Inspireer jezelf met een moodboard

Moodboard maken

Al toen ik op het Grafisch Lyceum zat was styling mijn super-allertijden-meest-favo vak. Want een groot onderdeel van deze lessen was het maken van moodboards voor de sfeerbepaling van een opdracht.

Heerlijk vind ik het om op zoek te gaan naar de juiste plaatjes, bijpassende kleuren en materialen.

Toen nog voor schoolopdrachten, tegenwoordig om ideeën op te doen voor in mijn eigen huis of om anderen te helpen bij het bepalen van hun sfeer.

Moodboards maken

Voordat we gingen verhuizen had ik al een bepaald beeld in mijn hoofd van hoe het nieuwe huis in grote lijnen ingericht moest gaan worden. Op de slaapkamerdeur heb ik toen een A3 papier geplakt en wanneer ik iets moois zag in een tijdschrift of op internet voegde ik deze plaatjes toe op mijn moodboard.

Het overgrote deel is daadwerkelijk zo geworden als dat ik op mijn A-drietje had gevisualiseerd.

Erg grappig om dat terug te zien!

Moodboard

Krijg overzicht

Het maken van een moodboard kan je echt goed helpen wanneer je niet helemaal weet wat je wilt. Het geeft je een overzicht van de stijl, of het haalbaar is (bijvoorbeeld qua budget) en of je het überhaupt wel mooi vind wanneer je het zo bij elkaar ziet. Het wordt ook vaak gebruikt in woonprogramma’s om de bewoners en de kijker te laten zien wat het idee is.

Bij vtwonen is het zelfs een belangrijk onderdeel omdat het haarfijn laat zien waarin de smaken van de stellen zo ontzettend in verschillen. En na dat gezien te hebben weet de stylist ook goed de meest belangrijke elementen te gebruiken om een sfeer te creëren waar de bewoners beiden tevreden mee zijn.

Tip: Laat je partner ook een moodboard maken zodat jullie samen kunnen beslissen wat bij jullie past.

Moodboard grijstinten

Materialen

Het is een mooie aanvulling om ook echte materialen te gebruiken zodat je een meer 3D moodboard krijgt. Bij de verschillende bouwmarkten en woonwinkels kan je gratis kleine stukjes stof, verf kaartjes, vloer en behang stukjes scoren. Hiermee komt de sfeer echt helemaal tot leven.

Woontrendz-moodboard-maken-7

Wanneer je board compleet is kan het echte werk beginnen, op zoek naar de juiste spullen en klussen maar. Ik heb een aantal inspiratie borden bijgevoegd waarvan sommige zo mooi zijn geworden dat je ze als kunstwerk aan de muur kan hangen.

Moodboard blauw

Ik ben benieuwd of jullie ook wel eens een moodboard hebben gemaakt en hoe deze zijn geworden. Deel ze met mij, zou ik erg leuk vinden!

Moodboard roze

Moodboard met koper

Bronnen: Bloglovin , Justine Taylor, Interior Junkie, By Holborn, lilmissilke, Street and Saddle, Pocket Ful Of Dreams en Home and Delicious

2 reacties op “Inspireer jezelf met een moodboard

 1. Anke Kraus zegt:

  Hai Laura,

  Dit is inderdaad ook mijn favoriet ;)
  Alleen waar de miningen over verdeeld zijn is of je wel of geen meubels moet laten zien in een moodboard.
  In hoeverre beperk je je daarin? Klanten moeten zich natuurlijk een beeld kunnen vormen bij jouw idee.
  Hoe denk jij daarover?

 2. Laura zegt:

  Hey Anke,

  Ik denk dat het inderdaad belangrijk is dat je de complete sfeer goed kan neerzetten, omdat veel klanten het vaak zelf lastig vinden om in te beelden hoe het een en ander eruit moet komen te zien. En daarbij horen naar mijn mening ook wel echt meubels. Toch is het dan meestal handig om erbij te zeggen dat het een sfeerimpressie betreft (ik merk dat het in mijn vak handig is om dat te zeggen) Ik weet niet hoe het zal zijn bij een stylist/interieur designer, misschien dat het dan beter is om eventueel wel meubels te kiezen die al in het budget passen/beschikbaar zijn!

Laat een reactie achter