een monteur ingeschakeld te worden die het koelmiddel kan bijvullen. (Ga nooit zelf aan de slag. Naast dat dit gevaarlijk is, kan ook je eventuele garantie hiermee vervallen.)

Airco onderdelen schoonmaken

Afhankelijk van het type airco zijn er diverse onderdelen die schoongemaakt moeten worden. Naast bovengenoemde punten, dient ook het vlotterbakje schoongemaakt te worden. Hier kan vuil zich namelijk in ophopen. Dit vuil dient verwijderd te worden en het bakje kan met bacteriedodend en ontvettend reinigingsmiddel schoongemaakt worden.

Daarnaast dient ook de verdamper gereinigd te worden. Dit kan het beste gedaan worden met een stoomreiniger. Blaas de verdamper door met de stoomreiniger om vuil te verwijderen en bacteriën te doden.

Buiten airco reinigen

Naast de airco binnen, staat er ook een unit buiten. Ook deze dient af en toe schoongemaakt te worden. Zorg ervoor dat de lucht hier altijd vrij weggeblazen kan worden. Indien mogelijk kun je de omkasting losmaken en deze schoonmaken met ontvettend schoonmaakmiddel.

Zelf reinigen of een expert?

Het lijkt eenvoudig, maar het is niet altijd eenvoudig om een airconditioning goed te reinigen. Daarnaast kan een vervuilde airco zorgen voor diverse gezondheidsklachten. De kleine schoonmaak kun je zelf doen, maar het advies is toch om eens per jaar een expert te laten langskomen voor een schoonmaakbeurt van de airco. Zo weet je zeker dat jij echt ‘frisse’ lucht in huis krijgt! Een expert kan tevens een luchtonderzoek doen. Zo weet je direct ‘hoe schoon’ jouw lucht is!

Bron foto’s: iStockphoto

Laat een reactie achter