Zo vind je het perfecte vloerkleed

Zo vind je het perfecte vloerkleed

Je bent op zoek naar een vloerkleed, maar de keuze is reuze en je kunt geen keuze maken. Wij snappen dat het erg lastig is om het juiste te kiezen en hebben daarom een gids opgesteld zodat jullie het perfecte vloerkleed kunnen vinden voor bij jullie thuis.

Waarom een vloerkleed?

Voordat je op zoek gaat naar een vloerkleed is het belangrijk om na te gaan waarom jij er één wil aanschaffen. Je kunt hier veel verschillende redenen voor hebben, de voornaamste redenen zijn:

 • Warme voeten in de koelere wintermaanden
 • Sfeer; Een vloerkleed kan zorgen voor extra sfeer en een warm gevoel
 • Een kleed waar de kinderen op kunnen spelen
 • Hol geluid in de kamer reduceren; een vloerkleed absorbeert net als gordijnen veel geluid waardoor de kamer minder hol klinkt.
 • Je wilt de ruimte een andere look geven. Een vloerkleed kan de uitstraling van je kamer heel anders maken.

Houd deze reden altijd in het achterhoofd als je op zoek gaat naar een vloerkleed. Zoek je bijvoorbeeld een vloerkleed waar de kinderen op kunnen spelen, dan is een wit vloerkleed misschien niet zo’n goed idee. Wil je je kamer minder hol laten klinken, dan is een wat dikker vloerkleed meer geschikt. Kortom, de reden kan erg bepalend zijn voor je uiteindelijke keuze.

De afmetingen

De tweede stap is het bepalen van de afmetingen van het vloerkleed. Deze kun je vaststellen aan de opstelling van je interieur. Veel mensen willen graag een vloerkleed in de woonkamer bij het zitgedeelte en de bank met in het midden een salontafel. Is dit het geval? Dan kun je het vloerkleed door laten lopen tot net voor of onder de bank. Dit zorgt ervoor dat de bank en de salontafel één geheel worden. Hiermee creëer je een gezellige, knusse zithoek.

De exacte afmetingen kun je vervolgens bepalen aan de hand van de grootte van de ruimte, breedte van je bank en de diepte van je salontafel. Als je kiest voor een groot vloerkleed kun je als het ware een soort eiland maken in je kamer.

Plaats je het vloerkleed vóór de bank in plaats van eronder, dan krijg je een wat intiemer effect.

Bonus tip: plak de maten van het vloerkleed dat je op het oog hebt, eens af op de vloer met tape. Zo krijg je een klein beetje een beeld van de daadwerkelijke grootte van het vloerkleed.

Afmeting vloerkleed

Zoek je een vloerkleed dat onder de eettafel past? Houd dan rekening met je stoelen. Als je de stoel naar achteren schuift is het de bedoeling dat deze niet van het vloerkleed af schuift.

Kies het type vloerkleed

Je weet nu wat de afmeting van je vloerkleed (ongeveer) moet worden, dan is het nu tijd om een type vloerkleed te kiezen. Wij onderscheiden de volgende type vloerkleden:

 • Vintage vloerkleden
 • Patchwork vloerkleden
 • Rozenkelims
 • Berber vloerkleden
 • Perzische vloerkleden
 • Uni/effen vloerkleden
 • Design vloerkleden
 • Vintage vloerkleed

Een echt vintage vloerkleed is een vloerkleed van tientallen jaren oud die met de hand gemaakt is in een Oosters land, zoals Turkije of Iran. Van elk echte vintage vloerkleed is er maar één te verkrijgen, omdat ze met de hand gemaakt zijn, zijn ze allemaal anders.

Ze zijn van 100% wol gemaakt en hebben een herkenbare en authentieke uitstraling.

Vintage vloerkleed

Naast echte vintage vloerkleden zijn er replica’s verkrijgbaar. Dit zijn machinaal gemaakte vloerkleden, die een zelfde soort uitstraling hebben als een vintage kleed, maar gemaakt zijn van andere materialen.

De kwaliteit is niet te vergelijken met een vintage vloerkleed. Uiteraard zien we dit ook terug in de prijs. Prijstechnisch kan een replica vloerkleed dan ook zeker interessant zijn.

Patchwork

Een type vloerkleed wat de afgelopen jaren erg populair is geworden, is een patchwork vloerkleed. Een patchwork vloerkleed is een vloerkleed samengesteld uit verschillende stukken vintage vloerkleden, ook wel ‘patches’ genoemd. Vandaar de naam patchwork vloerkleed.

