Je eerste woning kopen? Hier moet je aan denken

Je eerste woning kopen? Hier moet je aan denken

Een spannend en groots moment, je eerste woning kopen. Daar komt het een en ander bij kijken. Wij helpen je in dit artikel op weg en geven je handige tips waar je aan moet denken bij het kopen van je eerste woning.

Huizenjacht

Het begint natuurlijk allemaal met de zoektocht naar een geschikte woning. Maak van te voren een lijst met wensen wat jij belangrijk vindt en waar je voorkeur naar uitgaat. Denk bijvoorbeeld aan het aantal slaapkamers, een buitenruimte, nieuwbouw of een bestaande woning. En ook niet onbelangrijk, wat is het maximaal te lenen bedrag en welke maandlasten staan daar tegenover. Zodra je dit voor jezelf duidelijk hebt kan je zoektocht gaan beginnen naar je eerste koopwoning. Online kan je veel filters toepassen en alvast een selectie maken van woningen die jouw interesse hebben gewekt.

Aankoopmakelaar

Mocht je hulp willen bij je zoektocht, dan is een aankoopmakelaar inschakelen een goed idee. Ze kunnen je helpen bij de zoektocht en zijn soms sneller op de hoogte van nieuwe huizen op de huizenmarkt, voordat deze op internet verschijnen. Met hun ervaring en kennis is het bezichtigen van een woning een stuk makkelijker. Daarnaast zijn ze op de hoogte van de huizenmarkt en kunnen ze je helpen bij het uitbrengen van een bod als je jouw droomhuis hebt gevonden.

Een bod uitbrengen

Onderhandelen hoort erbij! Dit is niet iets waar iedereen goed in is en waar je de hulp van een aankoopmakelaar zeker bij kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je niet direct de prijs biedt die je wilt betalen. Houd dus nog ruimte over voor onderhandeling. Als je van te voren de financiering al hebt geregeld met de hypotheekverstrekker dan is de verkopende partij sneller geneigd om jouw bod te accepteren. Je geeft ze tenslotte zekerheid dat je de woning kunt betalen.

De hypotheek afsluiten

Als je bod is geaccepteerd is het noodzakelijk om je hypotheek af te sluiten. Het koopcontract wordt opgesteld en je hebt na het tekenen van dit contract nog 3 dagen bedenktijd, voordat je je eerste woning gaat kopen. De Hypotheker helpt je bij het vinden van de beste hypotheek die past bij jouw situatie. Ook denken ze aan belangrijke zaken, zoals de duur van je hypotheek en wat er moet gebeuren bij arbeidsongeschiktheid of overlijden. Na het tekenen van de hypotheek offerte volgt er een afspraak bij de notaris, hier wordt de akte getekend van de hypotheek en de levering van de woning. Je bent nu officieel eigenaar van je eerste koopwoning, gefeliciteerd!

Ik hoop dat we je in dit artikel handige tips hebben gegeven zodat je goed voorbereid kan beginnen aan de zoektocht naar je eerste koop huis.

Dit artikel is een betaalde samenwerking

Laat een reactie achter