Woonkamer verbouwen? Hier moet je om denken!

Woonkamer warm rode muur

Wil je een complete make-over van je woonkamer? Dan moet je deze volledig strippen en hem helemaal van nul af aan opnieuw inrichten. Maar voordat je kunt starten met inrichten, heb je ook veel zaken nodig. In deze blog lees je wat je allemaal nodig hebt wanneer je jouw woonkamer gaat verbouwen.

Vloer woonkamer

Een van de belangrijkste elementen is de vloer van je woonkamer. Kies je voor vloerbedekking, of ga je voor laminaat of parket? Woon je in een appartement, dan moet je ook rekening houden met de ondervloer. Deze moet vaak aan richtlijnen voldoen qua geluiddemping. Wanneer je een laminaat of parketvloer mooi wilt afwerken, heb je ook plinten nodig.

Als jij toch aan het verbouwen bent, is dit misschien wel het juiste moment om te kiezen voor vloerverwarming. Daar geen budget voor, maar toch warme voetjes met een parketvloer? Dan is een wollig vloerkleed uitkomst.

Dus wanneer je met je vloer aan de slag gaat, moet je met deze zaken rekening houden:

 • Type vloer
 • Ondervloer
 • Afwerking vloer
 • Vloerverwarming

Al je benodigdheden, van laminaat tot parket en van de ondervloer tot de plinten, kun je eenvoudig online bestellen bij Laminaatenparket.nl.

Muren & plafond woonkamer

Ook de muren en het plafond van je woonkamer moeten eraan geloven bij een verbouwing. Je kunt kiezen voor een kleurtje op de muur, of voor een leuk behang. Ga je alle muren in één kleur doen, of kies je ervoor om er één muur uit te laten springen?

Eettafel in moderne woonkamer

Voordat je alles kunt sausen, moet je niet vergeten dat eventuele gaten in de muren eerst gedicht moeten worden. Na je verbouwing, wil je misschien schilderijen e.d. op een andere plek hangen.

Hetzelfde geldt voor verlichting. Als jij je woonkamer opnieuw gaat indelen, komt de eettafel misschien op een nieuwe plek te staan. Dit betekent dat verlichting ook verhangen moet worden. Bepaal dus eerst waar je verlichting komt, alvorens je begint met sausen. Dan kun je er namelijk voor zorgen dat alle gaatjes gedicht zijn en je het stroom op de juiste plek hebt.

En vergeet niet dat dit ook een uitstekend moment is om extra stopcontacten te maken. Of voor het vervangen van een lichtschakelaar.

Ga je met de muren en het plafond aan de slag, dan moet je dus om de volgende zaken denken:

 • Verf of behang
 • Alles in één kleur, of een afwijkende muur
 • Gaatjes dichten
 • Waar komt verlichting
 • Stopcontacten & lichtschakelaars
 • Waar komen accessoires

De herinrichting van je woonkamer is een goed moment om eens naar je verlichting te kijken. Kies je voor een staande lamp, een mooie hanglamp boven je eettafel, of misschien wel spotjes?

Bij Elektrobode.nl kun je terecht voor diverse benodigdheden voor het verbouwen van je woonkamer, zoals stopcontacten, lampen en kabelgoten!

Afwerking woonkamer

Het belangrijkste is daarna de afwerking. Let je niet op de details, dan zal je woonkamer nooit helemaal af zijn. Qua afwerking moet je bijvoorbeeld denken aan de raambekleding. Maar ook aan het wegwerken van de snoeren.

Afwerking snoeren tv woonkamer

Qua afwerking moet je dus denken aan:

 • Raambekleding
 • Kabels wegwerken

Als je aan alle bovenstaande dingen denkt, dan heb je de basis van je woonkamer een complete make-over gegeven en kun je beginnen met de inrichting!

Heb jij nog andere tips voor de verbouwing van je woonkamer?

Bron foto’s: PinterestFemkeido blog, Showhome

Een reactie op “Woonkamer verbouwen? Hier moet je om denken!

 1. nick zegt:

  Bedankt voor deze blog. Soms raak je het overzicht kwijt tijdens een verbouwing. Van vloer, tot kleuren muur, tot meubilair, tot ruimtelijke ordening. Er is veel waar je aan moet denken.

Laat een reactie achter