Parket of laminaat in je badkamer

Badkamer met parket of laminaat

Met enige voorzorgsmaatregelen is het heel goed mogelijk om een houten vloer in je badkamer te plaatsen. Een warme houten vloer is een goede combinatie met de wat koelere tegels en sanitair. Je kunt kiezen voor parket of laminaat, maar een en ander is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en budget.

Wat zijn de mogelijkheden?

Om een keuze te maken tussen parket of laminaat in de badkamer, moet je drie factoren gaan bekijken: de kostprijs, het onderhoud en de uitstraling. Op basis hiervan kun je een keuze maken tussen massief parket of waterdicht laminaat.

Kostprijs
Massief parket is duurder dan waterdicht laminaat. Parket heeft een duurdere aanschafprijs, kost meer tijd om te laten leggen en moet nog afgewerkt worden. Voor massief parket moet je rekening houden met ongeveer € 40,- per vierkante meter, zonder arbeidsuren. Voor waterdicht laminaat betaal je ongeveer € 30,- per vierkante meter. Door kwaliteit, het soort hout en de afkomst van het hout, kunnen er onderling enigszins prijsverschillen ontstaan.

Parket in de badkamer

Onderhoud
Een groot verschil tussen parket en laminaat is, dat laminaat reeds is voorzien van een eindlaag. Ook heeft laminaat verder geen nazorg meer nodig. Parket daarentegen heeft altijd nog een behandeling nodig en moet regelmatig onderhouden worden. Er zijn ook onbehandelde houtsoorten die niet behandeld hoeven te worden en na verloop van tijd grijs worden.

Dit zijn houtsoorten als teak, ipé, iroko, jatoba, afromosia, wengé en merbau. Er is wel een risico dat er door middel van waterspatten, kringen in het hout ontstaan. Je kunt dit tezamen met eventuele krassen en putten weer verbergen door een nieuwe onderhoudslaag aan te brengen. Dit is met beschadigd laminaat niet het geval. Parket kan ook geschilderd worden.

Uitstraling
Omdat laminaat fabrieksmatig geproduceerd wordt, zal de print altijd hetzelfde blijven en zich herhalen. Hierdoor kan het zijn dat de afwerkingslaag er minder natuurlijk uitziet dan bij parket. Parket bestaat namelijk uit echt natuurlijk hout en dat geeft veel meer sfeer.

Als je nu een goede fabrikant bezoekt, zal je nauwelijks nog enig verschil tussen hout en laminaat met je blote oog kunnen waarnemen. De kwaliteit van laminaat is de laatste jaren flink vooruit gegaan.

Natte zones
Een houten vloer bij de natte zones is prima mogelijk. Vooral in combinatie met bijvoorbeeld de waterdichte keramische tegels van een inloopdouche, zal een houten vloer prachtig staan. Plaats wel de natte zones bij elkaar, om het vocht zoveel mogelijk op één plek te houden.

Wat je verder nog moet weten

Omdat een houten vloer een natuurlijk product blijft, blijft het ook altijd in beweging. Plaats daarom nooit zomaar, zonder enige voorzorgsmaatregelen een houten vloer in een vochtige ruimte:

• Een raampje openen om te ventileren kan natuurlijk, maar er is nooit een garantie dat je dat een keertje niet vergeet. Daarom is het noodzakelijk om een automatisch ventilatiesysteem te plaatsen, zodat het vocht altijd weg kan en je een vochtvrije badkamer hebt.
• Plaats parket of laminaat nooit strak tegen de wand aan. Een houten vloer moet de ruimte krijgen om te werken. Plaats dus uitzetvoegen langs de kanten en plaats er plinten overheen.
• Gebruik bij het leggen van parket of laminaat een speciale lijm die de naden goed vult. Hierdoor kan vocht niet verder het hout doordringen.

Een reactie op “Parket of laminaat in je badkamer

  1. Angeline zegt:

    Interessant artikel over het kiezen van laminaat of parket in de badkamer. Wij hebben deze keuze in ons oude huis niet kunnen maken en waren dus extra blij toen wij onze badkamer helemaal zelf konden ontwerpen. Wij hebben gekozen voor een gietvloer en zijn nu na 5 jaar nog steeds super blij met onze vloer!

Laat een reactie achter