Door de patches met elkaar te verbinden krijg je een heel leuk en speels effect wat veel mensen aanspreekt. Je kunt gek doen met verschillende kleuren of het houden bij patches met een zelfde soort kleur.

patchwork vloerkleed

Een patchwork vloerkleed bestaat uit stukken echt vintage vloerkleed, maar ook van patchwork vloerkleden zijn replica’s verkrijgbaar. Deze kleden zijn ook machinaal gemaakt.

Rozenkelims

Rozenkelims zijn ook vloerkleden afkomstig uit Oosterse landen en dit type vloerkleed heeft zijn naam te danken aan de mooie bloemenpatronen die terug te vinden zijn in het kleed. Vaak zijn dit rozen, vandaar de naam rozenkelim.

De kleden zijn veelal tussen de 30 jaar en 80 jaar oud, handgemaakt en gemaakt van hoogwaardige natuurlijke materialen, zoals wol.

Vanwege de felle kleuren is het een type vloerkleed dat echt op kan vallen in jouw kamer.

rozenkelim vloerkleed

Ook voor kelim tapijten is een groot aanbod van replica vloerkleden beschikbaar.  Zoals eerder genoemd zijn ze niet van dezelfde kwaliteit of materiaal, gaan deze kleden minder lang mee, maar ze zijn wel interessant voor de kleinere portemonnee.

Berber vloerkleden

Een berber vloerkleed, ook wel berber, is een kleed van hoogwaardig wol en is vaak wat dikker (hoogpolig) en zwaarder. Perfect als je op zoek bent naar een kleed voor warme voeten. Berbers zijn handgemaakte kleden en veelal afkomstig uit Marokko.

Berber vloerkleed

Vaak zijn berbers wit en zit er een patroon in het kleed verweven. In de markt van berbers kun je nog weer verschillende types onderscheiden, zoals Beni Ouarain, Beni Mguild en Azizal. De types Beni Mguild en Azizal zijn veelal kleurrijker dan de Beni Ouarain kleden.

Perzisch

Een Perzisch tapijt of vloerkleed zijn oude, antieke tapijten met een hele typische uitstraling. Ze zijn anders geweven dan andere vloerkleden waardoor meer materiaal in het kleed verwerkt zit. Hierdoor gaan de kleden erg lang mee en zijn ze van hoge kwaliteit.

Een echt Perzisch tapijt is vrij prijzig en veel mensen zien het als een investering.

In ieder geval geen vloerkleed waar je je kinderen op laat spelen.

Uni/effen vloerkleden

Dit zijn vloerkleden die je bijna overal kan krijgen. Het is een vrij standaard kleed in een enkele kleur, maar het kan een toegevoegde waarde brengen in jouw interieur. En omdat ze vaak voordeliger zijn, zijn de kleden uitermate geschikt om je kinderen op te laten spelen.

Effen vloerkleed

Design

Niet dat de hierboven genoemde vloerkleden geen design hebben, maar met design kleden bedoelen we de aparte vloerkleden, met blokken, strepen of andere patronen.

In moderne interieurs zien we ze veel terugkomen en je kan er een leuk speels effect mee creëren.

Zo vind je het perfecte vloerkleed

De kleur van het kleed

Je kent nu alle type vloerkleden en kunt de kleur van het kleed gaan bepalen. De kleur van het kleed kan de uitstraling van je kamer totaal veranderen. De kleur is daarom een erg belangrijke keuze, want de kleur van het kleed moet passen bij jouw inrichting en ruimte.  Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een rustige kleur of misschien voor meer felle kleuren met een rozenkelim.

Bonus tip: Als je je kleed eruit wil laten springen kun je leuke woonaccessoires of andere items combineren bij de kleur van je vloerkleed waardoor deze extra opvalt.

Vloerkleed kleuren

Laat de zoektocht beginnen!

Je weet nu alles wat je moet weten en de zoektocht kan beginnen! Een tip van ons is Rozenkelim.nl. Zij hebben ontzettend ruim aanbod met veel mooie (unieke) vloerkleden. Zij hebben een showroom in Hillegom waar je maar liefst 500 unieke vloerkleden kunt bewonderen.

Is Hillegom te ver weg voor jou? Dan kun je het kleed ook online bestellen, je kunt het kleed dan eerst bekijken in je interieur en mocht het niet passen, dan kun je het kleed eenvoudig retourneren.

2 reacties op “Zo vind je het perfecte vloerkleed

Laat een reactie achter