Je woning aanpassen? Denk hier ook eens aan

Woning aanpassen

Ben je van plan je woning aan te gaan passen? Dan heb je volop opties. Je hebt waarschijnlijk ook goede redenen om tot deze verbouwing over te gaan. Maar kijk je ook een beetje verder dan de wensen die je vandaag hebt? Zeker als je de rest van je leven in je huis wilt blijven wonen, kan het goed zijn om ook een beetje in de toekomst te kijken, en alvast na te denken over maatregelen die daar eventueel voor nodig zijn. Als je dat nu al doet, en er rekening mee houdt tijdens je verbouwing, kan dat later veel kosten of problemen voorkomen.

Je blijft niet eeuwig jong

Koop je een huis op jonge leeftijd, dan denk je bij het verbouwen en inrichten ervan waarschijnlijk vooral aan de jaren die in de directe toekomst liggen. Logisch; daar wil je je huis nu eenmaal op voorbereiden. Je wilt voldoende slaapkamers voor eventuele kinderen, een badkamer waarin je alle ruimte hebt, een werkkamer, een mooie tuin; alles wat je op dit moment prettig vindt.

Helaas blijft niemand eeuwig jong, al gedragen we ons een stuk minder oud dan enkele tientallen jaren geleden. Wel blijven we steeds langer in ons eigen huis wonen, en is het verhuizen naar een gelijkvloerse woning of een bejaardentehuis al lang niet meer de standaard. Juist om die reden is het goed om al op jongere leeftijd zo nu en dan een kleine blik in de toekomst te werpen. Bij aanpassingen die je doet ook alvast na te denken over hoe dat later is, en of de aanpassingen die je nu doet ook dan nog zo handig zijn. Een badkamer met bad kan bijvoorbeeld heerlijk zijn als je jonge kinderen hebt, maar is vaak minder populair wanneer het bewegen op latere leeftijd net wat lastiger gaat. Door daar bij de indeling van je badkamer alvast rekening mee te houden, zodat een bad later gemakkelijk vervangen kan worden door een douchecabine, voorkom je later een hoop gedoe.

Wat moet er later eigenlijk allemaal gebeuren?

Wat er, als je wat ouder wordt, allemaal aan je woning moet veranderen, dat valt natuurlijk niet te voorspellen. De ene persoon is op zijn negentigste nog volop mobiel, terwijl bij sommige zeventigers de trap op lopen al steeds lastiger wordt. Wat je ziet is dat veel mensen op een zeker punt trapliften kopen. Deels omdat het nodig is, en de trap echt een obstakel wordt, maar steeds vaker ook uit het oogpunt van comfort. De traplift kosten zijn betaalbaar, maar best aanzienlijk, dan kun je er maar beter zo lang mogelijk van genieten. 

Wat er uiteindelijk in de toekomst aan je huis gedaan moet worden, hangt dus af van je lichamelijke mogelijkheden, maar ook de mate van comfort die je wenst. Door er nu al af en toe bij stil te staan, voorkom je dat je aanpassingen doet die het op den duur lastiger maken om de woning bij je veranderende eisen te laten passen.

Een reactie op “Je woning aanpassen? Denk hier ook eens aan

Laat een reactie achter